Slavni chef Jamie Oliver voli jednostavna, brzo gotova jela, ali koja je gube na okusu, već, naprotiv - dobivaju. Baš takav je i njegov recept za sočnu piletinu s tahinijem koji donosimo u nastavku...
Kad god nemamo inspiracije za ručak ili večeru zavirimo u neu od brojnih kuharica slavnog Jamieja Olivera... Tako je bilo i danas, kada samo u njegovoj knjizi "Jedan" pronašli njegov odličan recept za najsočniju piletinus tahinijem.
Jamie voli kuhati jeftina, a zdrava i ukusna jela
"Neke od najhranjivijih namirnica na svijetu su jeftine! To što radim jeftina jela ne znači da nisu zdrava. Potrebno je samo dobro poznavati namirnice i njihovu pripremu.
Već 25 godina putujem svijetom i u nekim od najsiromašnijih zajednica jeo sam najzdraviju hranu – od Kostarike, Italije, Grčke… u malim mjestima gdje žive obični ljudi hrana me oborila s nogu“, tako Jamie objašnjava svoju kulinarsku filozofiju.
I zato - bez puno filozofiranja, bacimo se na pripremu ovih divno sočnih pilećih prsa, uz koje možeš poslužiti kuhani krumpir, rižu, neku finu sezonsku salatu... I uživati u odličnom obroku!
Pileća prsa s tahinijem po receptu Jamieja Olivera
foto: Mozaik knjiga
Ne gasi ekran dok kuham
Sočna piletina s tahinijem - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tikvice
2
kom
Limun
1
kom
Kus-kus
150
g
Svježi peršin
1
svežanj
Češnjak
2
režanj
Pileća prsa
300
g
Tahini
2
žlica
Jogurt
2
žlica
Postupak
Zakuhaj vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprijanjajuću tavu promjera 30 cm.
Tikvicama odreži vrške, po duljini ih prereži na četvrtine pa ih 5 minuta peci u vrućoj tavi bez ulja. Okreni ih nakon pola predviđenog vremena.
Limun prereži napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavi u zdjelu. Oko limuna uspi kuskus i prelij ga sa 300 ml kipuće vode.
Nasitno nasjeckaj stabljike peršina i njima pospi kuskus, a listiće prelij sokom preostale polovice limuna i ostavi sa strane. Oljušti i tanko nareži češnjak.
Tikvice izvadi na dasku, krupno ih nareži i složi na kuskus, a tavu ostavi na plamenu.
Piletinu zareži po duljini na više mjesta (pazi da meso sasvim ne razrežeš) u razmacima od 1 cm, natrljaj je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom.
U vrućoj tavi bez ulja piletinu peci 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena. Hvataljkama uhvati onu polovicu limuna i iscijedi ga po kuskusu te promiješaj kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodaj soli i papra, a na vrh stavi začinjene listiće peršina.
Preostali tahini pomiješaj s jogurtom, po želji pokapaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posluži uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
596 kcal
29 %
MASTI
15,00 g
20 %
KOLESTEROL
2,90 g
0 %
UH
68,80 g
25 %
PROTEINI
51,80 g
103 %
Isprobaj i ove odlične recepte čiji je autor Jamie Oliver...