Recepti 29. travnja 2023.

Mamin džem od jagoda genijalne teksture i okusa

Džem od jagoda recept
; Recept za domaći džem od jagoda foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršeni džem od jagoda gotov je za samo 35 minuta. U nastavku donosimo recept za domaći džem od jagoda od samo tri sastojka koji će te oduševiti teksturom i okusom

Džem od jagoda mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s mirisnim jagodama! 

Mamin džem od jagoda

Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema kakvog su nekada pripremale naše mame, bake i prabake.  Mirisan, sladak i neodoljiv džem od jagode možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu domaćih kolača.

U nastavku ti donosimo recept za brzi domaći džem od jagoda koji će oduševiti nepca mladih i starih!

Džem od jagoda | Author: shutterstock Domaći džem od jagoda, foto: shutterstock

Marmelada od jagoda i priprema staklenki 

Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice.

Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. 

 | Author: Shutterstock Džem od jagoda foto: Shutterstock

Domaći džem od jagoda

Sastojci:

  • 1300 g očišćenih jagoda 
  • 1 limun
  • 400 g šećera

Postupak:

  1. Dobro operi jagode, ocijedi ih te im odstrani peteljke. Nareži ih na četvrtine.
  2. Stavi ih u duboku posudu i pomiješaj sa šećerom.
  3. Ostavi ih da stoje 30 minuta.
  4. Limun nareži na trakice te sve zajedno stavi kuhati. Povremeno promiješaj.  
  5. Nakon što smjesa zakuha, smanji vatri i ostavi da se krčka.
  6. Kuhaj dok se ne smjesa ne reducira na željenu gustoću.
  7. Pripremljeni džem stavljaj u sterilizirane staklenke, dobro ih zatvori i preokrenite naopako na 15 min.
  8. Zatim staklenke vrati u toplu, otvorenu pećnicu i neka stoje u njoj dok se ne ohlade.
  9. Džem od jagode čuvaj na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku!

 

Džem od jagoda | Author: Shutterstock Džem od jagoda - priprema foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Najbolji recept za blondies s jagodama i bijelom čokoladom Kolumne Možda vas zanima... Isprobaj slojeviti desert od jagoda u čašama Recepti Možda vas zanima... Isprobaj osvježavajuću limunadu s jagodama Recepti


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.