Kremasta, blago ljuta i gotova za 15 minuta... Pikantna salata od tune može se poslužiti na tostu, krekerima ili na zelenoj salati. Imamo odličan recept koji je šteta ne isprobati!
Zaboravi sendviče s dosadnom tunom iz konzerve. Ova pikantna salata od tune inspirirana je meksičkim domaćim receptima u kojima se klasična tuna pretvara u bogat, osvježavajući obrok.
Ova pikantna salata od tune ne sadrži ni celer ni luk – umjesto toga, tu su grašak, mrkva, svježe jalapeño papričice i puno, ali stvarno puno korijandera. Sve se povezuje limunovim sokom i majonezom, a ključ je u tome da se koristi tunjevina u ulju – bez cijeđenja. To daje punoću okusa i čini jelo zaokruženim već u startu.
Pikantna salata od tune - spas kad trebaš brzi obrok
Ova pikantna salata od tune gotova je za 15 minuta, ne traži nikakvu posebnu kulinarsku tehniku i spas je kada ti treba nešto brzo, zasitno, a dovoljno svježe da ide uz tost, krekere, salatu ili samo na žlicu.
Jestiva je topla i hladna, ali najviše blista kada malo odstoji u hladnjaku jer se tada svi sastojci povežu i postanu još slojevitiji. Kao i svako jelo s "karakterom", prilagodbe su dobrodošle, ali ne nužne. Ova pikantna salata od tune je konkretna, ukusna i jednostavna za pripremu, a recept je u nastavku.
Tuna iz konzerve
foto: The Kitchn/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pikantna salata od tune
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mrkva
0,50
šalica
Zamrznuti grašak
0,50
šalica
Majoneza
0,25
šalica
Sok od limuna
2
žlica
Tuna iz konzerve
280
g
Korijander
0,50
šalica
Jalapeño papričica
4
žličica
Sol
0,12
žličica
Postupak
Napuni mali lonac do pola vodom i dodaj pola šalice sitno narezane mrkve. Pusti da lagano kuha 3 minute. Dodaj grašak i kuhaj još otprilike 2 minute, dok se grašak ne zagrije, a mrkva ne omekša. Ocijedi i pusti da se hladi 5 minuta.
U međuvremenu, u srednjoj zdjeli pomiješaj majonezu i limunov sok. Dodaj tunu zajedno s uljem iz konzerve, nasjeckani korijander i sitno nasjeckanu jalapeño papriku. Vilicom lagano izmiješaj i usitni veće komade tune po potrebi.
Dodaj prohlađeno povrće i sol. Promiješaj dok se svi sastojci ne povežu. Posluži odmah ili ostavi u hladnjaku do serviranja. Po želji, ukrasi s još nasjeckanog korijandera.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
259 kcal
12 %
MASTI
16,00 g
22 %
KOLESTEROL
0,19 g
0 %
UH
5,00 g
1 %
PROTEINI
22,00 g
44 %
Za hladniju salatu, svježiju boju i bolju hrskavost, nakon cijeđenja povrće možeš kratko prebaciti u ledenu vodu pa ponovno ocijediti.