Za samo 30 minuta, bez miješenja tijesta, ova pizza na bazi od francuskog kruha usrećit će i najizbirljivije ljubitelje pizze
Pizza od francuskog kruha kao stvorena je za svakodnevne obroke ili kad ti dođe želja za nečim ukusnim, a nemaš puno vremena za pripremu. Savršena kombinacija hrskave korice i mekanog središta s bogatim umakom i rastopljenim sirom zadovoljiti će i najzahtjevnije ljubitelje pizze.
Koju vrstu kruha odabrati?
Prvi korak u pripremi ove 'pizze' je odabir pravog kruha. Razlika između prosječne i savršene pizze od francuskog kruha je upravo u teksturi kruha. Najbolji izbor je mekan, prozračan francuski baguette s ukusnom, iznimno hrskavom koricom.
Odaberite mekan, prozračan kruh s finom koricom
foto: Thinkstock
Priprema umaka
Savršen umak za ovu pizzu temelji se na jednostavnosti. Kvalitetna konzervirana rajčica uz dodatak soli, češnjaka i maslinova ulja čini idealnu bazu. Rajčici dodaj i prstohvat sušenog origana i ljuskica čilija kako bi se pojačali okusi.
Naravno, možeš koristiti i gotov umak iz trgovine, ali svakako preporučujemo jednostavan umak od rajčice s bosiljkom za najbolji rezultat.
Pizza od francuskog kruha
foto: How Sweet Eats/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pizza od francuskog kruha
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kruh
1
kom
Maslac
4
žlica
Maslinovo ulje
3
žlica
Pelati iz konzerve
1
šalica
Češnjak
2
režanj
Sušeni origano
1
žličica
Chilli pahuljice
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Mozzarella
150
g
Svježi bosiljak
Postupak
Započni tako što ćeš uključiti pećnicu na funkciju grilla na cca 200 stupnjeva. Jednu rešetku smjesti na vrh, a drugu na sredinu pećnice. Razreži kruh po dužini na pola, zatim svaku polovicu pritisni rukama da poravnaš površinu. Razreži svaku polovicu ponovno na pola da dobiješ 4 komada kruha.
Položi ih na pleh za pečenje, premaži maslacem i pokapaj s pola količine maslinova ulja. Grilaj kruh dok ne postane zlatno smeđ, 3-5 minuta. Izvadi kruh iz pećnice i ostavi sa strane. Ugasi gril funkciju te temperaturu pećnice namjesti na 230°C.
U maloj posudi pomiješaj zgnječene pelate iz konzerve, naribani češnjak (1 češanj), origano, ljuskice čilija i prstohvat soli. Mozzarellu raskomadaj rukama na veće komade. Listiće bosiljka stavi sa strane.
Utrljaj drugi, cijeli češanj češnjaka na tostirane polovice kruha. Svaki komad kruha premaži sa 2-4 žlice umaka od rajčice, ovisno o tome koliko voliš umaka. Višak umaka možeš zagrijati i poslužiti sa strane.
Raspodijeli komade mozzarelle po komadima kruha i pokapaj preostalim maslinovim uljem. Peci na srednjoj rešetki pećnice na 230°C dok se sir ne otopi i lagano porumeni, 8-10 minuta. Po želji, na kraju možeš dodatno zapeći gornju koru grill funkcijom, no pazi da kruh ne izgori.
Kad je 'pizz'a gotova, pospi svježe listove bosiljka i pusti da se malo ohladi. Nareži pizzu na komade i posluži.
Ako ti ostane koji komad, možeš ga čuvati u aluminijskoj foliji u hladnjaku do 2 dana, te ponovno zagrijati u pećnici na 200°C oko 8 minuta.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
580 kcal
28 %
MASTI
31,00 g
43 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
57,00 g
20 %
PROTEINI
19,00 g
38 %
Kako izbjeći gnjecavost? Vrlo lako - tostiraj kruh prije dodavanja umaka i drugih dodataka. Tako se stvara hrskava površina koja sprječava upijanje previše umaka. Osim toga, utrljavanje češnjaka u tostirani kruh dodaje još jedan sloj okusa. Osim mozzarelle, na ovu pizzu možeš dodati i salamu, kobasicu, šunku...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.