U svijetu se skoro svaki dan slavi neki jestivi praznik – svako jelo, pa čak i pojedine varijacije pojedinih jela, slavi se na određeni datum. Pogađaš što se danas slavi? E pa danas je u Americi Nacionalni dan sladoleda od kave pa ga valja prigodno i obilježiti…
A kako? Evo nekoliko prijedloga…
- Počasti se sladoledom od kave
- Napravi domaći sladoled od kave
- Organiziraj zabavu na kojoj ćeš poslužiti domaći sladoled od kave
- Organiziraj kušanje sladoleda od kave – nabavi nekoliko različitih pakiranja, pozovi prijatelje, kušajte sve sladolede, analizirajte, diskutirajte i uživajte u vrhunskim okusima
- Kušaj affogato – na talijanskom riječ 'affogato' znači – utopljen, a ovaj napitak sastoji se od espressa i kuglice sladoleda, odnosno gelata koji se 'utopi' u kavi. Affogato je izmišljen u Italiji 1920-ih godina. Neki ga opisuju kao napitak, a neki ga smatraju desertom, odnosno nekom posebnom varijantom sladoleda. Pa ionako se jede žlicom!
Za one koji žele kod kuće napraviti domaći sladoled od kave, donosimo odličan recept za najfiniji i najkremastiji domaći sladoled od kave američkog chefa i slastičara Davida Lebovitza, iz njegove knjige recepata 'The Perfect Scoop' koja sadrži više od 200 recepata za sladole, gelato, sorbete, granite i ostale ledeno hladne slastice.
Napomena: Domaći sladoled od kave u 1 porciji sadrži 305 kalorija, 21 g masti, 23 g ugljikohidrata te 7 g bjelančevina.
Domaći sladoled od kave
(za 8 porcija)
Sastojci:
- 1 i ½ šalice punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- ¾ šalice šećera
- 1 i ½ šalica zrna kave
- prstohvat soli
- 1 i 1/2 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 5 žumanjaka od velikih jaja
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- ¼ žličice fino mljevene kave
Postupak:
- Zagrij mlijeko, šećer, zrna kave, sol i ½ šalice vrhnja u srednjoj posudi dok ne bude jako vruće, no ne bi smjelo ključati. Makni s vatre, poklopi i pusti da se aromatizira na sobnoj temperaturi 1 sat.
- Ostatak slatkog vrhnja ulij u metalnu posudu i stavi u drugu zdjelu punu leda. Na metalnu posudu u kojoj je slatko vrhnje stavi metalno cjedilo i stavi sa strane.
- Ponovno zagrij mješavinu mlijeka, kave, vrhnja i ostalih sastojaka – neka bude vruće, ali ne smije ni ovaj put proključati. U posebnoj zdjeli izmiksaj žumanjke. Polagano prelijevaj mješavinu kave, mlijeka i vrhnja preko žumanjaka, uz stalno miješanje pjenjačom kako bi se žumanjci temperirali, odnosno kako se ne bi skuhali (koagulirali) nego samo zagrijali.
- Ponovno to sve stavi na srednje jaku vatru, uz stalno miješanje špatulom sve dok se krema ne stisne. To će trajati oko 10 minuta.
- Kremu procijedi kroz pripremljeno sito u posudu s ostatkom slatkog vrhnja. Zrna kave malo pritisni o sito kako bi iz njih izašlo što više arome kave. Baci zrna kave. Ekstrakt vanilije i fino mljevenu kavu pomiješaj i umiješaj u kremu.
- Kremu dobro ohladi u hladnjaku, a potom zamrzni u zamrzivaču, ili još bolje u aparatu za sladoled (koristi ga prema uputama proizvođača).
Ako ti se sviđa recept za domaći sladoled od kave, isprobaj i ove recepte s kavom...