gastro postao
Jednostavnija varijanta popularnog francuskog specijaliteta coq au vin priprema se u tek nešto više od sat vremena i idealna je za nedjeljni ručak
Kombinacija piletine, luka, slanine, crnog vina i šampinjona na stol će donijeti sjajne okuse koje ćete zavoljeti na prvu. Pripremite genijalan umak od crvenog vina, začinite ga omiljenim začinima pa sve zajedno ubacite u pećnicu i ostatak vremena iskoristite za pripremu priloga.
Uz ovo jelo odlična ideja bit će pečeni ili pire krumpir, njoki, ali i riža. Kombinaciji dodajte i zdjelu sezonske salate i uživajte u slasnim okusima piletine na francuski.
Piletna u vinu
Sastojci:
- 1 kg piletine u komadima
- 4 luka
- 5 mrkva
- 100 g slanine
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- 1 žličica majčine dušice
- 3 žlice brašna
- 2 šalice crvenog vina
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice umaka od rajčice
- 100 g šampinjona
Postupak:
- Nasjeckajte na kockice, pa prepržite slaninu u velikoj tavi. Koristite onu bez plastičnih dijelova koja kasnije može i u pećnicu.
- Nakon dvije minute slaninu izvadite iz tave i ostavite sa strane. U istoj tavi prepržite komade piletine sa svih strana.
- Lagano dodajte vino. Kada alkohol ispari, začinite komade piletine solju i paprom.
- Dodajte lovorov list i majčinu dušicu. Oko piletine poredajte luk i mrkvu koje ste narezali na veće komade.
- Poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko deset minuta.
- Zatim sve pospite brašnom te okrenite luk i piletinu.
- Ponovno poklopite i kuhajte još nekoliko minuta.
- Maknite tavu s vatre i polako dodajte temeljac.
- Vratite slaninu u tavu pa umiješajte češnjak i umak od rajčice.
- Poklopite i ubacite u pećnicu na 45 minuta do sat vremena.
- Zadnjih 20 minuta umiješajte nasjeckane gljive.