Savršeno jelo za uskrsni doručak ili bilo koji drugi dan – sasvim svejedno jer ono što je lijepo i ukusno treba konzumirati češće, zar ne? Uglavnom ovaj recept je tradicionalno na uskrsnom doručku omiljen u Njemačkoj. a umak se neslužbeno zove i frankfurtski, odnosno frankfurtski zeleni umak. Začinsko bilje koje se koristi za ovaj umak može se pronaći zapakirano i spremno za pripremu samo u regiji Frankfurter. Nitko drugi ih ne prodaje tako, pa se ova mješavina treba sama slagati.
Izvorno se za ovaj umak koristi većina biljaka kojih ni nema drugdje osim u ovoj regiji, no mi smo recept prilagodili našem podneblju i aromatičnim biljkama koje bez problema možeš nabaviti. Na kraju, dobro je znati da se ovaj umak poslužuje hladan preko tvrdo kuhanih jaja ili vrućeg kuhanog krumpira.
Jaja u zelenom umaku od začinskog bilja
Sastojci (za 4 osobe):
- 6 jaja
- 100 g miješanog začinskog bilja
- 1 svežnjić vlasca
- 2 ljutike
- 30 g maslaca
- 30 g brašna
- 350 ml temeljca
- 300 ml vrhnja
- sol i papar
Priprema:
- Jaja kuhaj 11 minuta. Začinsko bilje i vlasac operi, protresi i nasjeckaj. Ljutiku oljušti i nasjeckaj.
- Maslac zagrij u loncu te staklasto propirjaj ljutiku. Dodaj brašno i miješajući napravi zapršku. Temeljac lagano ulijevaj uz stalno miješanje te umak još jednom zakuhaj.
- Umiješaj vrhnje, začinsko bilje i vlasac. Zeleni umak dobro posoli i popapri.
- Jaja prelij hladnom vodom, oljušti i prereži popola. Zeleni umak posluži s polovicama jaja.
- Možeš posuti i malo svježe mljevenog papra te sve ukrasiti začinskim biljem.