Danas kuhamo ovo kremasto jelo koje predstavlja esenciju omiljenog nam godišnjeg doba! Riječ je o proljetnoj carbonari slavne američke kuharice, autorica knjiga recepata i kulinarske TV zvijezde Ine Garten iz njezina knjige 'Modern Comfort Food' koju je ova sjajna dama, poznata i kao Bosonoga kontesa, objavila 2020. godine.
Šparoge, mladi luk, grašak
"Proljetni zeleni špageti carbonara prepuni su zelenog povrća kojim proljeće obiluje, poput šparoga, mladog luka i mladog graška. Također tu je i kremasti umak od jaja, vrhnja i parmezana, ali i hrskava panceta.
Ovo jelo dovoljno je jednostavno da ga pripremiš na brzinu za ugodnu večeru kod kuće, ali je i dovoljno posebno da ga poslužiš svojim gostima gurmanima. A kako je tek ukusno!", govori Ina o svome receptu.
A mi ti obećajemo – iako se dio postupka čini malo kompliciranim, isplati se ovaj recept proći u praksi jer ova kremasta proljetna carbonara uskoro će postati jelo bez kojeg ne možeš zamisliti svoj proljetni stol
Bosonoga kontesa dopušta i pancetu
I da, znamo da u pravu carbonaru ide guanciale, a ne panceta, no znamo i to da guanciale nije svima i uvijek dostupan. Također, poštujemo recept Bosonoge kontese koja u svoju proljetnu inačicu kultnog talijanskog jela stavlja baš – pancetu!
Proljetna carbonara Ine Garten
(za 6 osoba, srednje zahtjevno, 27 minuta))
Sastojci:
- 340 g špageta
- 225 g mahuna mladog graška šećerca, narezanih po duljini na julienne
- 1 šalica svježeg ili zamrznutog mladog graška
- 12 do 14 tankih vrtnih zelenih šparoga, narezanih na komadiće duljine cca 1,5 cm
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 225 g pancete, narezane na sitne kocke
- ½ šalice punomasnog vrhnja za kuhanje
- 2 velika jaja
- 2 žumanjka od velikih jaja
- 3/4 šalice svježe naribanog parmezana + dodatno za serviranje
- 5 komada mladog luka, bijeli i zeleni dio tanko narezan na tanke dijagonalne kolutiće
- ¼ šalice sitno nasjeckanog svježeg vlasca + dodatno za serviranje
- korica i sok 1 limuna
- sol, svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Skuhaj špagete u velikom loncu u posoljenoj vodi. Prvo špagete kuhaj same 8 minuta, a potom im dodaj povrće – mahune graška, mladi grašak i šparoge te kuhaj još 2 minute. Obavezno sačuvaj 1 šalicu vode od kuhanja špageta – trebat će ti kasnije za umak.
- U međuvremenu zagrij ulje u tavi na srednjoj vatri i dodaj pancetu te ju prži 7-9 minuta, odnosno dok se panceta lijepo ne poprži i poprimi zlatno-smeđu boju, uz povremeno miješanje. Stavi prženu pancetu sa strane, na tanjur.
- Dok se panceta prži, veliku zdjelu napuni najtoplijom vodom iz slavine – kako bi se zdjela dobro zagrijala. Malo prije nego što ćeš izvaditi špagete iz lonca, izlij toplu vodu iz zdjele i u njoj dobro pjenjačom izmiješaj vrhnje, jaja, žumanjke i ¼ šalice vode od kuhanja špageta.
- Odmah u tu smjesu jaja, vrhnja i vode ubaci kuhane špagete i povrće (direktno iz lonca) i miješaj hvataljkama za tjesteninu 1-2 minute kako bi se špageti, povrće i umak dobro proželi.
- Dodaj još vode od kuhanja špageta, toliko da dobiješ savršeno kremast umak. Dodaj ¾ šalice parmezana, mladi luk, vlasac, sok i koricu od limuna, 1 žličicu soli (ili više ako smatraš da je potrebno, no i panceta i parmezan dosta su slani pa treba biti oprezan!) i 1 žličicu papra te sve dobro izmiješaj. Dodaj prženu pancetu, i posluži vruće, preliveno maslinovim uljem i posuto vlascem i parmezanom.