Recepti Božić 05. prosinca 2024.

Paprenjaci – tradicionalni keksi po bakinom receptu

Božić
25 MIN
25 MIN
20
SREDNJE
paprenjaci
Paprenjaci s nešto manje tradicionalnim motivima
foto: Shutterstock
Ovi mirisni, a prije svega božićni keksi zahtijevaju priličnu vještinu no zato je krajnji uspjeh još slađi. No oprezno sa začinima...

Ova vrsta medenjaka priča priču o tome kako su novi začini stizali na hrvatske stolove, ikako su dobivali svoju svakodnevnu primjenu u raznim jelima – pa tako i u kolačima.

Ovi mirisni, a prije svega božićni keksi zahtijeva priličnu vještinu, no zato je krajnji uspjeh još slađi. Dobro, i papren, jer ipak su ovo - paprenjaci, ali samo onoliko koliko je potrebno da budu jednostavno savršeni i da ih želiš pripremiti. 

Možda vas zanima... Gingerbread cupcakes s kremom od naranče Kolumne

Važno je za paprenjake pažljivo dozirati sve začine navedene u receptu i paziti da nijedan ne prevlada. Nekada su naše bake imale posebne kalupe izrezbarene narodnim motivima, kojima su se služile kad bi se radili paprenjaci.

Danas se takvi kalupi prodaju samo na rijetkim mjestima. Ako nisi te sreće da imaš bakin ili prabakin, sasvim će dobro doći i oni moderniji, a tijesto možeš izrezati i pomoću ukrasnog kotačića za kekse.

 | Author: Shutterstock Paprenjaci foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Paprenjaci - starinski recept
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 450 g
  • Svinjska mast 180 g
  • Šećer 15 g
  • Orasi 150 g
  • Jaje 1 kom
  • Žumanjak 3 kom
  • Med 2 žlica
  • Cimet 1 žličica
  • Klinčić u prahu 0,50 žličica
  • Papar 0,75 žličica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
Postupak
  1. U brašno umijesi mast, dodaj šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sve to umijesi u prhko tijesto. Ostavi stajati oko 2 sata na hladnom mjestu.


  2. Tijesto razvaljaj na dasci i reži kekse specijalnim drvenim kalupom za paprenjake.


  3. Složi ih na namašćeni pleh i peci oko 25 minuta na temperaturi od 200 do 220 stupnjeva.


Isprobaj i ove tradicionalne blagdanske slatke recepte...

medvjeđe šape Možda vas zanima... Prhke i ukusne medvjeđe šape iz bakine bilježnice Recepti breskvice Možda vas zanima... Breskvice - znamo kako da ispadnu što sočnije i mekše Recepti Vanilin kiflice Možda vas zanima... Vanilin kiflice: Božić nije isti bez njih Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:35 28. Studeni 2022.

    Dobri su