Recepti 09. listopada 2014.

Napoleon od jagoda

gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljiva kombinacija lisnatog tijesta i džema od jagoda

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 5

Potrebno vam je

  • 500 g lisnato tijesto
  • 1.50 šalica džem od jagoda
  • 1 šalica jagode
  • 1 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 0.25 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 0.50 kom mahuna vanilije
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 0.25 šalica šećer, kristal
  • 2 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica gustin

Priprema

  1. Jagode narežite. Lisnato razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Izrežite na tri dijela po dužini. Stavite tijesto na papir za pečenje i pecite oko 20 minuta. Kad se ohladi, svaki dio tijesta narežite na šest komada da biste dobili 18 malih pravokutnika.
  2. U mlijeko dodajte vaniliju (ako rabite ekstrakt, dodajte ga kasnije). Kuhajte na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne zavrije. U drugoj zdjeli umutite žumanjke, šećer, brašno i gustin te, miješajući, pjenjačom pomalo dodajte oko pola šalice vrućeg mlijeka.
  3. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne poput pudinga (ako rabite ekstrakt vanilije, dodajte ga sad). Maknite s vatre, pokrijte plastičnom folijom i ohladite.
  4. Izdvojite šest komada lisnatog tijesta za poklopce, ostalih 12 premažite s malo džema, na to stavite žlicu kreme i malo razmažite. Stavite na vrh malo jagoda. Šest takvih "kolačića" stavite na preostalih šest, a na vrh namjestite poklopce.
  5. Zagrijte malo preostalog pekmeza u tavi sa žličicom, dvije vode, dok se ne pretvori u sirup. Prelijte po vrhu kolača, stavite komadić jagode i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.