Kad nam se bliže blagdani, uvijek pazimo da nam cimeta nikad ne nedostaje, a cijelo nas to razdoblje jednostavno mami na korištenje pećnice. Orasi, lješnjaci, mak i brojne druge namirnice usele se u našu kuhinju i čini nam se da bismo mogli svakog dana pripremati nove slastice. Tijesta posebno volimo! Pa ako si među onima koji se ne boje izrade tijesta, ovo je još jedna posebna slastica koju moraš staviti na popis za ovo razdoblje - pužići s lješnjacima.
Baš kao kad pripremaš rolice od cimeta, slično se pripremaju i pužići s lješnjacima. Dopusti da svojim mirisom osvoje svaki kutak tvoje kuhinje, a onda i svaki kutak srca tvojih ukućana. Srca? Pa znamo da ljubav ide kroz želudac, a nekako je ovo blagdansko razdoblje još intenzivnije u tom pogledu.
U smjesu od lješnjaka možeš dodati i omiljene začine poput već spomenutog i veličanog cimeta, pa zatim anisa i sličnih, toplih i mirisnih dodataka. Pužići s lješnjacima idealni su za doručak, desert nakon ručka ili večeru, a jednako su dobri čak i dan nakon pa ih bez problema možeš ponijeti i na posao. Ako ih slučano ostane...
Pužići s lješnjacima
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 25 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 70 g smeđeg šećera
Priprema:
- Polovicu mlijeka zagrij pa polovicu pomiješaj s kvascem i malo šećera.
- Pusti da se diže. Maslac otopi.
- Ostatak mlijeka umuti s jajima, dodaj polovicu otopljenog maslaca pa sve pomiješaj s brašnom, soli i šećerom.
- Dodaj dignuti kvasac i umijesi tijesto.
- Ostavi da se diže na toplom.
- Drugu polovicu otopljenog maslaca pomiješaj s mljevenim lješnjacima i smeđim šećerom.
- Trebaš dobiti lako maziv namaz.
- Kada se tijesto diglo, razvaljaj ga na otprilike pola centimetra debljine.
- Premaži cijelu jednu stranu namazom od lješnjaka i zarolaj.
- Reži kolutiće, posloži na lim za pečenje i premaži s još malo smjese.
- Peci na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok pužići ne dobiju boju.
Dobar tek!