Džem od jagoda mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s mirisnim jagodama!
Mamin džem od jagoda
Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema kakvog su nekada pripremale naše mame, bake i prabake. Mirisan, sladak i neodoljiv džem od jagode možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu domaćih kolača.
U nastavku ti donosimo recept za brzi domaći džem od jagoda koji će oduševiti nepca mladih i starih!
Marmelada od jagoda i priprema staklenki
Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice.
Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti.
Domaći džem od jagoda
Sastojci:
- 1300 g očišćenih jagoda
- 1 limun
- 400 g šećera
Postupak:
- Dobro operi jagode, ocijedi ih te im odstrani peteljke. Nareži ih na četvrtine.
- Stavi ih u duboku posudu i pomiješaj sa šećerom.
- Ostavi ih da stoje 30 minuta.
- Limun nareži na trakice te sve zajedno stavi kuhati. Povremeno promiješaj.
- Nakon što smjesa zakuha, smanji vatri i ostavi da se krčka.
- Kuhaj dok se ne smjesa ne reducira na željenu gustoću.
- Pripremljeni džem stavljaj u sterilizirane staklenke, dobro ih zatvori i preokrenite naopako na 15 min.
- Zatim staklenke vrati u toplu, otvorenu pećnicu i neka stoje u njoj dok se ne ohlade.
- Džem od jagode čuvaj na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku!