Recepti Umak 13. veljače 2025.

Napravi super domaći maslac od jabuka

Umak
15 MIN
150 MIN
32
SREDNJE
Domaći maslac od jabuka
foto: @bakingaddiction Pinterest
Maslac od jabuka je klasik sezone. A najbolji dio je to ga možeš napraviti kod kuće s par osnovnih sastojaka

Što je maslac od jabuka? Možda zvuči kao nešto masno, ali maslac od jabuka zapravo ne sadrži maslac. Riječ je o gustome namazu koji se dobiva dugim kuhanjem jabuka sa začinima i šećerom.

Sličan je jabučnom umaku, ali je intenzivnijeg okusa, tamnije boje i gušće teksture zahvaljujući prirodnoj karamelizaciji voćnih šećera.

Je li maslac od jabuka zdrav?

Iako sadrži šećer, maslac od jabuka pravi se od cijelih jabuka, što znači da u njemu ostaje i nešto vlakana te hranjivih tvari. Budući da je koncentriran, dovoljna je mala količina da obogati obrok.

Postoji bezbroj načina kako uživati u ovoj deliciji!  Možeš ga namazati na tost ili kekse, koristiti umjesto džema, umiješati u grčki jogurt, preliti preko palačinki ili vafla umjesto sirupa, kombinirati s brie sirom... Ili jednostavno jesti žlicom jer je predobar!

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći maslac od jabuka
15 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
32
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jabuka 6 kom
  • Šećer 0,33 šalica
  • Smeđi šećer 0,50 šalica
  • Cimet 1 žličica
  • Piment 0,12 žličica
  • Muškatni oraščić 0,12 žličica
Postupak
  1. Jabuke stavi u duboki lonac sa šest žlica vode. Dodaj šećere i začine te dobro promiješaj.


  2. Djelomično poklopi i kuhaj na srednje laganoj vatri 30 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne omekšaju i ne poprime tamnosmeđu boju.


  3. Usitni jabuke štapnim mikserom, a zatim kuhaj nepoklopljeno još 2 sata, povremeno miješajući, dok se smjesa ne zgusne.


  4. Poklopi i nastavi kuhati na srednje laganoj vatri još dva sata, često miješajući, dok ne postigneš željenu gustoću.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

34 kcal

1 %

MASTI

0,50 g

0 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

9,00 g

3 %

PROTEINI

0,50 g

1 %

Zahvaljujući visokom udjelu šećera, maslac od jabuka može stajati u hladnjaku do mjesec dana. Ako ga želiš sačuvati dulje, možeš ga zamrznuti ili pasterizirati u staklenkama.

Isprobaj i ove maslace!

aromatizirani maslac Možda vas zanima... Aromatizirani maslac popravlja baš svako jelo Recepti Smeđi maslac Možda vas zanima... Kako pripremiti smeđi maslac Špajza aromatizirani maslac Možda vas zanima... Nezaboravan maslac sa začinskim biljem Recepti Kikiriki maslac Možda vas zanima... Napravi domaći maslac od kikirikija u samo 5 minuta! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.