Ovu sjajnu kombinaciju ćete možda na prvu smatrati nespojivom, ali, vjerujte nam, odlična je! Mirisna, pečena pačja prsa, poslužena s divnim umakom od šljiva i crnog vina, prava je dekadentna delicija koju možete pripremiti za neki važan ručak.
Ono što je najbolje, priprema ovog jela uopće ne traje dugo. A dobit ćete jednu predivnu gozbu!
Ako nemate svježe šljive, uvijek možete koristiti kompot od šljiva (kao što smo predložili u receptu), gdje su šljive već očišćene od koštica. Također, ako nemate klinčić, anis ili cimet, nema veze, jelo će i dalje biti jednako ukusno, samo neće možda imati neku dodatnu aromu.
Poslužite ih uz pire krumpir ili kuhano povrće po izboru i uživajte u ovom jelu koje će vas, sigurni smo, osvojiti!
Sastojci:
- Sol, papar
- 4 komada pačjih prsa
- Maslinovo ulje
- Za umak:
- 150 ml crnog vina
- 1 štapić cimeta
- 3 klinčića
- 1 zvjezdasti anis
- Sok od jedne naranče
- 1 žlica senfa
- 3 žlice džema od crvenog ribizla
- Konzerva kompota od šljiva od 825 g, ocijediti sok i u blenderu izmiksati šljive
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
- Kožicu na pačjim prsima zarezati na nekoliko dijelova (ali ne do kraja) kako bi se bolje ispekla; posoliti i popapriti
- U tavi koja može u pećnicu, na malo ulja, s kožicom okrenutom prema dolje, popržiti prsa (5 - 6 minuta); okrenuti ih na drugu stranu i staviti u zagrijanu pećnicu na još 5 - 6 minuta; izvaditi iz pećnice i zaliti meso s masti koja se istopila tijekom pečenja te ostaviti da se malo ohladi
- Pripremiti umak: Pomiješati vino i začine, zakuhati pa smanjiti na srednju temperaturu i kuhati 10 minuta; dodati sok od naranče pa pojačati temperaturu da zakuha, kada je zakuhalo, smanjiti ponovno temperaturu i kuhati 2 - 3 minute; dodati senf, pire od šljiva i džem od ribizla te kuhati još nekoliko minuta.
- Izvaditi cimet, klinčić i anis pa gotov umak preliti preko pečenih pačjih prsa.
Dobar tek!