Cuccidati, tradicionalni sicilijanski prhki keksi punjeni smokvama i orasima, veseli su zalogaji koji pričaju priču juga Italije
Ako voliš deserte koji spajaju tradiciju i veselje, cuccidati će ti osvojiti srce. Ovi šareni keksi potječu sa sunčane Sicilije i stoljećima se pripremaju za blagdane poput Božića i Uskrsa.
Naravno, nisu rezervirani samo za blagdane - jednako dobro pristaju i kao slatka pratnja uz kavu ili čaj bilo kojeg dana u godini.
Iako na prvi pogled djeluju jednostavno, čim zagrizeš, otkriješ bogatstvo suhog voća, orašastih plodova i začina u prhkom tijestu. Smokve su prirodni izvor vlakana i minerala poput kalcija i kalija.
Datulje daju energiju, dok orasi donose zdrave omega-3 masne kiseline. Ukratko, cuccidati su pravi mali nutritivni paket. I, ne, šarene mrvice nisu tu samo radi dekoracije.
Na Siciliji cuccidati simboliziraju veselje i sreću u kući, isprobaj naš recept i donesi slatko obilje i u svoj dom!
Cuccidati
foto: Sip and Feast/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Cuccidati
20 MIN
pripreme
17 MIN
kuhanja
32
porcija
SREDNJE
Tijesto
Sastojci
Brašno
240
g
Šećer
66
g
Limunova korica
1
žličica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
113
g
Jaje
1
kom
Mlijeko
1
žlica
Postupak
U multipraktiku pulsiraj brašno, šećer, koricu limuna, prašak za pecivo i sol dok se sve ne poveže. Dodaj hladni maslac i miksaj dok smjesa ne postane nalik na krupne mrvice. Dodaj jaje i mlijeko pa miksaj dok se tijesto ne počne spajati kad ga stisneš prstima.
Na radnu površinu stavi prozirnu foliju i prebaci tijesto. Umijesi ga 2–3 puta, oblikuj u kuglu, zamotaj i stavi u hladnjak najmanje 1 sat.
Tijesto možeš pripremiti i do 3 dana ranije i čuvati ga u hladnjaku.
Nadjev
Sastojci
Suhe smokve
200
g
Datulje
85
g
Med
0,33
šalica
Brandy
2
žlica
Narančina korica
2
žlica
Sok od naranče
2
žličica
Cimet
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Klinčić u prahu
0,25
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Orasi
1
šalica
Postupak
U multipraktiku usitni smokve, datulje, med, brandy, koricu i sok od naranče, cimet, sol, klinčiće i muškatni oraščić dok ne dobiješ gustu pastu. Dodaj tostirane orahe i pulsiraj da se većinom povežu, ali da ostane malo komadića.
Prebaci smjesu u zdjelu i ohladi barem 45 minuta.
Nadjev možeš napraviti i do 3 dana unaprijed i čuvati ga u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Slaganje
Sastojci
Brašno
Šećer u prahu
1
šalica
Sok od limuna
2
žlica
Šarene mrvice
0,25
šalica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 °C i obloži dva lima papirom za pečenje. Tijesto podijeli na pola, jednu polovicu vrati u hladnjak.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto u pravokutnik 25×20 cm. Prepolovi po dužini da dobiješ dvije trake (25×10 cm). Ako je tijesto ljepljivo, razvaljaj ga između papira za pečenje.
Na sredinu svake trake rasporedi po ½ šalice nadjeva, do samih rubova. Preklopi jednu stranu preko nadjeva pa zarolaj u duguljasti valjak. Ponavljaj s drugom trakom. Svaki valjak nareži na 8 komada i složi na pripremljeni lim.
Peci 13–17 minuta, dok rubovi ne dobiju lagano zlatnu boju, a vrhovi ostanu suhi. Pusti da se ohlade na rešetki.
U maloj zdjelici pomiješaj šećer u prahu i sok od limuna do glatke glazure (prema potrebi, dodaj još malo soka).
Prelij ohlađene keksiće glazurom i pospi šarenim mrvicama.
Ako ih želiš čuvati dulje, nepečene kekse možeš zamrznuti i peći tek kad se zaželiš slatkih okusa Italije.