Recepti 27. svibnja 2017.

Otmjena jednostavnost: Kremasti čoko desert

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Na oko iznimno kompliciran, ovaj recept priprema se jednostavnije nego što možete zamisliti, a iza sebe ostavlja božanstvene okuse...

Desert koji kombinira čokoladni ganache, gusti umak od karamele i brittle od lješnjaka zadivit će vas već na prvi pogled. Spojite ih na jednostavnom bijelom tanjuru pa uživajte u pogledu na divne zemljane boje koje zovu na samo još jedan zalogaj. Ova se slastica priprema brzinski i upravo je idealna kod pripreme večere za više osoba.
 

Možda vas zanima... Znate li što je brittle i kako se lako priprema? Špajza
 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Potrebno vam je:

  • 200 g tamne čokolade
  • 330 ml slatkog vrhnja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 150 g bijelog šećera
  • 100 g lješnjaka
  • 100 g maslaca

Priprema:

  1. Najprije u posudu stavite 180 ml slatkog vrhnja pa sve zajedno zagrijte na laganoj vatri. Za to vrijeme usitnite čokoladu. Kada se pojave prvi mjehurići, slatko vrhnje prelijte preko čokolade. Dobro pomiješajte pa dobiveni ganache najprije ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ga prebacite u hladnjak kako bi se krema stisla.
  2. Za pripremu umaka od karamele najprije zagrijte smeđi šećer i maslac u tavi, pustite da se šećer otopi, dodajte ostatak slatkog vrhnja sobne temperature pa pomiješajte i maknite s vatre. Pustite da se ohladi.
  3. Brittle pripremite tako da posudu za pečenje najprije obložite papirom za pečenje. U posudu stavite četiri žlice šećera i četiri žlice vode. Pustite da se zagriju i nipošto ih nemojte miješati. Šećer bi se trebao potpuno otopiti, a zatim biste trebali dobiti karamel zlatne boje.
  4. Dok se karamel kuha, lješnjake tostirajte i nasjeckajte na komadiće srednje veličine. Ubacite ih u karamel koji ste makli s vatre pa sve zajelo prebacite na papir za pečenje i pospite krupnom soli. 

Ovaj desert najefektnije će izgledati servirate li ga tako da na dno stavite umak od karamele, zatim žlicu ili dvije kreme od čokolade, a na kraju sve ukrasite lješnjacima i brittleom.
 

Možda vas zanima... Slatki grijeh: Sve nijanse karamela Špajza

U slast!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.