gastro postao
Vrganji ovoj piti daju karakterističan okus i miris
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 559
Potrebno vam je
- 500 g tijesto za savijače
- 500 g vrganj
- 1 kom ljubičasti luk
- 2 režanj češnjak
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 4 kom jaje kokošje
- 1 dl nemasni (niskomasni) jogurt
- 1 kom prašak za pecivo
- sjemenke sezama, oljuštene suhe
- 2 dl posni sir
Priprema
- Najprije očistie vrganje od zemlje pa ih nasjeckajte na kriškice (i klobuk i zdrave dijelove stabiljke). Operite i prokuhajte u vodi. Dobro ocijedite.
- Na maslinovom ulju izdinstajte sitno sjeckani luk pa mu dodajte češnjak. Dodajte vrganje, sol i papar po ukusu i dinstajte 20-ak minuta. Podlijte vodom. Kad je sva tekućina isparila, vrganji su spremni za pitu.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih.
- Na dno većeg četvrtastog pleha stavite papir za pečenje. Na njega položite prvu koru za savijaču, lagano premažite maslinovim uljem, na nju drugu koru, ponovo premažite i treću koru. Na treću koru rasporedite dio nadjeva od vrganja. Zatim poklopite idućom korom i tako po tri kore, filajte nadjevom, dok ne potrošite sav "materijal". Zadnji, gornji dio neka bude nadjev od vrganja-nemojte ga poklapati korom.
- Umutite jaja sa svježim posnim sirom, jogurtom i praškom za pecivo. Ovime prelijte gornji sloj pite (vrganje). Posipajte integralnim sezamom i stavite peći na 40-ak minuta. Nakon prvih pola sata pečenja, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva.
- Gotovu pitu pustite da se malo ohladi pa razrežite na kocke i poslužite. Odlična je i topla i hladna!
Izvor Zdrava Krava