Recepti 25. svibnja 2021.

Iskoristi slanutak za pripremu ukusnih obroka

Jela sa slanutkom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Isrpobaj ukusna jela u kojima je glavna zvijezda slanutak!

Slanutak je biljka iz obitelji mahunarki, potječe s Bliskog Istoka, no danas ga pronalazimo u kuhinjama širom svijeta. Slanutak je zdrava i ukusna namirnica orašastog okusa i kremaste teksture koja se odlično sljubljuje s različitim drugim namirnicama i začinima. Bogat je vlaknima i proteinima što ga čini izvrsnom zamjenom za meso u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.

U našim trgovinama možeš kupiti suhi slanutak ili kuhani konzervirani slanutak u salamuri. Nećeš pogriješiti bez obzira koji odabereš, iako će pravi znalci ipak posegnuti sa sušenim slanutkom koji ima izraženiji orašasti okus.

Ukusnim jelima sa slanutkom zasigurno ćeš impresionirati obitelj i prijatelje, a ovo su naši omiljeni recepti...

  • Popečci od slanutka i tikvica

Sezonu tikvica iskoristi i za pripremu odličnih popečaka! Hrskave popečke od slanutka i tikvica možeš poslužiti individualno, uz klasičan umak od vrhnja, ili kao prilog. Iako su daleko najukusniji kad su topli, okus je sasvim u redu i kada se ohlade, pa ih možeš spakirati i za gablec. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Odlični popečci od slanutka i tikvica Recepti

 

  • Brancin sa slanutkom i rajčicama

Danas je na meniju brancin iliti lubin, prava delicija za sve ljubitelje ribe! Po želji, možeš ga filetirati, a ako si u žurbi, slobodno ga ispeci u komadu. Recept ti donosi naša kolumnistica Sweet n Salty by Matea.

 

Možda vas zanima... Za ručak: Brancin sa slanutkom i rajčicama Kolumne

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Brancin sa slanutkom, foto: Sweet 'n' Salty by Matea

  • Hummus po receptu Mary Berry

Hummus je tradicionalni bliskoistočni namaz koji je danas neizbježno jelo u mnogim kućanstvima. Hranjiv je, bogatog ukusa, sadrži veoma malo kalorija, a uz sve to brz je i praktičan za pripremu. Isprobaj recept slavne Mary Berry i javi nam svoje dojmove!

 

Možda vas zanima... Pripremi hummus po receptu slavne Mary Berry! Recepti

 

 | Author: Shutterstock Hummus, foto: Shutterstock

  • Falafel - bliskoistočni specijalitet od slanutka

Falafel je jelo koje dolazi s Bliskog istoka. Glavni sastojak ovog jela je slanutak, iako možeš koristi i bob. Jako se jednostavno priprema i jelo je gotovo za tren, posebice ako prethodno namočiš slanutak. Recept je pripremila Nina Mrvica.

 

Možda vas zanima... Falafel kuglice - što su i kako ih najbolje pripremiti? Kolumne

 

 | Author: Nina Mrvica Falafel, foto: Nina Mrvica

  • Hrskavi slanutak

Uz ovaj se hrskavi slanutak nećeš ni sjetiti čipsa, smokija ili kokica, uštedjet ćeš novac i pripremiti grickalicu po svom ukusu. U receptu smo naveli čili i crvenu papriku, ali ti možeš eksperimentirati i s drugim začinima, poput sušenog bosiljka, timijana, origana...Imaj na umu da, osim kao grickalica, može poslužiti i kao dodatak krem juhama i salatama. Dobar tek!

 

slanutak Možda vas zanima... Napravi hrskavi slanutak za opuštenu večer ispred TV-a Recepti

 

 | Author: Shutterstock Hrskavi slanutak, foto: Shutterstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.