Slavna chefica, vlasnica restorana i kulinarska TV zvijezda Lidia Bastianich upravo je još jednom potvrdila svoj golemi talent i predanost kulinarstvu osvajanjem devete po redu prestižne nagrade Daytime Emmy, ovaj put za životno djelo.
Rodom Istrijanka, kulinarskim senzibilitetom Mediteranka, otvorenošću, nastupom i stilom građanka svijeta, kulinarska ikona već 25 godina inspirira gledatelje diljem svijeta da zavole kuhanje i otkrivaju čari fine hrane. I definitivno je osoba čije savjete uvijek želimo!
Povratak korijenima
Lidijin savjet za početnike, posebno mlade kuhare, jest povratak korijenima i okusima tradicije.
"Svi, a posebno mladi kuhari, trebaju se prisjetiti okusa svoje kulture jer su oni temelj onoga što jesmo. Prisjetite se onoga što je dio vašeg naslijeđa i gradite na tome. Pronađite mentore ili ljude koje cijenite i radite uz njih – ili ih pratite na televiziji!", poručuje Lidia.
Onima pak koji žele impresionirati goste Lidia uvijek preporučuje tjesteninu jer je ekonomski prihvatljiva i možeš u nju doslovce dodati što god želiš. No, to ne znači da ne postoje pravila.
"Što je jelo jednostavnije, važnija je tehnika, stoga odaberite dobru tjesteninu ili napraviti svoju. Uz jednostavan povrtni umak ili prekrasan pesto. Postoji sicilijanski pesto s bademima, rajčicama i malo bosiljka i ružmarina.
Skuhajte zite (vrsta tjestenine, ako ti nisu dostupne zite zamijeni ih pennama, op.a.), nabavite dobro maslinovo ulje, dobar sir, napravite ovaj pesto i pomiješajte sve zajedno. Kladim se da će ljudi biti zadivljeni koliko je ukusno, ali jednostavno", Lidijin je savjet za najukusniju jednostavnu tjesteninu.
Podcijenjen sastojak
Sastojak koji ova uspješna kuharica smatra jednim od najpodcjenjenijih je lovorov list, koji stalno koristi i ima grm lovora u svome vrtu.
"Svježi lovorovi listovi su intenzivniji, ali sušeni koje možete kupiti daju iste okuse. S obzirom na to da je riječ o listu i ne može se dobro samljeti, stavite ga u hranu koju kuhate i zatim ga izvadite kad otpusti okus", savjetuje Lidia i dodaje kako je važno ne bojati se, slijediti upute i biti samopouzdan.
Samopouzdanje je ključno
"Ne bojte se, imajte samopouzdanja, počnite jednostavno, slijedite upute. Odaberite recept s manje sastojaka za početak - poput jednostavnih špageta s češnjakom i uljem - i zatim gradite na tome. Samo budite samopouzdani, jer svatko može nešto skuhati, što stalno govorim svima", zaključuje Lidia.
A mi ti donosimo recept za njezine slavne špagete s uljem i češnjakom.
Isprobaj još odličnih recepata slavnih osoba!