Granola je mnogima omiljen izbor za doručak – jednostavna je za pripremu, ukusna i prepuna zdravih sastojaka. A ova verzija s bundevom definitivno će te oduševiti.
Spoj zobenih pahuljica, kokosa, badema, pistacija i pirea od bundeve s mirisom cimeta i slatkoćom javorova sirupa stvara savršeno izbalansirani slatko-slani zalogaj. Osim što će ispuniti kuću neodoljivim mirisima, ova granola ima hrskavost koja će te oduševiti svakim zalogajem.
Bundevu se često povezuje s bogatstvom jesenskih okusa, a ovdje dolazi u obliku pirea koji se savršeno karamelizira u pećnici zajedno s ostalim sastojcima, stvarajući hrskavu teksturu i divan okus. Slanost je također ključna jer daje novu dimenziju okusa.
Bilo da ovu granolu poslužiš s mlijekom, jogurtom ili je koristiš kao topping za voće, ovo će biti tvoj novi omiljeni doručak.
Savjeti za savršenu granolu
Količina soli u granoli možda se čini neobična, ali ključ je u stvaranju tog slatko-slanog kontrasta koji podiže okuse na višu razinu. Nemoj se brinuti ako ti se smjesa učini previše slana prije pečenja – tijekom pečenja sol će se stopiti s ostalim sastojcima i postati suptilnija, ostavljajući blagu, ugodnu slanost koja savršeno nadopunjuje slatkoću javorovog sirupa i bundeve.
Ova granola peče se u dvije faze, ali važno je imati na umu da svaka pećnica može malo drugačije reagirati. Nakon prvih 30 minuta pečenja granola bi trebala biti zlatno-smeđa, ali ne reš pečena. Ako je ostaviš predugo, lako može prijeći u fazu "izgorjela". Zato, nakon prvih 30 minuta pečenja, redovito provjeravaj boju i hrskavost jer će svaka dodatna minuta u pećnici znatno utjecati na konačni rezultat.
Možeš dodati orahe ili chia sjemenke da obogatiš teksturu i nutritivnu vrijednost granole. Ipak, pazi kod dodavanja orašastih plodova poput oraha – oni su skloniji brzom pečenju pa ih je najbolje dodati pred kraj kako ne bi izgorjeli.
Uživaj i u ovim zdravim doručcima!