Recepti 06. srpnja 2022.

Kako svaki put možeš skuhati savršeno pahuljastu rižu

Savršeno kuhana riža foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Reci 'zbogom' ljepljivoj riži, nedovoljno kuhanoj ili suhoj, prekuhanoj i mljeckavoj - donosimo ti pet jednostavnih koraka uz pomoć kojih ćeš postati 'masterchefica' kada je ova popularna namirnica u pitanju

Pitaš li iskusne chefove reći će ti da je 'naučiti kuhati rižu poput vožnje bicikla'. Nakon što jednom napraviš pahuljastu, savršenu rižu, možeš ponavljati postupak iznova i iznova i pitati se kako je moguće da ti je prije toga svaki put ispadala drugačija. Smeđa ili bijela riža, ili bilo koja druga vrsta koju preferiraš, osnovna je namirnica u bezbrojnim jelima, pa doista moraš znati kako napraviti savršenu rižu.

Da bi jednom i zauvijek svladali ovaj kuharski podvig i bili sigurni da je omjer vode i riže uvijek točan, slijedite ovaj vodič korak po korak. Obećavamo ti da je ovo jedini (ispravni) način kuhanja riže koji će ti ikada trebati.

 | Author: Shutterstock Rižu prije kuhanja dobro operi foto: Shutterstock

Kuhanje riže na štednjaku

Sastojci:

  • 1¾ šalice vode
  • 1 šalica riže
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Zakuhaj vodu i posoli. Nakon što ispereš rižu, ulij vodu (za svaku dodatnu šalicu riže dodaj još 1¾ šalice vode) u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Polagano dodaj rižu u kipuću vodu i pazi da voda ne iscuri iz lonca.
  2. Promiješajte jednom, ili tek toliko da se riža odvoji. Drvenom žlicom odvoji sve grudice. Nemoj previše miješati: to je razlog zašto riža postaje ljepljiva. Poklopi lonac i pusti da se sve pirja.
  3. Pripazi da poklopac dobro priliježe loncu i uključi vatru na najnižu postavku. Pusti da se riža kuha oko 18 minuta, a zatim je makni s vatre i ostavi da se dodatno kuha na pari u loncu još 5 minuta. Ne otkrivaj ​​lonac ili ne miješaj rižu tijekom kuhanja.
  4. Neposredno prije posluživanja, nježno promiješaj rižu vilicom da se odvoje zrna.
  5. Ako je riža gotova prije nego što ćeš ju poslužiti, stavi presavijeni ručnik preko lonca, vrati poklopac preko ručnika i ostavi sa strane. Ručnik će upiti suvišnu vlagu i kondenzaciju, te tako spriječiti rižu da se prekuha i pretvori u kašu.

 | Author: Shutterstock Da bi jednom i zauvijek svladali ovaj kuharski podvig i bili sigurni da je omjer vode i riže uvijek točan, slijedite ovaj vodič korak po korak. foto: Shutterstock

Posluži savršeno kuhanju rižu uz ova fina jela:

Možda vas zanima... Ručaj zapečene tikvice s mljevenim mesom Recepti Pečena svinjetina Možda vas zanima... Raspada se na dodir: Sporo pečeno meso Špajza Pohanci Možda vas zanima... Tajna najfinijeg pohanja krije se u... Recepti Možda vas zanima... Brzi pileći bataci u hrskavoj aromatičnoj korici Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.