Recepti 16. ožujka 2023.

Nove kombinacije: Jaja u umaku od začinskog bilja

Kuhana jaja
Proljetna kuhana jaja foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrsna jaja u ovom se jelu pokazuju u sasvim novom svijetlu - zeleni umak od začinskog bilja daje mu posebnu aromu, a prednost ovog umaka je da se može zamrznuti pa koristiti kada god poželiš

Savršeno jelo za uskrsni doručak ili bilo koji drugi dan – sasvim svejedno jer ono što je lijepo i ukusno treba konzumirati češće, zar ne? Uglavnom ovaj recept je tradicionalno na uskrsnom doručku omiljen u Njemačkoj. a umak se neslužbeno zove i frankfurtski, odnosno frankfurtski zeleni umak. Začinsko bilje koje se koristi za ovaj umak može se pronaći zapakirano i spremno za pripremu samo u regiji Frankfurter. Nitko drugi ih ne prodaje tako, pa se ova mješavina treba sama slagati. 

 

Bouquet garni Možda vas zanima... Tajna dobrog okusa je u svežnju svježih začina Špajza

 

Izvorno se za ovaj umak koristi većina biljaka kojih ni nema drugdje osim u ovoj regiji, no mi smo recept prilagodili našem podneblju i aromatičnim biljkama koje bez problema možeš nabaviti. Na kraju, dobro je znati da se ovaj umak poslužuje hladan preko tvrdo kuhanih jaja ili vrućeg kuhanog krumpira.

 

 

 | Author: Shutterstock Kuhana proljetna jaja foto: Shutterstock

Jaja u zelenom umaku od začinskog bilja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 6 jaja
  • 100 g miješanog začinskog bilja
  • 1 svežnjić vlasca
  • 2 ljutike
  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 350 ml temeljca
  • 300 ml vrhnja
  • sol i papar

 

Meko kuhano jaje Možda vas zanima... Savjeti Jamieja Olivera za savršeno kuhana jaja Špajza

 

Priprema:

  1. Jaja kuhaj 11 minuta. Začinsko bilje i vlasac operi, protresi i nasjeckaj. Ljutiku oljušti i nasjeckaj.
  2. Maslac zagrij u loncu te staklasto propirjaj ljutiku. Dodaj brašno i miješajući napravi zapršku. Temeljac lagano ulijevaj uz stalno miješanje te umak još jednom zakuhaj.
  3. Umiješaj vrhnje, začinsko bilje i vlasac. Zeleni umak dobro posoli i popapri.
  4. Jaja prelij hladnom vodom, oljušti i prereži popola. Zeleni umak posluži s polovicama jaja.
  5. Možeš posuti i malo svježe mljevenog papra te sve ukrasiti začinskim biljem.

 | Author: Shutterstock Kuhana jaja foto: Shutterstock

 

Poširana jaja Možda vas zanima... Salata s poširanim jajima - brz i ukusan proljetni obrok Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.