Recepti Tjestenina 10. lipnja 2024.

Lidia Bastianich otkrila tajnu svojih špageta s češnjakom

Tjestenina
10 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
lidia bastianich
Lidia Bastianich
foto: Facebook @Lidia Bastianich
Ako spadaš u kategoriju gurmana koji se pitaju što može biti komplicirano u pripremanju tjestenine s češnjakom i maslinovim uljem, kulinarska ikona Lidia Bastianich ima odgovor koji definitivno želiš čuti!

Slavna chefica, vlasnica restorana i kulinarska TV zvijezda Lidia Bastianich upravo je još jednom potvrdila svoj golemi talent i predanost kulinarstvu osvajanjem devete po redu prestižne nagrade Daytime Emmy, ovaj put za životno djelo.

Rodom Istrijanka, kulinarskim senzibilitetom Mediteranka, otvorenošću, nastupom i stilom građanka svijeta, kulinarska ikona već 25 godina inspirira gledatelje diljem svijeta da zavole kuhanje i otkrivaju čari fine hrane. I definitivno je osoba čije savjete uvijek želimo!

lidia bastianich Možda vas zanima... Lidia Bastianich primit će Emmy za životno djelo! Recepti Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti

Povratak korijenima

Lidijin savjet za početnike, posebno mlade kuhare, jest povratak korijenima i okusima tradicije.

"Svi, a posebno mladi kuhari, trebaju se prisjetiti okusa svoje kulture jer su oni temelj onoga što jesmo. Prisjetite se onoga što je dio vašeg naslijeđa i gradite na tome. Pronađite mentore ili ljude koje cijenite i radite uz njih – ili ih pratite na televiziji!", poručuje Lidia.

 | Author: Shutterstock Špageti su uvijek dobra ideja foto: Shutterstock

Onima pak koji žele impresionirati goste Lidia uvijek preporučuje tjesteninu jer je ekonomski prihvatljiva i možeš u nju doslovce dodati što god želiš. No, to ne znači da ne postoje pravila.

"Što je jelo jednostavnije, važnija je tehnika, stoga odaberite dobru tjesteninu ili napraviti svoju. Uz jednostavan povrtni umak ili prekrasan pesto. Postoji sicilijanski pesto s bademima, rajčicama i malo bosiljka i ružmarina.

Skuhajte zite (vrsta tjestenine, ako ti nisu dostupne zite zamijeni ih pennama, op.a.), nabavite dobro maslinovo ulje, dobar sir, napravite ovaj pesto i pomiješajte sve zajedno. Kladim se da će ljudi biti zadivljeni koliko je ukusno, ali jednostavno", Lidijin je savjet za najukusniju jednostavnu tjesteninu.

Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza

Podcijenjen sastojak

Sastojak koji ova uspješna kuharica smatra jednim od najpodcjenjenijih je lovorov list, koji stalno koristi i ima grm lovora u svome vrtu.

"Svježi lovorovi listovi su intenzivniji, ali sušeni koje možete kupiti daju iste okuse. S obzirom na to da je riječ o listu i ne može se dobro samljeti, stavite ga u hranu koju kuhate i zatim ga izvadite kad otpusti okus", savjetuje Lidia i dodaje kako je važno ne bojati se, slijediti upute i biti samopouzdan.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Samopouzdanje je ključno

"Ne bojte se, imajte samopouzdanja, počnite jednostavno, slijedite upute. Odaberite recept s manje sastojaka za početak - poput jednostavnih špageta s češnjakom i uljem - i zatim gradite na tome. Samo budite samopouzdani, jer svatko može nešto skuhati, što stalno govorim svima", zaključuje Lidia.

A mi ti donosimo recept za njezine slavne špagete s uljem i češnjakom. 

Ne gasi ekran dok kuham

Špageti s uljem i češnjakom
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Sol
  • Špageti 450 g
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Češnjak 10 režanj
  • Crvena paprika 0,50 žličica
  • Svježi peršin 0,50 šalica
  • Grana padano 1 šalica
Postupak
  1. U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu. Dodaj špagete u kipuću vodu. Vrati da zavrije, često miješajući, i kuhaj polupokriveno dok tjestenina ne bude al dente, oko 6 minuta.


  2. U međuvremenu, zagrij 3 žlice maslinova ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i prži, tresući tavu, dok ne postane blijedo zlatan, oko 2 minute.

    Makni s vatre i dodaj zdrobljene ljuskice crvene paprike. Zatim dodaj jednu i pol šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, peršin, preostalo ulje i sol po ukusu, te pusti da zavrije.


  3. Izvadi tjesteninu mrežastom žlicom i stavi je izravno u umak u tavi. Kuhaj umak i tjesteninu, miješajući, dok se tjestenina ne obloži umakom, oko 1 minutu.

    Makni s vatre, dodaj naribani sir ako ga koristiš, provjeri je li dovoljno začinjeno začinjenost i po potrebi dodaj sol i ljuskice crvene paprike. Posluži odmah u toplim zdjelama.


Isprobaj još odličnih recepata slavnih osoba!

Gordon Ramsay, špageti sa zelenom salatom Možda vas zanima... Gordon Ramsay ima sjajan recept za proljetne špagete Recepti Možda vas zanima... Gennaro Contaldo ima odličan recept sa špagetima Recepti Možda vas zanima... Brza carbonara Gwyneth Paltrow Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.