gastro postao
Za manje od pola sata pripremi hrskave churrose, prženo tijesto uvaljano u šećer i cimet.
Hrskavo prženo tijesto, cimet i umak od čokolade su savršena kombinacija za jesensku večer. Priprema nije zahtjevna ni duga, zbog čega se u pustolovinu možeš upustiti i nakon napornog radnog dana. Dapače, preporučujemo churrose upravo na dane kada se osjećaš umorno ili bezvoljno. Garantiramo da će ti ova predobra španjolska poslastica popraviti raspoloženje!
Churros
Sastojci:
- 250 ml vode
- 90 g maslaca
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
- 130 g glatkog brašna
- 3 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- suncokretovo ulje
Dodatni sastojci:
- 150 g šećera
- 2 žličice cimeta
Postupak:
- Pomiješaj vodu, šećer, maslac i malo soli u posudi pa zagrij na srednje jakoj vatri. Kad zakuha, makni s vatre.
- Drvenom žlicom dobro umiješaj brašno pa vrati na vatru. Kuhaj otprilike pola minute uz energično miješanje.
- Premjesti smjesu u drugu posudu i počni miksati. Dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Smjesa bi trebala biti glatka i gusta do te mjere da polako pada s metlice miksera.
- Zagrij ulje u većoj posudi na 180 stupnjeva. Za to vrijeme napuni slastičarku vrećicu tijestom.
- Smjesu istisni direktno u ulje i prži otprilike minutu i pol, dok churros ne poprime zlatnu boju. Izvadi ih na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće.
- Pomiješaj 150 g šećera s 2 žličice cimeta u dubokom tanjuru pa umoči svaki churros. Posluži odmah!
Churros se obično poslužuju s umakom od čokolade. Predlažemo da 150 ml slatkog vrhnja zagriješ i preliješ preko 100 g nasjeckane čokolade. Kad se čokolada otopi, preostaje ti samo umiješati malo cimeta.