Začini su nezamjenjivi sastojak svakog jela, jer okus čine bogatijim. Kroz povijest su bogatijima činili i trgovce koji su njima trgovali – nerijetko su se i usluge plaćale upravo u začinima.
A takvo malo bogatstvo svatko danas ima u svojoj kuhinji. Posude s različitim začinima, od cimeta i kurkume do klinčića i timijana, nalaze se na radnim površinama ili u kuhinjskim ormarićima u svakom domaćinstvu.
Ponekad se pogubimo u tom carstvu začina i zaboravimo kad smo što nabavili i je li začinu već prošao rok trajanja. Da bismo ti pomogli, na jednom smo mjestu skupili sve što trebaš znati o čuvanju i skladištenju svojih začina.
Kako znati kad je začinu istekao rok trajanja
Dobra je vijest da se začini nikad zapravo ne pokvare – oni s vremenom mogu izgubiti intenzitet i svježinu. U pravilu, začini i začinsko bilje ostaju svježi otprilike dvije godine kad su u integralnom obliku; mljeveni, traju nešto kraće.
Prvi test valjanosti je miris: ako začin i dalje ima jak miris, sve je u redu. Ako začin ne miriše tako oštro, uzmi malu količinu i zdrobi je među prstima - ako ne osjećaš nikakvu aromu, neće je biti ni u jelu.
Stare je začine moguće osvježiti
Ako začin koji je izgubio intenzitet želiš vratiti u život, pokušaj ga prepržiti. To će na površinu izvući eterična ulja i sav preostali okus. Čim začini zamirišu, makni tavicu s vatre, ostavi začin da se ohladi i vrati ga u posudicu.
Žao ti je baciti stari začin? Udahni mu život kroz projekt izvan kuhinje – učini ga sastavnim dijelom domaćeg sapuna ili svijeće.
Kad kupuješ, kupuj male količine
Potrošačka logika da je bolje kupiti veću količinu i uštedjeti ne vrijedi pri kupnji začina. Kupiš li veću količinu začina, velika je vjerojatnost da će ti godinama stajati u kuhinjskom ormariću i sasvim izgubiti okus.
Naravno, postoje iznimke od ovog pravila. Na primjer, ako znaš da ćeš začin sigurno potrošiti unutar godine, uštedjet ćeš novac kupujući više.
Začini u integralnom obliku traju dulje od mljevenih, pa ako ih kupuješ u rinfuzi, biraj cijelu varijantu. Konkretno, cimet je izvrsna opcija za kupnju u velikim količinama jer se često koristi u cijelom obliku i ostaje svjež 2 do 3 godine.
Biraj osnovne začine, radi svoje mješavine
U kuhinji uvijek treba imati bitne začine: lovor, kajenska papričica, cimet, kumin, češnjak u prahu, đumbir, muškatni oraščić, origano i papriku. Ako u svom arsenalu želiš i mješavine začina, biraj čili u prahu i curry u prahu.
Nauči miješati začine i kreirati nove mješavine – tako nećeš morati kupovati često skupe mješavine za posebne prilike. Na primjer, za pitu od bundeve ti ne treba kupovna mješavina, dovoljno je pomiješati cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčić, piment i kardamom.
Začini se mogu samljeti i kod kuće
Kao što smo naveli, cijeli začini traju otprilike dvostruko dulje od mljevenih. Kad ih meljemo kod kuće, biramo količinu koja nam treba i ostatak će nam dulje ostati svjež.
To možeš napraviti pomoću ručnog ili električnog mlinca za kavu. U tom slučaju, vjerojatno ćeš željeti imati poseban mlinac za kavu, a poseban za začine.
Začine drži dalje od izvora topline
Možda je zgodno držati začine pri ruci, u blizini štednjaka na kojem kuhaš. To nije idealno jer začini moraju ostati na hladnom kako bi ostali svježi. Sobna temperatura je u redu, kao i do 60% relativne vlage (previsoka vlažnost može uzrokovati zgrudavanje).
Ako nemaš smočnicu, najbolji izbor za pohranu začina su ladice i ormarići koji su udaljeni od izvora topline. Ako začine želiš imati pri ruci, na radnoj površini čuvaj samo manju količinu koju ćeš brzo potrošiti.
Začini ne vole sunčevu svjetlost
Kada su začini izloženi svjetlu, brže gube okus. Sunčeve zrake će zagrijati začine, što uzrokuje njihovo isušivanje i, posljedično, crpljenje njihova ulja. A bez ulja, začin nema ni okusa.
Stoga, izlaganje staklenki začina na prozorskoj dasci ili radnoj površini može izgledati lijepo, nije dobra ideja ako želiš dugotrajne začine. Ako baš želiš izložiti začine, neka to mjesto bude podalje od sunčeve svjetlosti i štednjaka ili pećnice.
Staklene ili keramičke posude štite začine
Staklo, keramika i plastika najpopularniji su izbor kad su u pitanju posude za pohranu začina. Staklo i keramika bolji su izbor od plastike jer plastika upija miris aroma, što otežava ponovnu upotrebu spremnika.
Metalni spremnici manje su poželjni jer se brzo zagrijavaju, što može utjecati na kvalitetu začina. Staklo ima još jednu prednost: uvijek možeš vidjeti koliko je začina ostalo i kad je vrijeme za nabavku.
Hermetički zatvori spremnike začina
Poput topline, i vlaga je veliki neprijatelj začina, zato začine moraš čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Isto tako, nikada ih nemojte posipati po vrućoj hrani niti ih vaditi mokrom žlicom.
Ako kuhaš u vlažnom okruženju, dodaj u shakere sa začinima zrna graha ili riže. Naravno, vrh shakera mora biti s rupama manje veličine od zrna riže ili graha. Riža i grah upijaju vlagu, tako da se tvoji začini neće zgrudati.