Recepti Desert 23. veljače 2025.

Pečena krema od čokolade i kardamoma

Desert
12 MIN
45 MIN
6
SREDNJE
Pečena krema od čokolade i kardamoma
Pečena krema od čokolade i kardamoma
foto: Yunus Emre Can/Pexels
Dekadentni desert od čokolade i kardamoma savršen je izbor za završetak romantične večeri.

Ako se između tebe i kardamoma još nije dogodio klik, ovo je pravi recept za uspješan prvi spoj. Jednostavna pečena krema od čokolade, koja se nakon pečenja hladi i poslužuje s tučenim vrhnjem u kojem se kuhao kardamom. Proces je zapravo vrlo jednostavan i lako ga možeš pripremiti i dan prije serviranja. 

Kako bi se iz sjemenki kardamoma maksimalno izvukao okus, preporučujemo da produljiš vrijeme infuziranja vrhnja. Uz to, neka se u tvojoj kremi nađe čokolada s oko 50 % kakaa jer bi tamnije varijante mogle zasjeniti kardamom. 

Količina u receptu je dovoljna za 6 do 8 porcija, ovisi o veličini posudica koje imaš.

čokoladni kolač u šalici Možda vas zanima... Dvostruko čokoladni kolač u šalici Recepti

 | Author: Yunus Emre Can/Pexels Pečena krema od čokolade i kardamoma foto: Yunus Emre Can/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Pečena krema od čokolade i kardamoma
12 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Vrhnje za šlag 480 ml
  • Kardamom 1 žličica
  • Mlijeko 250 ml
  • Čokolada 170 g
  • Žumanjak 4 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 1 prstohvat
  • Šećer 2 žlica
  • Šećer u prahu 2 žlica
Postupak
  1. U posudi zakuhaj vrhnje za šlag sa sjemenkama kardamoma. Kad vrhnje zakipi, pokrij folijom i ostavi 2 sata da se infuzira.


  2. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva i pripremi kalupe. Trebat će ti 6 - 8 malih keramičkih posudica za pečenje. Stavi ih u duboki pleh.


  3. Vrhnje procijedi kroz sito da ukloniš sjemenke kardamoma. 


  4. Polovicu infuziranog vrhnja stavi u lonac, dodaj mlijeko i stavi da zakuha. Dodaj nasjeckanu čokoladu i miješaj dok se ne poveže. Ostatak infuziranog vrhnja stavi u hladnjak da se dobro ohladi.


  5. U velikoj posudi izmiksaj jaja sa šećerom, vanilijom i soli dok ne dobiješ svijetlu, pjenastu smjesu. Postepeno dodaj toplu smjesu čokolade i mlijeka konstantno miksajući. 


  6. Podijeli smjesu u keramičke zdjelice i pažljivo premjesti lim u pećnicu. U lim u kojem su zdjelice ulij vruću vodu do pola visine zdjelice. Sve to pokrij s aluminijskom folijom i pažljivo je probodi nekoliko puta vilicom.


  7. Kremu peci 35-45 minuta. Znat ćeš da je gotova kada vrh bude čvrst, ali je i dalje drhtava kada protreseš zdjelicu. Krema će se malo napuhati u pečenju, ali će ponovno pasti dok se bude hladila.


  8. Stavi posudice u hladnjak na 2 sata kako bi se krema dobro ohladila. Možeš ih napraviti i dan prije, ali onda ih pokrij prozirnom folijom kako se ne bi osušila i navukla miris od ostalih namirnica u hladnjaku.


  9. Ostatak vrhnja izmiksaj u šlag neposredno prije serviranja i dodaj po žlicu ili dvije u svaku posudicu.


Za prste polizati: Sagradi čokoladni trifle iz snova Možda vas zanima... Za prste polizati: Složi čokoladni trifle iz snova Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.