Hladna, kremasta i konkretna. Ova salata s lososom i grčkim jogurtom stvarno nije komplicirana, a zasitna je i bogata proteinima
Losos salata nije rezervirana samo za dane kad nemaš ideju. Radi se o ozbiljno uravnoteženom obroku koji funkcionira i kao ručak i kao večera. Losos je doduše iz konzerve, ali limun i kopar osvježavaju, celer i luk donose teksturu, a kombinacija jogurta i majoneze osigurava kremoznost bez težine.
Sve se slaže u jednom koraku, bez termičke obrade i bez nereda. Upravo zbog toga ova salata ima toliko primjena: možeš je poslužiti na tostu, napuniti u pita kruh, dodati u wrap, posložiti na listove salate ili jesti vilicom.
Svaki sastojak na svoj način pridonosi ravnoteži okusa i svega je taman. Losos je ovdje nositelj hranjivosti – bogat omega-3 masnim kiselinama, s visokim udjelom proteina koji zasićuje bez osjećaja težine.
Priprema traje doslovno koliko i vrijeme potrebno za nasjeckati par sastojaka. U konačnici, rezultat je jelo koje funkcionira u užurbanim danima, ali i kada ti trebaš nešto fino i dobro, bez puno mudrovanja.
Losos salata može se poslužiti i u kroasanu
foto: Simple Joy /Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Losos salata
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Grčki jogurt
0,25
šalica
Celer - stabljika
0,25
šalica
Crveni luk
2
žlica
Majoneza
3
žlica
Kopar - svježi
2
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Kapari
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Sol
0,12
žličica
Losos (konzerva)
170
g
Limun - kriška
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj ¼ šalice jogurta, ¼ šalice nasjeckanog celera, 2 žlice sitno nasjeckanog crvenog luka, 3 žlice majoneze, 2 žlice nasjeckanog kopra, 1 žlicu limunovog soka, nasjeckane kapare, ¼ žličice papra i ⅛ žličice soli te sve dobro promiješaj. Dodaj ocijeđene filete lososa, najbolje iz salamure ili ih isperi ako su u ulju; lagano promiješaj dok se ne raspadnu u komade veličine zalogaja, samo dok se sve ne sjedini. Po želji ukrasi s još malo kopra i posluži s kriškama limuna.