Kako ostatke božićnog ručka učiniti ponovno ukusnim i od njih napraviti odlična nova jela savjetuje slavni chef Jamie Oliver. Donosimo i njegova 3 recepta
Slavni chef Jamie Oliver nikada ne miruje. Nakon što nas je u proteklom razdoblju inspirirao brojnim božićnim receptima i savjetima kako da večera na Badnjak te božićni ručak prođu bezbolno i bez stresa, sada donosi niz novih, zanimljivih i ukusnih ideja za jela od ostataka s blagdanskog stola.
"Kad se raspremi božićni stol, nastavlja se ukusno putovanje prepuno genijalnih novih jela od slasnih blagdanskih ostataka", poručuje Jamie koji preporučuje da od ostataka pripremimo rižoto od ostataka purice, sendviče s trganom puretinom, toad in a hole („žaba u rupi“, posebno jelo u kojem ostatke hrane povezuje slasni jorkširski puding), božićni štrudl, sladoledni kup od ostataka božićnih kolača, trifle od božićnih kolača.
Mi ti donosimo 3 Jamiejeve odlične ideje kako iskoristiti ostatke božićnog ručka – quesadille od ostataka purice, božićni quiche te affogato s ostacima božićnih deserata. Dobar tek!
Quesadille od ostataka puretine
foto: Geraud Pfeiffer/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Quesadille od ostataka puretine - recept by Jamie Oliver
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tortilja
8
kom
Umak od brusnica
8
žlica
Pečena puretina
300
g
Camembert
150
g
Grančica svježeg timijana
3
kom
Postupak
Posloži 4 tortilje i svaku premaži ih sa 2 žlice umaka od brusnica, na to natrgaj ostatke puretine.
Nareži camembert i posloži ga preko puretine, na to natrgaj listiće svježeg timijana. Svaku nadjevenu tortilju preklopite drugom tortiljom.
Jednu po jednu tortilje zagrijavaj na tavi na srednjoj vatri.
Nakon 2-3 minute, odnosno kada donji dio postane zlaćan i hrskav, preokreni tortilju i peci je na drugoj strani još par minuta.
Izvadi tortilju na dasku i razreži je na četvrtine. Posluži uz neku sezonsku salatu.
Božićni quiche
foto: Pixabay
Ne gasi ekran dok kuham
Božićni quiche - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Prhko tijesto - slano
375
g
Jaje
3
kom
Vrhnje za kuhanje
150
ml
Cheddar
50
g
Kuhana šunka
100
g
Stilton
50
g
Listići svježe kadulje
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
Kalup za pite promjera 20 cm obloži tijestom, ispikaj tijesto vilicom i stavi ga u zamrzivač na 1 sat.
Na ohlađeno tijesto stavi papir za pečenje, a potom 'utege' za pečenje naslijepo (u tu svrhu mogu poslužiti i sirova zrna graha, slanutka, riža…) Peci naslijepo 15 minuta, potom ukloni 'utege' i papir za pečenje i peci prazno tijesto još 5 minuta.
U velikoj zdjeli istuci jaja i vrhnje. Grubo naribaj cheddar, nasjeckaj šunku i nadrobi stilton. Dodaj i natrgane listiće kadulje te svježe mljeveni crni papar. Sve skupa izmiješaj i pažljivo izlij u tijesto.
Peci oko 25 minuta, odnosno dok površina nadjeva ne dobije zlatnosmeđu boju.
Umjesto kuhane šunke, koju mi ne jedemo često za Božić, možeš koristiti ostatke pečene purice ili drugog mesa.
Affogato od ostataka božićnih kolača
foto: Oak Bond Coffee Co/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Affogato od ostataka božićnih kolača - recept by Jamie Oliver
3 MIN
pripreme
3 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Ostaci božićnih kolača
75
g
Sladoled od vanilije
1
žlica
Espresso
1
kom
Amaretti (keksi)
2
kom
Ako ovaj desert pripremaš djeci, koristi kavu bez kofeina.