Recepti 19. rujna 2022.

Ovo tijesto za pitu jednostavno je bolje od drugih

Savršeno tijesto za pitu
Kolači od prhkog tijesta trebaju se peći na temperaturi od 175°C do 200°C foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Nauči kako napraviti tijesto za pitu uz pomoć ovog jednostavnog recepta koji garantira ljuskastu koricu. A znamo da je to savršena podloga u svim omiljenim domaćim pitama

Kao ljubitelj gotovo svih vrsta pita, godinama eksperimentiraš s raznim tehnikama kad radiš tijesto za pitu? Ili se ipak na kraju odlučiš za neki drugi kolač? Pronašli smo toliko jednostavan i lagan recept za domaće tijesto za pitu da ga moraš isprobati. Na ovaj način izrađeno tijesto za pitu je savitljivo i lako ga je razvaljati - lakše od bilo kojeg drugog, pa će te svi tražiti recept. 

Zato ga sačuvaj!

Recept je još 2007. godine prvi objavio J. Kenji López-Alt u Cook's Illustrated-u, a ono što mu daje nevjerojatan okus i prekrasnu ljuskastu teksturu je maslac. Ako pomisliš "da, pa maslac ide u sva tijesta", imamo objašnjenje. Ovo je isključivo od maslaca, a ne "pola-pola". 

Možda vas zanima... Skuta od kupina je naša nova opsesija – otkrij i ti zašto! Recepti

Sastojci za tijesto za pitu

Evo što će ti trebati za pripremu ovog jednostavnog recepta za tijesta:

Meko brašno – koristi otprilike 330 g za izradu gornjeg i donjeg sloja, dovoljno je za jednu pitu s duplim korama od 20 cm ili dvije pite s jednostrukim korama.

Hladan maslac – recepti za kore za pitu često zahtijevaju mješavinu maslaca i masti (ili čak svinjske masti), ali u ovom receptu je tajna upravo u tome da se kore prave samo od maslaca. Okus je daleko bogatiji, a korica ima lijepu ljuskastu teksturu.

Ledena voda – pomaže da se tijesto sjedini.

Jabučni ocat – čini tijesto malo ukusnijim, a čak i ako staviš mrvicu više octa on će spriječiti da tijesto postane pretvrdo.

Morska sol – daje tijestu bogat, puderast okus korice.

Možda vas zanima... Počasti se tartom s džemom i bademima Recepti

Kako napraviti tijesto za pitu

U tradicionalnom receptu za tijesto za pitu, maslac/margarin/mast se u brašno miješa rukom, a zatim se postupno dodaje voda dok se tijesto ne sjedini. Iako tom metodom možeš napraviti sjajno tijesto za pitu, taj je način manje siguran od ovog recepta. Naime, lako je dodati previše ili premalo vode ili previše razmutiti tijesto tako da postane žilavo.

U ovoj metodi koristi se procesor za hranu kako bi se temeljito pomiješao maslac s dijelom brašna. Zatim se umiješa ostatak brašna dok tijesto ne postane mrvičasto. U tom trenutku tijesto treba prebaciti u zdjelu i dodati tekućinu. Tako će tijesto postati podatno i mekano i lako se razvaljati jer se maslac temeljito pomiješao s dijelom brašna.

Priprema:

  1. Prvo umiješaj maslac u dio brašna. Stavi cca 230 g brašna, maslac i sol u procesor hrane i promiješaj da se sjedine. 
  2. Miješaj dok se maslac potpuno ne sjedini s brašnom i dok se ne počnu stvarati grudice. Prije nego što prijeđeš na sljedeći korak, pripazi da ne ostane nimalo "suhog" brašna u smjesi. Ravnomjerno rasporedi smjesu brašna i maslaca u multipraktiku i zatim na vrh dodaj preostalo brašno.
  3. Kratko pulsiraj dok tijesto ne postane mrvičasto. Zatim dodaj tekućinu. Prebaci tijesto u veliku zdjelu i polij vodom i octom. Lopaticom savij i pritišći tijesto dok se ne skupi u kuglu.
  4. Na kraju ohladi tijesto. Podijeli ga na pola i svaku polovicu formiraj u disk. Čvrsto zamotaj u plastičnu foliju i ostavi na hladnom najmanje 2 sata ili najviše 2 dana.
  5. Nakon što se tijesto ohladi, možeš ga razvaljati i napraviti svoju pitu! Stavi jedan od diskova tijesta na lagano pobrašnjenu površinu. Pospi brašnom kako bi spriječila da se valjak zalijepi za tijesto i razvaljaj tijesto u veliki krug debljine 3-4 mm. Naravno, ako ne radiš klasičnu okruglu pitu, može to biti i pravokutnik!
  6. Dok valjaš tijesto, okreni ga za četvrtinu kruga nakon svakih nekoliko prelazaka valjkom. Osim ako tijesto ne razvaljaš na papiru za pečenje, bitno ga je okretati dok valjaš. Taj trik pomaže u stvaranju ravnomjernijeg kruga, ali što je još važnije, sprječava da se tijesto nepovratno zalijepi za radnu površinu. Također, pospi vrh tijesta brašnom i preokreni ga nekoliko puta dok valjaš. Dakle, kada razvaljaš tijesto na debljinu oko 3-4 mm, tijesto bi trebalo biti veće od pleha pa pečenje pite cca 2,5 cm sa svih strana.
Možda vas zanima... Blog "Janjolinka" moraju zapratiti svi koji vole tartove i krafne Špajza

Ovako izrađeno tijesto za pitu je vrlo podatno, a kad se ispeče bit će uistinu prhko, prozračno i neće biti suho. Ovo je tijesto kojim ćeš zadiviti ekipu, pa se pripremi na to da će te mnogi tražiti recept za ovo tijesto za pitu. Zato ga spremi, a i ti ćeš ga još puno puta koristiti. 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:49 20. Rujan 2022.

    Puno bolje