Pitaš li iskusne chefove reći će ti da je 'naučiti kuhati rižu poput vožnje bicikla'. Nakon što jednom napraviš pahuljastu, savršenu rižu, možeš ponavljati postupak iznova i iznova i pitati se kako je moguće da ti je prije toga svaki put ispadala drugačija. Smeđa ili bijela riža, ili bilo koja druga vrsta koju preferiraš, osnovna je namirnica u bezbrojnim jelima, pa doista moraš znati kako napraviti savršenu rižu.
Da bi jednom i zauvijek svladali ovaj kuharski podvig i bili sigurni da je omjer vode i riže uvijek točan, slijedite ovaj vodič korak po korak. Obećavamo ti da je ovo jedini (ispravni) način kuhanja riže koji će ti ikada trebati.
Kuhanje riže na štednjaku
Sastojci:
- 1¾ šalice vode
- 1 šalica riže
- 1 žličica soli
Priprema:
- Zakuhaj vodu i posoli. Nakon što ispereš rižu, ulij vodu (za svaku dodatnu šalicu riže dodaj još 1¾ šalice vode) u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Polagano dodaj rižu u kipuću vodu i pazi da voda ne iscuri iz lonca.
- Promiješajte jednom, ili tek toliko da se riža odvoji. Drvenom žlicom odvoji sve grudice. Nemoj previše miješati: to je razlog zašto riža postaje ljepljiva. Poklopi lonac i pusti da se sve pirja.
- Pripazi da poklopac dobro priliježe loncu i uključi vatru na najnižu postavku. Pusti da se riža kuha oko 18 minuta, a zatim je makni s vatre i ostavi da se dodatno kuha na pari u loncu još 5 minuta. Ne otkrivaj lonac ili ne miješaj rižu tijekom kuhanja.
- Neposredno prije posluživanja, nježno promiješaj rižu vilicom da se odvoje zrna.
- Ako je riža gotova prije nego što ćeš ju poslužiti, stavi presavijeni ručnik preko lonca, vrati poklopac preko ručnika i ostavi sa strane. Ručnik će upiti suvišnu vlagu i kondenzaciju, te tako spriječiti rižu da se prekuha i pretvori u kašu.
Posluži savršeno kuhanju rižu uz ova fina jela: