Riža na kokosovu mlijeku više je od klasičnog priloga. Ima karakter, aromu i može sjajno funkcionirati u slanim i u slatkim kombinacijama
Ne, ovo nije desert, ali ima onu toplu, zaokruženu slatkoću zbog koje lako ide uz razna jela, i slana i blago slatka. Riža na kokosovu mlijeku ne svrstava se ni pod klasiku ni pod egzotiku - jednostavno je balansirana i ukusna.
U središtu svega su dugozrnata jasmin riža i gusto kokosovo mlijeko iz konzerve. Kuhanjem u kombinaciji s vodom, šećerom i solju dobiješ zrna koja su mekana, lagano ljepljiva, s nježnim mirisom.
Jednostavno i s puno potencijala
Riža na kokosovu mlijeku jako se jednostavno priprema: svi sastojci idu zajedno u lonac, ništa se ne komplicira. I upravo zato ima toliko potencijala.
Rižu na kokosovu mlijeku možeš poslužiti kao prilog uz jela s umakom, koristiti kao bazu za zdjele s povrćem, a funkcionira i kao solo obrok kada dodaš sjemenke, tostirane orašaste plodove s malo meda ili, primjerice, mango narezan na kriške.
Riža na kokosovu mlijeku
foto: FoodDolls/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Riža na kokosovu mlijeku
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Riža dugog zrna
2
šalica
Kokosovo mlijeko - iz konzerve
1
kom
Voda
1,50
šalica
Šećer
1
žlica
Sol
1
žličica
Sjemenke sezama
Postupak
U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj rižu, kokosovo mlijeko, vodu, šećer i sol. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru, poklopi i kuhaj na laganoj vatri 18 do 20 minuta, dok riža ne omekša.
Makni s vatre i ostavi poklopljeno još 10 minuta. Zatim rastresi vilicom i posluži. Po želji pospi prženim sezamom.