Recepti 23. siječnja 2017.

Pačja prsa u umaku od šljiva

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlična ideja za slatko slani ručak za polizat prste!

Ovu sjajnu kombinaciju ćete možda na prvu smatrati nespojivom, ali, vjerujte nam, odlična je! Mirisna, pečena pačja prsa, poslužena s divnim umakom od šljiva i crnog vina, prava je dekadentna delicija koju možete pripremiti za neki važan ručak.

Ono što je najbolje, priprema ovog jela uopće ne traje dugo. A dobit ćete jednu predivnu gozbu!

Ako nemate svježe šljive, uvijek možete koristiti kompot od šljiva (kao što smo predložili u receptu), gdje su šljive već očišćene od koštica. Također, ako nemate klinčić, anis ili cimet, nema veze, jelo će i dalje biti jednako ukusno, samo neće možda imati neku dodatnu aromu.

Poslužite ih uz pire krumpir ili kuhano povrće po izboru i uživajte u ovom jelu koje će vas, sigurni smo, osvojiti!

Sastojci:

  • Sol, papar
  • 4 komada pačjih prsa
  • Maslinovo ulje
  • Za umak:
  • 150 ml crnog vina
  • 1 štapić cimeta
  • 3 klinčića
  • 1 zvjezdasti anis
  • Sok od jedne naranče
  • 1 žlica senfa
  • 3 žlice džema od crvenog ribizla
  • Konzerva kompota od šljiva od 825 g, ocijediti sok i u blenderu izmiksati šljive

Priprema: 

  1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
  2. Kožicu na pačjim prsima zarezati na nekoliko dijelova (ali ne do kraja) kako bi se bolje ispekla; posoliti i popapriti
  3. U tavi koja može u pećnicu, na malo ulja, s kožicom okrenutom prema dolje, popržiti prsa (5 - 6 minuta); okrenuti ih na drugu stranu i staviti u zagrijanu pećnicu na još 5 - 6 minuta; izvaditi iz pećnice i zaliti meso s masti koja se istopila tijekom pečenja te ostaviti da se malo ohladi
  4. Pripremiti umak: Pomiješati vino i začine, zakuhati pa smanjiti na srednju temperaturu i kuhati 10 minuta; dodati sok od naranče pa pojačati temperaturu da zakuha, kada je zakuhalo, smanjiti ponovno temperaturu i kuhati 2 - 3 minute; dodati senf, pire od šljiva i džem od ribizla te kuhati još nekoliko minuta.
  5. Izvaditi cimet, klinčić i anis pa gotov umak preliti preko pečenih pačjih prsa.

Dobar tek! 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dankogrg 15:19 21. Svibanj 2020.

    nigdje se ne može kupit pekmez od crvenog ribizla. moze neki nadomjestak?