Maslac od jabuka je klasik sezone. A najbolji dio je to ga možeš napraviti kod kuće s par osnovnih sastojaka
Što je maslac odjabuka? Možda zvuči kao nešto masno, ali maslac od jabuka zapravo ne sadrži maslac. Riječ je o gustome namazu koji se dobiva dugim kuhanjem jabuka sa začinima i šećerom.
Sličan je jabučnom umaku, ali je intenzivnijeg okusa, tamnije boje i gušće teksture zahvaljujući prirodnoj karamelizaciji voćnih šećera.
Je li maslac od jabuka zdrav?
Iako sadrži šećer, maslac od jabuka pravi se od cijelih jabuka, što znači da u njemu ostaje i nešto vlakana te hranjivih tvari. Budući da je koncentriran, dovoljna je mala količina da obogati obrok.
Postoji bezbroj načina kako uživati u ovoj deliciji! Možeš ga namazati na tost ili kekse, koristiti umjesto džema, umiješati u grčki jogurt, preliti preko palačinki ili vafla umjesto sirupa, kombinirati s brie sirom... Ili jednostavno jesti žlicom jer je predobar!
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći maslac od jabuka
15 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
32
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jabuka
6
kom
Šećer
0,33
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Cimet
1
žličica
Piment
0,12
žličica
Muškatni oraščić
0,12
žličica
Postupak
Jabuke stavi u duboki lonac sa šest žlica vode. Dodaj šećere i začine te dobro promiješaj.
Djelomično poklopi i kuhaj na srednje laganoj vatri 30 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne omekšaju i ne poprime tamnosmeđu boju.
Usitni jabuke štapnim mikserom, a zatim kuhaj nepoklopljeno još 2 sata, povremeno miješajući, dok se smjesa ne zgusne.
Poklopi i nastavi kuhati na srednje laganoj vatri još dva sata, često miješajući, dok ne postigneš željenu gustoću.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
34 kcal
1 %
MASTI
0,50 g
0 %
KOLESTEROL
0,03 g
0 %
UH
9,00 g
3 %
PROTEINI
0,50 g
1 %
Zahvaljujući visokom udjelu šećera, maslac od jabuka može stajati u hladnjaku do mjesec dana. Ako ga želiš sačuvati dulje, možeš ga zamrznuti ili pasterizirati u staklenkama.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.