Recepti 17. listopada 2022.

Mrkva: od kremaste juhe s narančom, piletine sa šafranom do kolača s pekan orasima

Mrkva se dobro slaže sa svime! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedno od naših omiljenih vrsta povrća svih vremena - mrkva – toliko je raznovrsna u gastronomiji da od nje možeš napraviti bilo što. I to ovi recepti pokazuju

Ne znamo puno ljudi koje ne vole mrkvu, a za sve koji kuhaju jedna je od najzahvalnijih namirnica jer od nje možeš stvarno pripremiti 'čuda'. Primjerice, možeš je ispeći dok joj rubovi ne postanu karamelizirani, što će izvući prirodnu slatkoću ovog korjenastog povrća. P. S. jelo ćeš podići na razinu više ako ga preliješ javorovim sirupom.

Možeš i ukiseliti svježu mrkvu kao hrskavi dodatak mesu pečenom na žaru, a možeš od nje napraviti i pomfrit, pire i(li) klasičnu vegetarijansku hranu: juhu od mrkve i đumbira. I, naravno, možeš ih nasjeckati i od njih napraviti 'hrpu' ukusnih slastica za prste polizati.

Ovaj put donosimo tri recepta koja zaokružuju cijelu priču: od juhe, preko glavnom jela do deserta – naravno, sve s mrkvom! Uvjereni smo da će mrkvoljupci uživati u svakom od njih.

Možda vas zanima... Vitaminska bomba: Smoothie s mrkvom i narančom Recepti

Kremasta juha od mrkve i naranče

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g mrkve
  • 1,5 cm đumbira
  • 2 neprskane naranče
  • 2 žlice ulja
  • 850 ml povrtne juhe
  • 2 luka
  • sol i papar
  • malo peršina

Priprema:

  1. Oguljeni luk nasjeckaj. Mrkvu i đumbir oguli i sitno nasjeckaj, odnosno naribaj.
  2. Naranče operi vrućom vodom i nareži koru na trakice. Prereži ih i iscijedi sok.
  3. Na vrućem ulju poprži luk. Dodaj mrkve i đumbir pa i njih propirjaj. Ulij temeljac i sok od naranče pa kuhaj na laganoj vatri oko 20 minuta. Zatim izmiksaj štapnim mikserom, posoli i popapri.
  4. Oprani peršin nasitno nasjeckaj. Ukrasi juhu peršinom i trakicama narančine korice i po želji dodaj prepržene kockice kruha.
Možda vas zanima... Slasna pečena mrkva s preljevom od meda Recepti

Piletina na mrkvi sa šafranom

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 pile (oko 1,4 kg)
  • 1 svežanj korijandra ili peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 1 žličica marokanskog začina rase el-hanouta
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 nit šafrana (0,1 g)
  • ¼ l bijelog vina
  • 500 g mrkve
  • 2 luka

Priprema:

  1. Meso operi, obriši i nareži na 8 do 10 dijelova. Korijandar ili peršin operi, protresi i nasjeckaj. Pomiješaj korijandar, češnjak, sol, papar, mljevenu papriku, kumin, rase el-hanout, sok od limuna i maslinovo ulje.
  2. Mješavinom natrljaj piletinu i ostavi neko vrijeme da se upiju arome.
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ili na 160 stupnjeva ako je na vrući zrak). Šafran pomiješaj s vinom i ostavi 10-ak minuta dok se tekućina ne oboji u narančasto. Mrkve oguli i nareži na ploške debele oko 1 cm.
  4. Nasjeckaj luk pa ga zajedno s mrkvama stavi u posudu za pečenje. Zalij vinom, ubaci meso i peci u pećnici oko 45 minuta. Povremeno zalij tekućinom i jednom okreni. Posluži s rižom ili kus-kusom.
Možda vas zanima... Obavezno isprobaj pahuljaste palačinke s mrkvom Recepti

Kolač s mrkvom i pekan orasima

Sastojci za 20 komada:

  • 250 g mrkve
  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 paketić arome naranče
  • 125 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 g nasjeckanih pekan oraha
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 3 žlice naribane korice neprskane naranče
  • oko 40 pekan oraha

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (ili na 180 ako je na vrući zrak). Mrkve oguli , operi i nasitno naribaj. Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Istuci bjelanjke sa 150 g šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiksaj sa 150 g šećera pa dodaj aromu naranče. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo pa ih prosij na kremu sa žumanjcima i umiksaj. Umiješaj mrkve i nasjeckane pekan orahe. Lagano umiješaj istučeni snijeg.
  2. Namasti četvrtasti kalup za pečenje (oko 20x30 cm) i po želji pospi krušnim mrvicama. Ulij biskvitnu smjesu, zagladi površinu i peci u pećnici 45 do 50 minuta, dok ne postane zlatnožuto. Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi u kalupu.
  3. Istuci vrhnje u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera u prahu. Istresi kolač, premaži ga šlagom i nareži na 20 komada. Svaki ukrasi narančinom koricom i s po 2 pekan oraha.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.