gastro postao
Prženi kroketi od ostatka pire krumpira zabavno su predjelo i ukusan prilog. Izgledaju ukusno, a takve su i okusom
Krumpir je jedna od onih namirnica koja gotovo pa nikome ne može dosaditi, koliko god često ju jeli. Kuhan, pečen, pržen, kao glavno jelo ili kao prilog, zaista mu nema kraja kada su u pitanju recepti.
Tome u korist ide i ovo divno jelo - kroketi od ostatka pire krumpira, slanine i sira, koji te čeka u nastavku. Možeš ga pripremiti 'od početka' ili u njemu možeš iskoristiti pire krumpir od prethodnog ručka. Tvoj izbor, samo se pobrini da ga ima dovoljno jer će ove kuglice nestati istog trena kada ih staviš na stol!
Kroketi od ostatka pire krumpira, slanine i sira
Sastojci:
- 3 kriške slanine, pečene i narezane
- 2 jaja
- 500 g pire krumpira
- 50 g naribanog sira po želji (cheddar, gouda...)
- 2 žlice narezanog vlasca
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 120 g krušnih mrvica
- ulje za prženje
- sol, papar
Postupak:
- U velikoj zdjeli pomiješaj pire krumpir s kuhanom slaninom, naribanim sirom, vlascem i češnjakom u prahu. Začini solju i paprom. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
- Stavi jaja i krušne mrvice u zasebne plitke zdjele. Izradi kuglice od smjese pire krumpira. Zarolaj ih u rukama, a zatim umoči prvo u jaje, a zatim u mrvice.
- Zagrij ulje u tavici. Kuglice prži u serijama dok ne postanu zlaćane sa svih strana, dvije do tri minute. Ocijedi ih na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom i odmah posoli.
- Posluži tople, uz umake po izboru.