Gljive, piletina, vrhnje, parmezan i špageti u raskošnom zagrljaju. Piletina à la Tetrazzini su više od večere, a ovo je naš recept...
Ponekad večera nije samo večera već trenutak u kojem se iz običnih sastojaka komponira jelo od kojeg ti nepca zapjevaju od sreće. U to ime, predstavljamo ti piletinuà la Tetrazzini – zapečenu tjesteninu s kremastim umakom koja nosi ime po opernoj divi.
Da, stvarno. Ovo jelo je izvorno osmišljeno u čast slavne sopranistice Luise Tetrazzini početkom 20. stoljeća, ali i danas zaslužuje bis. Nekoliko njih, točnije!
Ova verzija ostavlja iza sebe varijante umaka iz teglica i koristi prave, bogate sastojke: sušene vrganje, svježe šampinjone, pileći file, vrhnje, pileći temeljac i raskošnu količinu parmezana. Kombinacija se priprema u 2 faze – prvo na tavi, zatim u pećnici – a rezultat je zapečena, zlaćana površina ispod koje te čeka gusta, kremasta, mirisna utjeha.
Sve traje malo više od sat vremena, ali pola toga vrijeme je pečenja – taman da se presvučeš, otvoriš vino i odlučiš hoćeš li ovu večeru podijeliti... Ili ne.
Špageti najbolje odgovaraju ovome zapečenom kremastom jelu
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Piletina à la Tetrazzini
35 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sušeni vrganji
30
g
Šampinjoni
200
g
Špageti
280
g
Pileća prsa - file
340
g
Sol
Papar
Maslac
3
žlica
Maslinovo ulje
1
žlica
Češnjak
2
režanj
Brašno
1,50
žlica
Pileći temeljac
1,50
šalica
Vrhnje za kuhanje
1
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Svježi peršin
Postupak
Stavi vrganje u kipuću vodu i pusti da se namaču 30 minuta (ili prema uputama s pakiranja), dok ne omekšaju.
Ocijedi vrganje i sačuvaj tekućinu od namakanja, trebat će ti kasnije.
Uključi pećnicu i zagrij je na 175 °C.
U velikom loncu zakuhaj vodu s malo soli.
Skuhaj špagete prema uputama na pakiranju, dok ne budu al dente.
Ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.
U velikoj, dubljoj tavi zagrij 1 žlicu maslaca i 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
Piletinu narezanu na kockice dobro posoli i popapri.
Peci piletinu 3–4 minute, dok ne dobije zlatnu boju. Ne mora biti potpuno pečena – završit će u pećnici.
Izvadi piletinu iz tave i ostavi je sa strane.
U istu tavu dodaj još 1 žlicu maslaca, zatim nasjeckane šampinjone, vrganje i zgnječeni češnjak.
Pirjaj 3–4 minute dok gljive ne omekšaju i dobiju boju.
Dodaj preostalu 1 žlicu maslaca i umiješaj brašno. Miješaj dok se brašno ravnomjerno ne rasporedi oko gljiva.
Ulij pileći temeljac i ½ šalice tekućine od vrganja. Dobro promiješaj da se ne stvore grudice.
Dodaj vrhnje za kuhanje i kuhaj dok umak ne postane gušći i kremast.
Vrati piletinu u tavu i dodaj ¼ šalice parmezana. Promiješaj sve da se sjedini.
U vatrostalnu posudu stavi kuhane špagete.
Prelij ih piletinom i gljivama s umakom.
Po vrhu pospi preostalu ¼ šalice parmezana.
Stavi u pećnicu i peci 20–25 minuta, dok ne porumeni.
Izvadi iz pećnice i posluži odmah. Po želji, ukrasi sjeckanim peršinom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
888 kcal
44 %
MASTI
44,10 g
61 %
KOLESTEROL
0,21 g
0 %
UH
69,50 g
25 %
PROTEINI
53,00 g
106 %
U umak možeš dodati i malo muškatnog oraščića ili žličicu dijon senfa – dat će dubinu okusa.
Imamo još dokaza da špageti ne moraju biti dosadni!