Tijekom zimskih mjeseci potrebno nam je više vitamina i minerala u prehrani, a sezonsko povrće je jedan od najlakših načina kako ih dobiti. Osim što možeš iskombinirati povrće koje najviše voliš, u kombinaciji s piletinom pružaju ukusnu kombinaciju punu mirisa i boja.
Želiš li iskušati neke nove okuse, predlažemo da ovo jelo probaš pripremiti s nekim neutralnim uljem poput ulja uljane repice, ulja kikirikija, sjemenki grožđa ili ulja avokada – to će dati poseban okus čak i ako ti meso (slučajno) malo zagori!
Povrtna tavica s pilećim prsima
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g mahuna
- 3 mrkve
- 1 poriluk
- sol i papar
- 300 g pilećeg filea
- 1 žlica ulja
- 200 g povrtnog temeljca
- 200 g svježeg sira
Priprema:
- Mahune, mrkvu i poriluk očisti, operi i nareži na komade veličine zalogaja. Povrće (svaku vrstu posebno) blanširaj u kipućoj slanoj vodi. Potom ga ocijedi. Meso operi, posuši i nareži na rezance. Ulje zagrij u velikoj tavi te prži meso 3 - 5 minuta. Posoli i popapri.
- Mesu dodaj povrće te propirjaj. Ulij temeljac i zakuhaj.
- Umiješaj svježi sir i na laganoj vatri ga umiješaj u umak, no ne smiješ dopustiti da prokuha.
- Povrtnu tavicu dobro posoli i popapri. Odličan je dodatak ovom jelu svježi bijeli kruh, tko ga voli.
Savjet više:
Ovo jelo možeš pripremiti i u woku. No, tada najprije poprži meso te ga izvadi, a na toj masnoći nastavi pirjati povrće te tek pri kraju pirjanja povrća vrati meso u wok.