Slavni chef Jamie Oliver voli jednostavna, brzo gotova jela, ali koja je gube na okusu, već, naprotiv - dobivaju. Baš takav je i njegov recept za sočnu piletinu s tahinijem koji donosimo u nastavku...
Kad god nemamo inspiracije za ručak ili večeru zavirimo u neu od brojnih kuharica slavnog Jamieja Olivera... Tako je bilo i danas, kada samo u njegovoj knjizi "Jedan" pronašli njegov odličan recept za najsočniju piletinus tahinijem.
"Neke od najhranjivijih namirnica na svijetu su jeftine! To što radim jeftina jela ne znači da nisu zdrava. Potrebno je samo dobro poznavati namirnice i njihovu pripremu.
Već 25 godina putujem svijetom i u nekim od najsiromašnijih zajednica jeo sam najzdraviju hranu – od Kostarike, Italije, Grčke… u malim mjestima gdje žive obični ljudi hrana me oborila s nogu“, tako Jamie objašnjava svoju kulinarsku filozofiju.
Jamie Oliver "Jedan"
foto: Mozaik knjiga
I zato - bez puno filozofiranja, bacimo se na pripremu ovih divno sočnih pilećih prsa, uz koje možeš poslužiti kuhani krumpir, rižu, neku finu sezonsku salatu... I uživati u odličnom obroku!
Pileća prsa s tahinijem po receptu Jamieja Olivera
foto: Mozaik knjiga
Ne gasi ekran dok kuham
Sočna piletina s tahinijem - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tikvice
2
kom
Limun
1
kom
Kus-kus
150
g
Svježi peršin
1
svežanj
Češnjak
2
režanj
Pileća prsa
300
g
Tahini
2
žlica
Jogurt
2
žlica
Postupak
Zakuhaj vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprijanjajuću tavu promjera 30 cm.
Tikvicama odreži vrške, po duljini ih prereži na četvrtine pa ih 5 minuta peci u vrućoj tavi bez ulja. Okreni ih nakon pola predviđenog vremena.
Limun prereži napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavi u zdjelu. Oko limuna uspi kuskus i prelij ga sa 300 ml kipuće vode.
Nasitno nasjeckaj stabljike peršina i njima pospi kuskus, a listiće prelij sokom preostale polovice limuna i ostavi sa strane. Oljušti i tanko nareži češnjak.
Tikvice izvadi na dasku, krupno ih nareži i složi na kuskus, a tavu ostavi na plamenu.
Piletinu zareži po duljini na više mjesta (pazi da meso sasvim ne razrežeš) u razmacima od 1 cm, natrljaj je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom.
U vrućoj tavi bez ulja piletinu peci 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena. Hvataljkama uhvati onu polovicu limuna i iscijedi ga po kuskusu te promiješaj kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodaj soli i papra, a na vrh stavi začinjene listiće peršina.
Preostali tahini pomiješaj s jogurtom, po želji pokapaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posluži uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
596 kcal
29 %
MASTI
15,00 g
20 %
KOLESTEROL
2,90 g
0 %
UH
68,80 g
25 %
PROTEINI
51,80 g
103 %
Isprobaj i ove odlične recepte čiji je autor Jamie Oliver...