Recepti Desert 19. prosinca 2025.

Naopaki mini tartovi s kruškama i kozjim sirom

Desert
15 MIN
40 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Naopaki mini tartovi s kruškama i kozjim sirom
Naopaki mini tartovi s kruškama i kozjim sirom
foto: GM/Pinterest
Ne treba ti puno sastojaka. Hrskavo lisnato tijesto, toplo voće i kremasti sir, i imaš desert koje ćeš pojesti s guštom

Na druženjima se uvijek traži nešto što će premostiti put između aperitiva i glavnog jela. Ovi naopaki mini tartovi s kruškama, kozjim sirom i džemom od smokava rade upravo to.

Džem od smokava lagano se karamelizira u pećnici, kruška omekša, a kozji sir se tek počne topiti, dovoljno da poveže sve slojeve, ali bez gubitka karaktera. Lisnato tijesto peče se izravno na nadjevu, a zatim se sve preokrene. Ono što je bilo dolje, postaje lice jela: sjajno, mirisno i toplo.

slatki kruh, kruh s kruškama Možda vas zanima... Kruh s kruškama: sočan i savršen uz kavu Recepti

Kako ih poslužiti i čuvati

Kruške ovom desertu donose svoju prirodnu slatkoću i sočnost te su, zdravstveno gledajući, dobar izvor vlakana. Kozji sir daje blagu kiselost i kremastu strukturu, a džem od smokava zaokružuje okus zemljanom, gotovo karamelnom notom.

Završni detalj – nekoliko kapi jabučnog octa pomiješanog s džemom od smokava. On 'reže' slatkoću i čini zalogaj uravnoteženim, zanimljivim i nimalo monotonim. Naopaki mini tartovi s kruškama, kozjim sirom i džemom od smokava najbolji su dok su još topli, a nadjev mekan.

Recept za naopake mini tartove s kruškama, kozjim sirom i džemom od smokava je u nastavku...

Naopaki tart s kruškom, kozjim sirom i džemom od smokava | Author: @Middleeastsector25  Pinterest foto: @Middleeastsector25 Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Naopaki mini tartovi s kruškama
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Džem od smokava 7,50 žlica
  • Kruška 1 kom
  • Kozji sir 0,75 šalica
  • Lisnato tijesto 125 g
  • Jaje 1 kom
  • Jabučni ocat 0,25 žličica
  • Cvijet soli 0,25 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 °C. Veliki lim obloži papirom za pečenje.


  2. Na limu razmaži džem od smokava u 6 pravokutnika veličine približno 7 × 5 cm, koristeći po 1 žličicu za svaki. Ostavi razmak od oko 5 cm između.


  3. Na svaki pravokutnik složi kruške narezana na ploške debljine oko 3 mm, otprilike 4 ploške po porciji, lagano preklopljene, zatim pospi s oko 2 žlice izmrvljenog kozjeg sira.


  4. Lisnato tijesto nareži na 6 pravokutnika veličine otprilike 8 × 11 cm i svaki komad izbodi vilicom po cijeloj površini.


  5. Položi tijesto preko nadjeva, po potrebi ga lagano rastegni i nježno pritisni rubove kako bi zatvorio voće. Vrhove premaži razmućenim jajem.


  6. Peci 15–20 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i lisnato, nakon 15 minuta po potrebi prekrij folijom. Dok su još topli, pažljivo ih lopaticom okreni tako da kruške budu gore.


  7. U maloj zdjeli pomiješaj preostalih 1½ žličica džema od smokava s jabučnim octom, prelij preko toplih tartova i pospi cvijetom soli.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1457 kcal

72 %

MASTI

98,00 g

136 %

KOLESTEROL

0,38 g

0 %

UH

122,00 g

44 %

PROTEINI

22,00 g

44 %

Ako tartove radiš unaprijed, ispeci ih ranije isti dan i kratko zagrij u pećnici prije posluživanja. Čuvaju se do 2 dana u hladnjaku, ali ih uvijek podgrij u pećnici, ne u mikrovalnoj, kako bi zadržali teksturu.

 Lisnato tijesto zvijezda je i ovih recepata!

pužići od lisnatog tijesta s kobasicama i krem sirom Možda vas zanima... Pužići od lisnatog tijesta s kobasicom i krem sirom Recepti deserti od lisnatog tijesta Možda vas zanima... Najbolji recepti s lisnatim tijestom - moraš ih isprobati! Recepti Ružice od jabuka i lisnatog tijesta Možda vas zanima... Jabuke i lisnato su super kombinacija uz ove recepte Recepti špinat, lisnato tijesto Možda vas zanima... Savršeno hrskavi zalogajčići sa špinatom i feta sirom Recepti Zalogajčići s brie sirom Možda vas zanima... Lisnato tijesto i brie sir - još uvijek dostupan luksuz Recepti Hrskavi mozzarella jastučići Možda vas zanima... Hrskavi mozzarella jastučići za napadaje gladi Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.