Recepti 09. ožujka 2024.

Kremasta proljetna carbonara popravit će ti dan!

Ina Garten
Ina Garten osmisiila je ovaj genijalan recept za proljetnu carbonaru foto: Facebook @Ina Garten
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj recept slavne kuharice Ine Garten nije klasična pasta carbonara, ali je njezina izvrsna proljetna inačica koja će te sigurno oduševiti!

Danas kuhamo ovo kremasto jelo koje predstavlja esenciju omiljenog nam godišnjeg doba! Riječ je o proljetnoj carbonari slavne američke kuharice, autorica knjiga recepata i kulinarske TV zvijezde Ine Garten iz njezina knjige 'Modern Comfort Food' koju je ova sjajna dama, poznata i kao Bosonoga kontesa, objavila 2020. godine.

Šparoge, mladi luk, grašak

"Proljetni zeleni špageti carbonara prepuni su zelenog povrća kojim proljeće obiluje, poput šparoga, mladog luka i mladog graška. Također tu je i kremasti umak od jaja, vrhnja i parmezana, ali i hrskava panceta.

Ovo jelo dovoljno je jednostavno da ga pripremiš na brzinu za ugodnu večeru kod kuće, ali je i dovoljno posebno da ga poslužiš svojim gostima gurmanima. A kako je tek ukusno!", govori Ina o svome receptu.

 | Author: Ina Garten Instagram Ina Garten ovaj je recept objavila u svojoj kuharici 'Modern Comfort Food' foto: Ina Garten Instagram

A mi ti obećajemo – iako se dio postupka čini malo kompliciranim, isplati se ovaj recept proći u praksi jer ova kremasta proljetna carbonara uskoro će postati jelo bez kojeg ne možeš zamisliti svoj proljetni stol

Bosonoga kontesa dopušta i pancetu

I da, znamo da u pravu carbonaru ide guanciale, a ne panceta, no znamo i to da guanciale nije svima i uvijek dostupan. Također, poštujemo recept Bosonoge kontese koja u svoju proljetnu inačicu kultnog talijanskog jela stavlja baš – pancetu!

 | Author: Facebook @Ina Garten Proljetna carbonara foto: Facebook @Ina Garten

Proljetna carbonara Ine Garten

(za 6 osoba, srednje zahtjevno, 27 minuta))

Sastojci:

  • 340 g špageta
  • 225 g mahuna mladog graška šećerca, narezanih po duljini na julienne
  • 1 šalica svježeg ili zamrznutog mladog graška
  • 12 do 14 tankih vrtnih zelenih šparoga, narezanih na komadiće duljine cca 1,5 cm
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 225 g pancete, narezane na sitne kocke
  • ½ šalice punomasnog vrhnja za kuhanje
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanjka od velikih jaja
  • 3/4 šalice svježe naribanog parmezana + dodatno za serviranje
  • 5 komada mladog luka, bijeli i zeleni dio tanko narezan na tanke dijagonalne kolutiće
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog svježeg vlasca + dodatno za serviranje
  • korica i sok 1 limuna
  • sol, svježe mljeveni crni papar

 

Zimske juhe Možda vas zanima... Fine, raskošne juhe slavne kuharice nestaju u trenu! Špajza

 

Postupak:

  1. Skuhaj špagete u velikom loncu u posoljenoj vodi. Prvo špagete kuhaj same 8 minuta, a potom im dodaj povrće – mahune graška, mladi grašak i šparoge te kuhaj još 2 minute. Obavezno sačuvaj 1 šalicu vode od kuhanja špageta – trebat će ti kasnije za umak.
  2. U međuvremenu zagrij ulje u tavi na srednjoj vatri i dodaj pancetu te ju prži 7-9 minuta, odnosno dok se panceta lijepo ne poprži i poprimi zlatno-smeđu boju, uz povremeno miješanje. Stavi prženu pancetu sa strane, na tanjur.
  3. Dok se panceta prži, veliku zdjelu napuni najtoplijom vodom iz slavine – kako bi se zdjela dobro zagrijala. Malo prije nego što ćeš izvaditi špagete iz lonca, izlij toplu vodu iz zdjele i u njoj dobro pjenjačom izmiješaj vrhnje, jaja, žumanjke i ¼ šalice vode od kuhanja špageta.
  4. Odmah u tu smjesu jaja, vrhnja i vode ubaci kuhane špagete i povrće (direktno iz lonca) i miješaj hvataljkama za tjesteninu 1-2 minute kako bi se špageti, povrće i umak dobro proželi.
  5. Dodaj još vode od kuhanja špageta, toliko da dobiješ savršeno kremast umak. Dodaj ¾ šalice parmezana, mladi luk, vlasac, sok i koricu od limuna, 1 žličicu soli (ili više ako smatraš da je potrebno, no i panceta i parmezan dosta su slani pa treba biti oprezan!) i 1 žličicu papra te sve dobro izmiješaj. Dodaj prženu pancetu, i posluži vruće, preliveno maslinovim uljem i posuto vlascem i parmezanom.

 

bezbrižno uživanje u večeri Možda vas zanima... Uz savjete slavne kuharice postani pravi masterchef Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.