gastro postao
Ukusna, krepka talijanska juha s domaćim namirnicima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1213
Potrebno vam je
- 3 žlica ulje maslinovo
- 2 kom luk ,crveni
- 2 režanj češnjak
- 230 g cannellini grah
- 1 kom celer, korijen
- 1 kom lovorov list
- 1 žlica limunov sok
- 1.20 l povrtni temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
- 3 kom luk kozjak
- 60 g panceta
- 80 g ementaler
- 4 kom peršin, stabljika
Priprema
- Luk, luk kozjak i češnjak oljuštimo. Luk sitno nasjeckamo a češnjak zgnječimo. Luk kozjak tanko narežemo. Grah namočimo u vodi preko noći. Celer očistimo i nasjeckamo. Pancetu i sir (umjesto ementalera možete upotrijebiti i goudu) nasjeckamo na male komadiće.
- U tavi na dvije žlice maslinova ulja popržimo luk, miješajući, na slaboj vatri oko 10 minuta. Dodamo češnjak i pirjamo miješajući jednu minutu.
- Grah ocijedimo pa ga dodamo zajedno s celerom, lovorovim listom, peršinom, limunovim sokom i temeljcem. Pustimo da zavre, poklopimo i ostavimo da se lagano kuha uz povremeno miješanje 1 i ½ sata.
- Izvadimo lovorov list pa juhu izmiksamo ručnim mikserom.
- Lonac isperemo pa vratimo juhu. Posolimo i popaprimo.
- U tavi zagrijemo preostalo ulje, popržimo luk kozjak i pancetu, miješajući, dok ne postanu hrskavi.
- Juhu podgrijemo, dodajući malo vode ili temeljca ako je pregusta. Umiješamo sir.
- Ulijemo je u zdjelice i svaku pospemo lukom kozjakom i pancetom.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata