Flavorific, studio specijaliziran za food fotografiju i videografiju, pokrenuo je edukativne i praktične radionice za foodieje. Obrnuli su tradicionalni slijed i započeli sa slatkim, s blagdanskom radionicom slatkih božićnih klasika, koju je vodio chef Darko Debić.
Nakon zakuske, punča i kuhanog vina, Darko nas je proveo kroz pripremu linzera, makovnjače i orahnjače te božićnog panja. U tri sata odlično strukturirane radionice, sa sudionicima je prošao kroz osnove pripreme prhkog i dizanog tijesta te biskvita.
Na blagdanskoj radionici stigli smo, uz puno asistencije i dobru organizaciju vremena, napraviti božićni panj s kremom od čokolade, naranče i kardamoma te s ukrasima od marcipana. Ovaj blagdanski klasik podjednako je ukusan i fotogeničan, a uz odlično vodstvo i jasan recept zaista ga nije teško pripremiti.
Darko nam je ustupio recept i pripremio detaljne upute, kako bi isti rezultat dobili i svi koji se u pripremu upuštaju kod kuće.
Božićni panj
Sastojci - za biskvit:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g oštrog brašna
- 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- sol
Postupak - biskvit:
- Odvoji bjelanjke i žutanjke.
- Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan
- žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac.
- Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno.
- Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka.
- Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
- Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen.
- Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje.
- Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom.
Sastojci - za sirup:
- 150 ml vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice soka limuna
- 2 žlice likera po želji
Postupak - priprema sirupa:
- Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun.
- Kad se ohladi, dodaj liker po izboru.
Sastojci - za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g čokolade
- Začini i liker po želji
Postupak - priprema kreme:
- Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi,
- promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker. Mi smo na radionici kremu pripremali s narančom i kardamomom.
- Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.
- Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!
Ukrasi:
- 250 g marcipana
- šećer u prahu
- jestive boje
Postupak - ukrasi od marcipana:
- Umijesi marcipan s malo šećera u prahu, odvoji dio i pobojaj jestivim bojama.
- Oblikuj željene dekoracije za panj, poput gljiva!
Završni koraci:
- Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane.
- Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju.
- Ukrasi božićni panj ukrasima od marcipana.