Dekadentni desert od čokolade i kardamoma savršen je izbor za završetak romantične večeri.
Ako se između tebe i kardamoma još nije dogodio klik, ovo je pravi recept za uspješan prvi spoj. Jednostavna pečenakrema od čokolade, koja se nakon pečenja hladi i poslužuje s tučenim vrhnjem u kojem se kuhao kardamom. Proces je zapravo vrlo jednostavan i lako ga možeš pripremiti i dan prije serviranja.
Kako bi se iz sjemenki kardamoma maksimalno izvukao okus, preporučujemo da produljiš vrijeme infuziranja vrhnja. Uz to, neka se u tvojoj kremi nađe čokolada s oko 50 % kakaa jer bi tamnije varijante mogle zasjeniti kardamom.
Količina u receptu jedovoljna za 6 do 8 porcija, ovisi o veličini posudica koje imaš.
Pečena krema od čokolade i kardamoma
foto: Yunus Emre Can/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Pečena krema od čokolade i kardamoma
12 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Vrhnje za šlag
480
ml
Kardamom
1
žličica
Mlijeko
250
ml
Čokolada
170
g
Žumanjak
4
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
1
prstohvat
Šećer
2
žlica
Šećer u prahu
2
žlica
Postupak
U posudi zakuhaj vrhnje za šlag sa sjemenkama kardamoma. Kad vrhnje zakipi, pokrij folijom i ostavi 2 sata da se infuzira.
Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva i pripremi kalupe. Trebat će ti 6 - 8 malih keramičkih posudica za pečenje. Stavi ih u duboki pleh.
Vrhnje procijedi kroz sito da ukloniš sjemenke kardamoma.
Polovicu infuziranog vrhnja stavi u lonac, dodaj mlijeko i stavi da zakuha. Dodaj nasjeckanu čokoladu i miješaj dok se ne poveže. Ostatak infuziranog vrhnja stavi u hladnjak da se dobro ohladi.
U velikoj posudi izmiksaj jaja sa šećerom, vanilijom i soli dok ne dobiješ svijetlu, pjenastu smjesu. Postepeno dodaj toplu smjesu čokolade i mlijeka konstantno miksajući.
Podijeli smjesu u keramičke zdjelice i pažljivo premjesti lim u pećnicu. U lim u kojem su zdjelice ulij vruću vodu do pola visine zdjelice. Sve to pokrij s aluminijskom folijom i pažljivo je probodi nekoliko puta vilicom.
Kremu peci 35-45 minuta.Znat ćeš da je gotova kada vrh bude čvrst, ali je i dalje drhtava kada protreseš zdjelicu. Krema će se malo napuhati u pečenju, ali će ponovno pasti dok se bude hladila.
Stavi posudice u hladnjak na 2 sata kako bi se krema dobro ohladila. Možeš ih napraviti i dan prije, ali onda ih pokrij prozirnom folijom kako se ne bi osušila i navukla miris od ostalih namirnica u hladnjaku.
Ostatak vrhnja izmiksaj u šlag neposredno prije serviranja i dodaj po žlicu ili dvije u svaku posudicu.