gastro postao
Zob je vrlo zdrava žitarica, a u juhama daje zanimljiv okus i hrskavija je nego riža
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 255
Potrebno vam je
- 1 kom cvjetača (samo cvijet)
- 2 kom tikvice, zelene
- 2 kom mrkva, crvena
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom krumpir, zreli
- 1 kom češnjak
- 150 g zob, u zrnu
- sol
- 2 žlica ulje maslinovo
- 1 kom peperoncin
Priprema
- Pripremite zob tako da je isperete u nekoliko voda dok ne uklonite pjenušavi i brašnasti dio. Kuhajte je u hladnoj vodi koju ste posolili s malo krupne soli.
- Kada je omekšala (pazite da je ne prekuhate), procijedite jei pomiješajte s malo maslinova ulja.
- Ogulite luk i nasjeckajte ga na sitne komade. Pržite ga kratko u tavici s mlakim maslinovim uljem.
- Dodajte ostalo povrće također narezano na kockice. Promiješajte da ga prožme aroma luka te još kratko dinstajte. Posolite, dodajte trećinu peperoncina i zalijte vodom. Smanjite vatru i pustite da kuha poklopljeno.
- Povrće izmiksajte štapnim mikserom.
Zob je vrlo zdrava žitarica, a u juhama daje zanimljiv okus i hrskavija je nego riža
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši