Recepti 18. prosinca 2023.

Imamo odličan recept za pripremu božićnog panja!

božićni panj by Darko Debić
Božićni panj po receptu chefa Darka Debića foto: Flavorific
gastro postao gastro.24sata.hr
Kroz sve korake u pripremi božićnog panja vodi te chef Darko Debić...

Flavorific, studio specijaliziran za food fotografiju i videografiju, pokrenuo je edukativne i praktične radionice za foodieje. Obrnuli su tradicionalni slijed i započeli sa slatkim, s blagdanskom radionicom slatkih božićnih klasika, koju je vodio chef Darko Debić.

Nakon zakuske, punča i kuhanog vina, Darko nas je proveo kroz pripremu linzera, makovnjače i orahnjače te božićnog panja. U tri sata odlično strukturirane radionice, sa sudionicima je prošao kroz osnove pripreme prhkog i dizanog tijesta te biskvita. 

 

Flavorific Možda vas zanima... Pripremi se za Božić uz odlične kulinarske radionice Najave

 

Na blagdanskoj radionici stigli smo, uz puno asistencije i dobru organizaciju vremena, napraviti božićni panj s kremom od čokolade, naranče i kardamoma te s ukrasima od marcipana. Ovaj blagdanski klasik podjednako je ukusan i fotogeničan, a uz odlično vodstvo i jasan recept zaista ga nije teško pripremiti.

Darko nam je ustupio recept i pripremio detaljne upute, kako bi isti rezultat dobili i svi koji se u pripremu upuštaju kod kuće. 

 | Author: Flavorific Darko Debić proveo je sudionike radionice kroz izradu božićnog panja, makovnjače, orahnjače i linzera. foto: Flavorific

Božićni panj

Sastojci - za biskvit:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 g oštrog brašna
  • 30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
  • sol

Postupak - biskvit:

  1. Odvoji bjelanjke i žutanjke.
  2. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksaj snijeg, smanji brzinu miksera i dodaj jedan po jedan
  3. žutanjak. Potom dodaj i rastopljeni maslac. 
  4. Ugasi mikser i lagano umiješaj prosijano brašno.
  5. Na pleh obložen papirom za pečenje prelij smjesu i zagladi je špatulom. Nekoliko puta udari plehom o čvrstu površinu kako bi razbili mjehuriće zraka.
  6. Peci biskvit 12 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
  7. Čačkalicom probodi biskvit. Ako izađe čista, znat ćeš da je biskvit pečen.
  8. Još topli biskvit zarolaj zajedno s papirom za pečenje.
  9. Ohladi biskvit i natopi ga sirupom prije no što ga kreneš mazati kremom. 

 

gingerbread čovječuljci Možda vas zanima... Baš su nam slatki (i fini) ovi gingerbread čovječuljci Recepti

 

Sastojci - za sirup:

  • 150 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice soka limuna
  • 2 žlice likera po želji

Postupak - priprema sirupa:

  1. Prokuhaj minutu vodu, šećer i limun. 
  2. Kad se ohladi, dodaj liker po izboru. 

 

Čokoladni češeri Možda vas zanima... Čokoladni češeri  - neodoljive božićne slastice Recepti

 

Sastojci - za kremu:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g čokolade
  • Začini i liker po želji

Postupak - priprema kreme:

  1. Vrhnje zakuhaj do točke vrenja i prelij ga po usitnjenoj čokolade. Pričekaj da se čokolada otopi,
  2. promiješaj pa dodaj začine po izboru i liker. Mi smo na radionici kremu pripremali s narančom i kardamomom. 
  3. Još jednom dobro sve promiješaj i dobro ohladi - najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.
  4. Prije upotrebe izmiksaj u laganu i lako mazivu kremu. Pripazi da ne premiksaš vrhnje!

 | Author: Flavorific Izrada ukrasa od marcipana foto: Flavorific

Ukrasi:

  • 250 g marcipana
  • šećer u prahu
  • jestive boje

Postupak - ukrasi od marcipana:

  1. Umijesi marcipan s malo šećera u prahu, odvoji dio i pobojaj jestivim bojama.
  2. Oblikuj željene dekoracije za panj, poput gljiva!

Završni koraci:

  1. Kao što smo spomenuli, biskvit natopi sirupom pa ga premaži trećinom kreme. Čvrsto ga zarolaj i premaži ostatkom kreme s vanjske strane.
  2. Odreži donji dio dijagonalno i premjesti ga uz bok rolade, kako bi nalikovao božićnom panju.
  3. Ukrasi božićni panj ukrasima od marcipana.

 | Author: Flavorific Sudionici radionice sve pripremljene božićne slastice nose kući! foto: Flavorific

 | Author: Flavorific Radionicu je vodio chef Darko Debić. foto: Flavorific

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:29 18. Prosinac 2023.

    odlično