Kad se jede lubenica, znaš unaprijed postupak – oglođeš sve do kore, odnosno pojedeš sve ono što je slatko, a ostatak – baciš, ili ako imaš uvjete za to – kompostiraš. No znaš li da je i kora od lubenice jestiva?
OK, nije baš ukusna (posebno ako je kušaš nakon što pojedeš onaj neodoljivi slatki, tamnoružičasti dio) i zato te nećemo ni pokušavati nagovoriti da je pojedeš bez dodatne pripreme. No dat ćemo ti nekoliko ideja kako je možeš iskoristiti za jelo, a da bude i ukusna.
Ništa se ne baca
Sve češće slušamo o tome kako namirnice treba iskoristiti do kraja, smanjiti otpad od hrane i to ne samo radi očuvanja okoliša, već i radi uštede. A priznat ćeš, cijene hrane odletjele su u nebo i svaki novi savjet kako uštedjeti i bacati manje toga dobro dođe.
Donosimo nekoliko načina kako možeš iskoristiti koru od lubenice za jelo. A na kraju i recept za slaw salatu s korom od lubenice. Sigurni smo da će ti sve ovo biti jako, jako fino…
Ukiseljena kora od lubenice
Ukiseljena kora od lubenice
Kora od lubenice jako je slična krastavcu, što i ne čudi jer lubenica i krastavac su iz iste porodice biljaka. Čak postoji i njihov jako ukusan mini križanac – cucamelon 😉
Kiseljenje kore od lubenice zato je sasvim logična opcija, a postupak je vrlo sličan postupku kiseljenja krastavaca. Originalan recept pronađi ovdje.
Sok ili gazpacho od kore od lubenice
Svi volimo slatki, ružičasti dio lubenice – kao slatki zalogaj, ali i u obliku soka. I zato nas ne treba čuditi što je i sok od kore od lubenice odlična opcija jer također sadrži puno vode i nutrijenata. Od iscijeđenog soka od kore od lubenice možeš napraviti i ukusnu osvježavajuću hladnu juhu – gazpacho.
U woku
Kad ju tanko narežeš, kora od lubenice je poput ostalog tvrdog povrća te se kao takva može lijepo termički obraditi u woku, s ostalim povrćem, mesom, tofuom, orašastim plodovima… Odlična je kombinacija s mrkvom, svježim đumbirom, češnjakom, vlascem, medom, soja sosom te svježim začinskim biljem…
Nakon što pojedeš njezinu unutrašnjost, iskoristi i koru od lubenice!
Slatke varijante
Od džema do sladoleda na štapiću, pita, tartova… široka je lepeza načina na koje možeš iskoristiti koru od lubenice u desertima.
Za još genijalnih ideja kako iskoristiti koru od lubenice posjeti web stranicu watermelon.org, gdje ćeš pronaći pregršt recepata s lubenicom, kao i korisnih savjeta i nutricionističkih podataka o ovom omiljenom ljetnom voću. No prije toga baci se na pripremu slaw salate s korom od lubenice…
@msshiandmrhe Watermelon Rind Candies ✨Enjoy the cooking sound? #comfortfood #asmrfood #homecook #cookingasmr #dessert #vegan #foodtiktok #asmr #food ♬ original sound - Ms Shi & Mr He
Isprobaj sljedeće recepte s lubenicom...