Keksi s marshmallowsima i bundevom spoj su zimskog hyggea i kamperskog gušta u jednom zalogaju. Ne treba ti logorska vatra, samo pećnica. Ekipa je poželjna!
Keksis marshmallowsima ibundevom zamišljeni su kao odgovor na pitanje može li marshmallow ići na topli keksić od bundeve i učiniti ga još boljim? Ispostavlja se da može.
Tijesto je meko i začinjeno, miriši po bundevi i začinima, a graham keksi, dvije vrste čokolade i marshmallowsi na vrhu pretvaraju ga u kamperski klasik koji ne traži ni kamp ni logorsku vatru.
U tijestu je dovoljno pirea od bundeve da bude sočno, ali ne previše da se sve razvodni. Tamni smeđi šećer dodaje dubinu, a kombinacija dviju čokolada (gorka i mliječna) održava balans.
Graham keksi daju teksturu, a marshmallowsi se dodaju tek pred kraj pečenja da se rastope. Ukratko, okupi najdražu ekipu oko (fiktivne) vatrice i neka igre počnu!
Recept za kekse s marshmallowsima i bundevom je u nastavku, isprobaj ga i javi nam svoje dojmove...
Keksi s marshmallowsima i bundevom
foto: kai Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pumpkin s'mores cookies
10 MIN
pripreme
9 MIN
kuhanja
14
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
155
g
Brašno
300
g
Začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice")
2
žličica
Sol
1
žličica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Žumanjak
1
kom
Tamni smeđi šećer
215
g
Pire od bundeve
0,33
šalica
Šećer
100
g
Tamna čokolada
115
g
Mliječna čokolada
130
g
Graham krekeri
5
kom
Marshmallow
7
kom
Mini marshmallows
28
kom
Postupak
U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri otopi maslac. Ulij ga u veliku zdjelu i pusti da se malo ohladi.
U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, začin za pitu od bundeve, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
U zdjelu s maslacem dodaj žumanjak, tamni smeđi šećer, pire od bundeve i kristalni šećer. Miješaj dok se sve ne sjedini. Dodaj suhe sastojke i promiješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu.
Grubo nasjeckaj tamnu čokoladu, 85 g mliječne čokolade i graham krekera. Dodaj u smjesu i promiješaj lopaticom da se sve sjedini. Ohladi u hladnjaku oko 20 minuta, tako će tijesto biti manje ljepljivo i lakše za oblikovanje.
Oblikuj 14 kuglica tijesta (otprilike ¼ šalice ili oko 72 g po komadu) i posloži ih na dva lima obložena papirom za pečenje, s razmakom od 5 cm. Zamrzni dok se ne stvrdnu, 30-40 minuta.
Zagrij pećnicu na 190 °C i postavi rešetku na sredinu. U međuvremenu, grubo nasjeckaj preostalu mliječnu čokoladu i 2 graham krekera.
Peci jedan lim s keksićima 9 minuta. Izvadi iz pećnice i na svaki stavi polovicu velikog marshmallowa, 2 mini marshmallowa te nekoliko komadića mliječne čokolade i graham keksa.
Lagano pritisni prstima da se zalijepe. Vrati u pećnicu i peci još 4-5 minuta, dok keksi ne narastu, rubovi ne porumene, a marshmallows ne uhvate boju. Ako su skliznuli, vrati ih žlicom na mjesto.
Pusti kekse da odstoje 5 minuta na limu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade. Ponovi isto s drugim limom.