Recepti Tjestenina 28. kolovoza 2025.

Obožavamo kremastu piletinu à la Tetrazzini!

Tjestenina
35 MIN
35 MIN
4
SREDNJE
piletina tetrazzini
Piletina à la Tetrazzini najslađa je sa špagetima
foto: taste.com.au/Pinterest
Gljive, piletina, vrhnje, parmezan i špageti u raskošnom zagrljaju. Piletina à la Tetrazzini su više od večere, a ovo je naš recept...

Ponekad večera nije samo večera već trenutak u kojem se iz običnih sastojaka komponira jelo od kojeg ti nepca zapjevaju od sreće. U to ime, predstavljamo ti piletinu à la Tetrazzini – zapečenu tjesteninu s kremastim umakom koja nosi ime po opernoj divi.

Da, stvarno. Ovo jelo je izvorno osmišljeno u čast slavne sopranistice Luise Tetrazzini početkom 20. stoljeća, ali i danas zaslužuje bis. Nekoliko njih, točnije!

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Kuhanje tjestenine na ovaj način puno je zdravije Špajza

Bogati sastojci

Ova verzija ostavlja iza sebe varijante umaka iz teglica i koristi prave, bogate sastojke: sušene vrganje, svježe šampinjone, pileći file, vrhnje, pileći temeljac i raskošnu količinu parmezana. Kombinacija se priprema u 2 faze – prvo na tavi, zatim u pećnici – a rezultat je zapečena, zlaćana površina ispod koje te čeka gusta, kremasta, mirisna utjeha.

Sve traje malo više od sat vremena, ali pola toga vrijeme je pečenja – taman da se presvučeš, otvoriš vino i odlučiš hoćeš li ovu večeru podijeliti... Ili ne.

špageti | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Špageti najbolje odgovaraju ovome zapečenom kremastom jelu foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Piletina à la Tetrazzini
35 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sušeni vrganji 30 g
  • Šampinjoni 200 g
  • Špageti 280 g
  • Pileća prsa - file 340 g
  • Sol
  • Papar
  • Maslac 3 žlica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Brašno 1,50 žlica
  • Pileći temeljac 1,50 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 1 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Svježi peršin
Postupak
  1. Stavi vrganje u kipuću vodu i pusti da se namaču 30 minuta (ili prema uputama s pakiranja), dok ne omekšaju.


  2. Ocijedi vrganje i sačuvaj tekućinu od namakanja, trebat će ti kasnije.


  3. Uključi pećnicu i zagrij je na 175 °C.


  4. U velikom loncu zakuhaj vodu s malo soli.


  5. Skuhaj špagete prema uputama na pakiranju, dok ne budu al dente.


  6. Ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.


  7. U velikoj, dubljoj tavi zagrij 1 žlicu maslaca i 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.


  8. Piletinu narezanu na kockice dobro posoli i popapri.


  9. Peci piletinu 3–4 minute, dok ne dobije zlatnu boju. Ne mora biti potpuno pečena – završit će u pećnici.


  10. Izvadi piletinu iz tave i ostavi je sa strane.


  11. U istu tavu dodaj još 1 žlicu maslaca, zatim nasjeckane šampinjone, vrganje i zgnječeni češnjak.


  12. Pirjaj 3–4 minute dok gljive ne omekšaju i dobiju boju.


  13. Dodaj preostalu 1 žlicu maslaca i umiješaj brašno. Miješaj dok se brašno ravnomjerno ne rasporedi oko gljiva.


  14. Ulij pileći temeljac i ½ šalice tekućine od vrganja. Dobro promiješaj da se ne stvore grudice.


  15. Dodaj vrhnje za kuhanje i kuhaj dok umak ne postane gušći i kremast.


  16. Vrati piletinu u tavu i dodaj ¼ šalice parmezana. Promiješaj sve da se sjedini.


  17. U vatrostalnu posudu stavi kuhane špagete.


  18. Prelij ih piletinom i gljivama s umakom.


  19. Po vrhu pospi preostalu ¼ šalice parmezana.


  20. Stavi u pećnicu i peci 20–25 minuta, dok ne porumeni.


  21. Izvadi iz pećnice i posluži odmah. Po želji, ukrasi sjeckanim peršinom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

888 kcal

44 %

MASTI

44,10 g

61 %

KOLESTEROL

0,21 g

0 %

UH

69,50 g

25 %

PROTEINI

53,00 g

106 %

U umak možeš dodati i malo muškatnog oraščića ili žličicu dijon senfa – dat će dubinu okusa.

Imamo još dokaza da špageti ne moraju biti dosadni!

Možda vas zanima... Špageti od tikvica s pestom od kelja Kolumne Možda vas zanima... Brže ne može: Špageti alla puttanesca iz jednog lonca Recepti Možda vas zanima... Špageti u kremastom umaku od vina, lososa i limuna Recepti Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.