gastro postao
Palačinke s kardamomom moraš uključiti na listu doručaka koje izmjenjuješ tijekom tjedna.
Ove palačinke, u Somaliji poznatije kao malawax ili malawah, imaju savršeno hrskave rubove i divan zlaćani uzorak. Osim kardamoma, "krivac" za odličan okus je i ghee - pročišćeni maslac. Nikakvi dodaci ti neće trebati, izuzev malo kristal šećera kojim ih možeš posuti dok su još tople.
Sastojci u nastavku dostatni su za pripremu 8 palačinkica, a priprema i pečenje će potrajati 20-ak minuta. Uživaj!
Palačinke s kardamomom
Sastojci:
- 180 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 200 - 250 ml vode
- 1 jaje (L)
- 50 g šećera
- 1 žličica kardamoma u prahu
- prstohvat soli
- ghee
Postupak:
- Izmiksaj brašno, mlijeko, jaje, šećer i kardamom pa dodaj vodu. Smjesa bi trebala imati istu konzistenciju kao i smjesa za klasične palačinke.
- Dodaj malo gheeja na tavicu, prođi silikonskom četkicom da se ravnomjerno rasporedi pa izlij jednu kutlaču smjese. Peci otprilike 2 minute, dok ne poprimi smeđu boju.
- Preokreni palačinku pa je s gornje strane prelij s otprilike pola žličice gheeja. Peci dok i donja strana ne poprimi istu smećkastu boju.
- Prije no što kreneš sa sljedećom palačinkom, silikonskom četkicom ponovno namasti tavu. Ponovi postupak sa svim palačinkama.
- Posluži palačinke dok su još tople i dok su rubovi hrskavi.