Recepti 21. prosinca 2023.

Paprenjaci – baš onakvi kakve su pekle naše bake

paprenjaci
Paprenjaci s nešto manje tradicionalnim motivima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj mirisni, a prije svega božićni keks zahtjeva priličnu vještinu no zato je krajnji uspjeh još slađi. No oprezno sa začinima...

Ova vrsta medenjaka priča priču o tome kako su novi začini stizali na hrvatske stolove, ikako su dobivali svoju svakodnevnu primjenu u raznim jelima – pa tako i u kolačima.

Ovaj mirisni, a prije svega božićni keks zahtijeva priličnu vještinu, no zato je krajnji uspjeh još slađi. Dobro, i papren, jer ipak su ovo - paprenjaci, ali samo onoliko koliko je potrebno da budu jednostavno savršeni i da ih želiš pripremiti. 

 

Možda vas zanima... Gingerbread cupcakes s kremom od naranče Kolumne

 

Važno je za paprenjake pažljivo dozirati sve začine navedene u receptu i paziti da nijedan ne prevlada. Nekada su naše bake imale posebne kalupe izrezbarene narodnim motivima, kojima su se služile kad bi se radili paprenjaci.

Danas se takvi kalupi prodaju samo na rijetkim mjestima. Ako nisi te sreće da imaš bakin ili prabakin, sasvim će dobro doći i oni moderniji, a tijesto možeš izrezati i pomoću ukrasnog kotačića za kekse.

 | Author: Shutterstock Paprenjaci foto: Shutterstock

Paprenjaci - starinski recept

Sastojci:

  • 45 dag oštrog brašna
  • 18 dag masti
  • 15 dag šećera
  • 15 dag oraha
  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice klinčića u prahu
  • 3/4 žličice papra
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Postupak:

  1. U brašno umijesi mast, dodaj šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sve to umijesi u prhko tijesto. Ostavi stajati oko 2 sata na hladnom mjestu.
  2. Tijesto razvaljaj na dasci i reži kekse specijalnim drvenim kalupom za paprenjake.
  3. Složi ih na namašćeni pleh i peci oko 25 minuta na temperaturi od 200 do 220 stupnjeva.

 

Možda vas zanima... Odbrojavamo dane do Božića uz paprenjake Špajza

 

Dobro je znati: Drveni kalupi kojima su se oblikovali paprenjaci nekoć davno najčešće su bili drveni, a na njima su bili urezani simboli, poput ribe, janjeta, pijetla, križa i drugih koji su na simboličan način povezivali pogansko i kršćansko. Mnogi drvodjelski obrti izrađuju ih i danas pa ih uz malo truda možeš nabaviti. Lako se koriste, a krajnji rezultat je fantastičan – i vizualno, osim okusom!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:35 28. Studeni 2022.

    Dobri su