gastro postao
Neodoljiva kombinacija lisnatog tijesta i džema od jagoda
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 5
Potrebno vam je
- 500 g lisnato tijesto
- 1.50 šalica džem od jagoda
- 1 šalica jagode
- 1 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 0.25 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 0.50 kom mahuna vanilije
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 0.25 šalica šećer, kristal
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica gustin
Priprema
- Jagode narežite. Lisnato razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Izrežite na tri dijela po dužini. Stavite tijesto na papir za pečenje i pecite oko 20 minuta. Kad se ohladi, svaki dio tijesta narežite na šest komada da biste dobili 18 malih pravokutnika.
- U mlijeko dodajte vaniliju (ako rabite ekstrakt, dodajte ga kasnije). Kuhajte na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne zavrije. U drugoj zdjeli umutite žumanjke, šećer, brašno i gustin te, miješajući, pjenjačom pomalo dodajte oko pola šalice vrućeg mlijeka.
- Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne poput pudinga (ako rabite ekstrakt vanilije, dodajte ga sad). Maknite s vatre, pokrijte plastičnom folijom i ohladite.
- Izdvojite šest komada lisnatog tijesta za poklopce, ostalih 12 premažite s malo džema, na to stavite žlicu kreme i malo razmažite. Stavite na vrh malo jagoda. Šest takvih "kolačića" stavite na preostalih šest, a na vrh namjestite poklopce.
- Zagrijte malo preostalog pekmeza u tavi sa žličicom, dvije vode, dok se ne pretvori u sirup. Prelijte po vrhu kolača, stavite komadić jagode i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.