Recepti Doručak 25. listopada 2024.

Napravi granolu s bundevom i uživaj u hrskavom doručku

Doručak
10 MIN
30 MIN
9
JEDNOSTAVNO
granola
Granola s bundevom
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Kada jednom isprobaš granolu s bundevom, vjerojatno ćeš je pripremati često jer ova kombinacija slatkoće, slanosti i hrskavosti jednostavno je neodoljiva!

Granola je mnogima omiljen izbor za doručak – jednostavna je za pripremu, ukusna i prepuna zdravih sastojaka. A ova verzija s bundevom definitivno će te oduševiti.

Spoj zobenih pahuljica, kokosa, badema, pistacija i pirea od bundeve s mirisom cimeta i slatkoćom javorova sirupa stvara savršeno izbalansirani slatko-slani zalogaj. Osim što će ispuniti kuću neodoljivim mirisima, ova granola ima hrskavost koja će te oduševiti svakim zalogajem.

pire od bundeve | Author: SHUTTERSTOCK Pire od bundeve i cimet foto: SHUTTERSTOCK

Bundevu se često povezuje s bogatstvom jesenskih okusa, a ovdje dolazi u obliku pirea koji se savršeno karamelizira u pećnici zajedno s ostalim sastojcima, stvarajući hrskavu teksturu i divan okus. Slanost je također ključna jer daje novu dimenziju okusa.

Bilo da ovu granolu poslužiš s mlijekom, jogurtom ili je koristiš kao topping za voće, ovo će biti tvoj novi omiljeni doručak.

kolač, zobene pahuljice Možda vas zanima... Zapečene zobene pahuljice sa šumskim voćem Recepti

Savjeti za savršenu granolu

Količina soli u granoli možda se čini neobična, ali ključ je u stvaranju tog slatko-slanog kontrasta koji podiže okuse na višu razinu. Nemoj se brinuti ako ti se smjesa učini previše slana prije pečenja – tijekom pečenja sol će se stopiti s ostalim sastojcima i postati suptilnija, ostavljajući blagu, ugodnu slanost koja savršeno nadopunjuje slatkoću javorovog sirupa i bundeve.

Hrskava granola s bundevom | Author: Maria Georgieva/Unsplash Pazi da se granola ne prepeče foto: Maria Georgieva/Unsplash

Ova granola peče se u dvije faze, ali važno je imati na umu da svaka pećnica može malo drugačije reagirati. Nakon prvih 30 minuta pečenja granola bi trebala biti zlatno-smeđa, ali ne reš pečena. Ako je ostaviš predugo, lako može prijeći u fazu "izgorjela". Zato, nakon prvih 30 minuta pečenja, redovito provjeravaj boju i hrskavost jer će svaka dodatna minuta u pećnici znatno utjecati na konačni rezultat.

Možeš dodati orahe ili chia sjemenke da obogatiš teksturu i nutritivnu vrijednost granole. Ipak, pazi kod dodavanja orašastih plodova poput oraha – oni su skloniji brzom pečenju pa ih je najbolje dodati pred kraj kako ne bi izgorjeli.

Ne gasi ekran dok kuham

Granola s bundevom
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
9
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Zobene pahuljice 6 šalica
  • Bademi 1 šalica
  • Pistacije 1 šalica
  • Čips od kokosa 1 šalica
  • Pire od bundeve 1 šalica
  • Maslinovo ulje 1 šalica
  • Javorov sirup 1 šalica
  • Sol 3 žličica
  • Cimet 2 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180°C. U velikoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke (zobene pahuljice, nasjeckane bademe, pistacije i čips od kokosa). U drugoj zdjeli pjenjačom sjedini pire od bundeve, maslinovo ulje, javorov sirup, sol i cimet. Zatim mokre sastojke prelij preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ne sjedini.


  2. Ravnomjerno rasporedi granolu na veliki pleh obložen papirom za pečenje, ili je podijeli na dva lima ako nema dovoljno mjesta.

    Peci 15 minuta, zatim promiješaj granolu i peci još 15 minuta. Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi na limu. Granola će se stvrdnuti i postati hrskava dok se hladi.


    Hrskava granola s bundevom



  3. Pohrani granolu u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem i čuvaj do tjedan dana. Posluži s mlijekom, jogurtom...


Uživaj i u ovim zdravim doručcima!

Banana Možda vas zanima... 5 najboljih recepata za doručak s bananama Recepti Kolači iz šalice Možda vas zanima... Ponedjeljak, pa što? Napravi doručak u šalici za 3 minute Recepti Pločice od jogurta i voća Možda vas zanima... Osvježavajuće pločice od jogurta za (još) bolje jutro Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.