gastro postao
Umjesto upuštanja u dugotrajnu pripremu domaćeg tijesta za pizzu koje je najprije potrebno mijesiti, pa dizati, a tek zatim peći, okrenite se jednostavnijoj varijanti pizze u kojoj podlogu glumi jednostavna palenta.
Zaboravite na miješenje tijesta i čekanje da se ono digne, jednostavno skuhajte palentu, ostavite je da odstoji kako bi poprimila oblik podloge za pizze, a zatim je nadjenite domaćim brzinskim umakom od rajčice.
Kombinaciji dodajte mozzarellu, tunu, suhu kobasicu i sve one dodatke koje volite na pizzi. Ipak, suzdržite se od velike količine sastojaka, kako pizza ne bi ispala preteška, a podloga previše vlažna.
Pizzu obavezno poslužite toplu, hrskavu i slasnu!
Potrebno vam je:
- 2 šalice mlijeka
- 3 šalice vode
- 1 šalica palente
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- Cherry rajčice
- Mozzarella
- Bosiljak, origano
Priprema:
- Vodu i mlijeko pomiješajte u lončiću, pustite da zavriju, pa dodajte palentu.
- Posolite i miješajte dok se palenta kuha dok ne dobijete gustu smjesu, oko 15 minuta.
- Dok se palenta kuha, posudu za pečenje obložite papirom za pečenje ili je premažite žlicom maslinovog ulja.
- Kada je gotova, palentu prebacite u posudu za pečenje, pa je ravnomjerno rasporedite po površini. Rubovi mogu biti nešto deblji, baš kao kod prave pizze.
- Pustite da odstoji barem sat vremena na hladnom, a najbolje bi bilo da tako pripremljenu palentu ostavite da stoji u hladnjaku i do nekoliko sati.
- Žlicu maslinovog ulja zagrijte na tavi, dodajte sitno sjeckani luk i protisnuti češnjak.
- Dodajte cherry rajčice, pirjajte dok ne omekšaju, oko pet minuta.
- Maknite s vatre, pa usitnite sastojke vilicom.
- Začinite ih soli i paprom i vratite na vatru.
- Kuhajte još nekoliko minuta kako biste dobili nešto gušći umak.
- Palentu izvadite iz hladnjaka, ubacite je u pećnicu na 200 stupnjeva.
- Pecite dok palenta ne poprimi zlatni rub, oko pola sata.
- Izvadite je iz pećnice, premažite umakom od rajčice i mozzarellom, pa vratite u pećnicu na još desetak minuta.
- Pustite da se ohladi, narežite i poslužite toplo.
Dobar tek!