Recepti 13. listopada 2014.

Pita s vrganjima

gastro postao gastro.24sata.hr
Vrganji ovoj piti daju karakterističan okus i miris

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 559

Potrebno vam je

  • 500 g tijesto za savijače
  • 500 g vrganj
  • 1 kom ljubičasti luk
  • 2 režanj češnjak
  • ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 4 kom jaje kokošje
  • 1 dl nemasni (niskomasni) jogurt
  • 1 kom prašak za pecivo
  • sjemenke sezama, oljuštene suhe
  • 2 dl posni sir

Priprema

  1. Najprije očistie vrganje od zemlje pa ih nasjeckajte na kriškice (i klobuk i zdrave dijelove stabiljke). Operite i prokuhajte u vodi. Dobro ocijedite.
  2. Na maslinovom ulju izdinstajte sitno sjeckani luk pa mu dodajte češnjak. Dodajte vrganje, sol i papar po ukusu i dinstajte 20-ak minuta. Podlijte vodom. Kad je sva tekućina isparila, vrganji su spremni za pitu.
  3. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih.
  4. Na dno većeg četvrtastog pleha stavite papir za pečenje. Na njega položite prvu koru za savijaču, lagano premažite maslinovim uljem, na nju drugu koru, ponovo premažite i treću koru. Na treću koru rasporedite dio nadjeva od vrganja. Zatim poklopite idućom korom i tako po tri kore, filajte nadjevom, dok ne potrošite sav "materijal". Zadnji, gornji dio neka bude nadjev od vrganja-nemojte ga poklapati korom.
  5. Umutite jaja sa svježim posnim sirom, jogurtom i praškom za pecivo. Ovime prelijte gornji sloj pite (vrganje). Posipajte integralnim sezamom i stavite peći na 40-ak minuta. Nakon prvih pola sata pečenja, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva.
  6. Gotovu pitu pustite da se malo ohladi pa razrežite na kocke i poslužite. Odlična je i topla i hladna!

Izvor Zdrava Krava

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.