U ovo doba godine obično se davimo u klementinama, sočnom i aromatičnom voću bogatom vitaminom C, koje okusom podsjeća na blagdane. Za njima je luda i slavna britanska kuharica Nigella Lawson koja je osmislila ovaj jednostavan, iznimno ukusan bezglutenski kolač od klementina.
"Ovo je predivan, sočan i aromatičan kolač bez brašna. Ima okus kao svi oni biskviti namočeni u sirupu, s tom razlikom da ovaj kolač ne treba namakati u sirupu. Uz njega se može poslužiti i žlica punomasnog kiselog vrhnja ili tučenog šlaga“, govori Nigella koja uz svoj kolač od klementina najradije poslužuje – engleski čaj, baš kao prava dama.
Bezglutenski kolač od klementina
Sastojci:
- 375 g klementina
- hladna voda
- 6 većih jaja
- 225 g šećera
- 250 g mljevenih badema
- 1 žličice praška za pecivo
Postupak:
- Cijele klementine stavi u posudu zajedno s hladnom vodom. Nakon što zavrije, neka se kuha 2 sata napola poklopljeno.
- Kuhane klementine ocijedi, vodu baci. Kada se ohlade, prepolovi ih i ukloni koštice. Ubaci klementine u blender i dobro izblendaj.
- Izblendanim klementinama dodaj ostale sastojke i još malo blendaj.
- Tijesto ulij u okrugli kalup promjera oko 20 cm i peci kolač na temperaturi od 190 stupnjeva otprilike sat vremena, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha. Nakon 40 minuta vjerojatno ćeš kolač odozgora morati prekriti aluminijskom folijom kako ne bi zagorio.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohladi u kalupu.
Savjet više:
- Ovaj kolač puno je ukusniji drugi dan, no naravno da se može jesti čim se ohladi.
- Umjesto klementina mogu se koristiti naranče ili limuni, no ako koristiš limune dodaj još 25 g šećera.
- Kolač se može ukrasiti glazurom od šećera u prahu i žlice limunova, narančina ili soka od klementina, a odličan ukras su i kandirani agrumi.
- Da bismo bili sigurni da je kolač bez glutena, treba koristit prašak za pecivo na čijem pakiranju je to zajamčeno.
- Kolač možeš čuvati u poklopljenom spremniku bez dotoka zraka do 7 dana, na hladnom mjestu. Ovaj kolač može se i zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca - najbolje ga je zamrznuti na čvrstoj podlozi kako se tijekom smrzavanja ne bi deformirao.