Ovi mirisni, a prije svega božićni keksi zahtijevaju priličnu vještinu no zato je krajnji uspjeh još slađi. No oprezno sa začinima...
Ova vrsta medenjaka priča priču o tome kako su novi začini stizali na hrvatske stolove, ikako su dobivali svoju svakodnevnu primjenu u raznim jelima – pa tako i u kolačima.
Ovi mirisni, a prije svega božićni keksi zahtijeva priličnu vještinu, no zato je krajnji uspjeh još slađi. Dobro, i papren, jer ipak su ovo - paprenjaci, ali samo onoliko koliko je potrebno da budu jednostavno savršeni i da ih želiš pripremiti.
Važno je za paprenjake pažljivo dozirati sve začine navedene u receptu i paziti da nijedan ne prevlada. Nekada su naše bake imale posebne kalupe izrezbarene narodnim motivima, kojima su se služile kad bi se radili paprenjaci.
Danas se takvi kalupi prodaju samo na rijetkim mjestima. Ako nisi te sreće da imaš bakin ili prabakin, sasvim će dobro doći i oni moderniji, a tijesto možeš izrezati i pomoću ukrasnog kotačića za kekse.
Paprenjaci
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Paprenjaci - starinski recept
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
450
g
Svinjska mast
180
g
Šećer
15
g
Orasi
150
g
Jaje
1
kom
Žumanjak
3
kom
Med
2
žlica
Cimet
1
žličica
Klinčić u prahu
0,50
žličica
Papar
0,75
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Postupak
U brašno umijesi mast, dodaj šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sve to umijesi u prhko tijesto. Ostavi stajati oko 2 sata na hladnom mjestu.
Tijesto razvaljaj na dasci i reži kekse specijalnim drvenim kalupom za paprenjake.
Složi ih na namašćeni pleh i peci oko 25 minuta na temperaturi od 200 do 220 stupnjeva.
Isprobaj i ove tradicionalne blagdanske slatke recepte...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.