gastro postao
Nerijetko se dogodi da pretjeramo u pripremi hrane za obiteljski ručak i onda se danima opterećujemo s prenamjenom ostataka. Najmanje brinemo kada ostane pire krumpira jer ga sljedeći dan možemo zapeći, pretvoriti u krokete ili juhu.
Juha od pire krumpira i poriluka brzo je gotova i odlična je za lijene, beskrajno duge siječanjske dane. Osim što ručak možeš pripremiti za 15 minuta, i to u blenderu, nećeš morati žaliti nad bačenom hranom.
Posluži toplu juhu uz žlicu kiselog vrhnja, krutone, malo nasjeckanog vlasca ili komadiće zapečene slanine.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 velika poriluka (samo bijeli dio)
- 150 g nasjeckanog luka
- 1 l pilećeg temeljca
- 700 g pire krumpira
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 6 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
Priprema:
- Zagrij ulje pa dodaj nasjeckani luk i poriluk. Posoli, popapri i pirjaj desetak minuta. Potom prebaci u blender, dodaj temeljac i pire i izblendaj u glatku smjesu.
- Vrati juhu u tavu pa umiješaj vrhnje za kuhanje i zagrij.
- Posluži uz žlicu kiselog vrhnja i malo nasjeckanog vlasca.
Dobar tek!