Recepti Piletina 12. lipnja 2024.

Najsočnija piletina po receptu Jamieja Olivera

Piletina
10 MIN
15 MIN
2
JEDNOSTAVNO
jamie oliver, piletina
Najsočnija piletina prema receptu Jamieja Olivera
foto: Mozaik knjiga; Instagram @jamiesitalianserbia
Slavni chef Jamie Oliver voli jednostavna, brzo gotova jela, ali koja je gube na okusu, već, naprotiv - dobivaju. Baš takav je i njegov recept za sočnu piletinu s tahinijem koji donosimo u nastavku...

Kad god nemamo inspiracije za ručak ili večeru zavirimo u neu od brojnih kuharica slavnog Jamieja Olivera... Tako je bilo i danas, kada samo u njegovoj knjizi "Jedan" pronašli njegov odličan recept za najsočniju piletinu s tahinijem

"Neke od najhranjivijih namirnica na svijetu su jeftine! To što radim jeftina jela ne znači da nisu zdrava. Potrebno je samo dobro poznavati namirnice i njihovu pripremu.

Već 25 godina putujem svijetom i u nekim od najsiromašnijih zajednica jeo sam najzdraviju hranu – od Kostarike, Italije, Grčke… u malim mjestima gdje žive obični ljudi hrana me oborila s nogu“, tako Jamie objašnjava svoju kulinarsku filozofiju.

 | Author: Mozaik knjiga Jamie Oliver "Jedan" foto: Mozaik knjiga

I zato - bez puno filozofiranja, bacimo se na pripremu ovih divno sočnih pilećih prsa, uz koje možeš poslužiti kuhani krumpir, rižu, neku finu sezonsku salatu... I uživati u odličnom obroku!

jamie oliver, piletina | Author: Mozaik knjiga Pileća prsa s tahinijem po receptu Jamieja Olivera foto: Mozaik knjiga

Ne gasi ekran dok kuham

Sočna piletina s tahinijem - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Tikvice 2 kom
  • Limun 1 kom
  • Kus-kus 150 g
  • Svježi peršin 1 svežanj
  • Češnjak 2 režanj
  • Pileća prsa 300 g
  • Tahini 2 žlica
  • Jogurt 2 žlica
Postupak
  1. Zakuhaj vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprijanjajuću tavu promjera 30 cm.


  2. Tikvicama odreži vrške, po duljini ih prereži na četvrtine pa ih 5 minuta peci u vrućoj tavi bez ulja. Okreni ih nakon pola predviđenog vremena.


  3. Limun prereži napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavi u zdjelu. Oko limuna uspi kuskus i prelij ga sa 300 ml kipuće vode.


  4. Nasitno nasjeckaj stabljike peršina i njima pospi kuskus, a listiće prelij sokom preostale polovice limuna i ostavi sa strane. Oljušti i tanko nareži češnjak.


  5. Tikvice izvadi na dasku, krupno ih nareži i složi na kuskus, a tavu ostavi na plamenu.

    Piletinu zareži po duljini na više mjesta (pazi da meso sasvim ne razrežeš) u razmacima od 1 cm, natrljaj je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom.


  6. U vrućoj tavi bez ulja piletinu peci 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena. Hvataljkama uhvati onu polovicu limuna i iscijedi ga po kuskusu te promiješaj kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodaj soli i papra, a na vrh stavi začinjene listiće peršina.


  7. Preostali tahini pomiješaj s jogurtom, po želji pokapaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posluži uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

596 kcal

29 %

MASTI

15,00 g

20 %

KOLESTEROL

2,90 g

0 %

UH

68,80 g

25 %

PROTEINI

51,80 g

103 %

Isprobaj i ove odlične recepte čiji je autor Jamie Oliver...

brownies s trešnjama Možda vas zanima... KOLAČ IZ SNOVA Brownies s trešnjama Jamieja Olivera Recepti jamie oliver, sendvič Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolji recept za sočan i hrskav sendvič s kobasicom! Recepti Lagana panna cotta s jogurtom Možda vas zanima... Lagana panna cotta s grčkim jogurtom by Jamie Oliver Recepti Jamie Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver ima super recept koji prolazi za doručak, ručak, ali i večeru! Recepti Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.