U svijetu se skoro svaki dan slavi neki jestivi praznik – svako jelo, pa čak i pojedine varijacije pojedinih jela, slavi se na određeni datum. Pogađaš što se danas slavi? E pa danas je u Americi Nacionalni dan sladoleda od kave pa ga valja prigodno i obilježiti…
A kako? Evo nekoliko prijedloga…
- Počasti se sladoledom od kave
- Napravi domaći sladoled od kave
- Organiziraj zabavu na kojoj ćeš poslužiti domaći sladoled od kave
- Organiziraj kušanje sladoleda od kave – nabavi nekoliko različitih pakiranja, pozovi prijatelje, kušajte sve sladolede, analizirajte, diskutirajte i uživajte u vrhunskim okusima
- Kušaj affogato – na talijanskom riječ 'affogato' znači – utopljen, a ovaj napitak sastoji se od espressa i kuglice sladoleda, odnosno gelata koji se 'utopi' u kavi. Affogato je izmišljen u Italiji 1920-ih godina. Neki ga opisuju kao napitak, a neki ga smatraju desertom, odnosno nekom posebnom varijantom sladoleda. Pa ionako se jede žlicom!
Domaći sladoled od kave
Za one koji žele kod kuće napraviti domaći sladoled od kave, donosimo odličan recept za najfiniji i najkremastiji domaći sladoled od kave američkog chefa i slastičara Davida Lebovitza, iz njegove knjige recepata 'The Perfect Scoop' koja sadrži više od 200 recepata za sladole, gelato, sorbete, granite i ostale ledeno hladne slastice.
Napomena: Domaći sladoled od kave u 1 porciji sadrži 305 kalorija, 21 g masti, 23 g ugljikohidrata te 7 g bjelančevina.
Domaći sladoled od kave s preljevom od karamela
Domaći sladoled od kave
(za 8 porcija)
Sastojci:
- 1 i ½ šalice punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- ¾ šalice šećera
- 1 i ½ šalica zrna kave
- prstohvat soli
- 1 i 1/2 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 5 žumanjaka od velikih jaja
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- ¼ žličice fino mljevene kave
Postupak:
- Zagrij mlijeko, šećer, zrna kave, sol i ½ šalice vrhnja u srednjoj posudi dok ne bude jako vruće, no ne bi smjelo ključati. Makni s vatre, poklopi i pusti da se aromatizira na sobnoj temperaturi 1 sat.
- Ostatak slatkog vrhnja ulij u metalnu posudu i stavi u drugu zdjelu punu leda. Na metalnu posudu u kojoj je slatko vrhnje stavi metalno cjedilo i stavi sa strane.
- Ponovno zagrij mješavinu mlijeka, kave, vrhnja i ostalih sastojaka – neka bude vruće, ali ne smije ni ovaj put proključati. U posebnoj zdjeli izmiksaj žumanjke. Polagano prelijevaj mješavinu kave, mlijeka i vrhnja preko žumanjaka, uz stalno miješanje pjenjačom kako bi se žumanjci temperirali, odnosno kako se ne bi skuhali (koagulirali) nego samo zagrijali.
- Ponovno to sve stavi na srednje jaku vatru, uz stalno miješanje špatulom sve dok se krema ne stisne. To će trajati oko 10 minuta.
- Kremu procijedi kroz pripremljeno sito u posudu s ostatkom slatkog vrhnja. Zrna kave malo pritisni o sito kako bi iz njih izašlo što više arome kave. Baci zrna kave. Ekstrakt vanilije i fino mljevenu kavu pomiješaj i umiješaj u kremu.
- Kremu dobro ohladi u hladnjaku, a potom zamrzni u zamrzivaču, ili još bolje u aparatu za sladoled (koristi ga prema uputama proizvođača).
Zrna kave ovom će sladoledu dati odličnu, profinjenu aromu kave
Ako ti se sviđa recept za domaći sladoled od kave, isprobaj i ove recepte s kavom...