Recepti Desert 08. rujna 2025.

Probaj ove prefine kolačiće i stalno ćeš ih htjeti peći

Keksi
20 MIN
17 MIN
32
SREDNJE
cuccidati
Cuccidati
foto: Sip and Feast/Pinterest
Cuccidati, tradicionalni sicilijanski prhki keksi punjeni smokvama i orasima, veseli su zalogaji koji pričaju priču juga Italije

Ako voliš deserte koji spajaju tradiciju i veselje, cuccidati će ti osvojiti srce. Ovi šareni keksi potječu sa sunčane Sicilije i stoljećima se pripremaju za blagdane poput Božića i Uskrsa.

Naravno, nisu rezervirani samo za blagdane - jednako dobro pristaju i kao slatka pratnja uz kavu ili čaj bilo kojeg dana u godini.

keksi Možda vas zanima... Zašto tijesto za kekse treba odstajati u hladnjaku? Špajza

Keksići koji donose sreću 

Iako na prvi pogled djeluju jednostavno, čim zagrizeš, otkriješ bogatstvo suhog voća, orašastih plodova i začina u prhkom tijestu. Smokve su prirodni izvor vlakana i minerala poput kalcija i kalija.

Datulje daju energiju, dok orasi donose zdrave omega-3 masne kiseline. Ukratko, cuccidati su pravi mali nutritivni paket. I, ne, šarene mrvice nisu tu samo radi dekoracije.

Na Siciliji cuccidati simboliziraju veselje i sreću u kući, isprobaj naš recept i donesi slatko obilje i u svoj dom!

cuccidati | Author: Sip and Feast/Pinterest Cuccidati foto: Sip and Feast/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Cuccidati
20 MIN
pripreme
17 MIN
kuhanja
32
porcija
SREDNJE
Tijesto
Sastojci
  • Brašno 240 g
  • Šećer 66 g
  • Limunova korica 1 žličica
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslac 113 g
  • Jaje 1 kom
  • Mlijeko 1 žlica
Postupak
  1. U multipraktiku pulsiraj brašno, šećer, koricu limuna, prašak za pecivo i sol dok se sve ne poveže. Dodaj hladni maslac i miksaj dok smjesa ne postane nalik na krupne mrvice. Dodaj jaje i mlijeko pa miksaj dok se tijesto ne počne spajati kad ga stisneš prstima.


  2. Na radnu površinu stavi prozirnu foliju i prebaci tijesto. Umijesi ga 2–3 puta, oblikuj u kuglu, zamotaj i stavi u hladnjak najmanje 1 sat.


  3. Tijesto možeš pripremiti i do 3 dana ranije i čuvati ga u hladnjaku.


Nadjev
Sastojci
  • Suhe smokve 200 g
  • Datulje 85 g
  • Med 0,33 šalica
  • Brandy 2 žlica
  • Narančina korica 2 žlica
  • Sok od naranče 2 žličica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Klinčić u prahu 0,25 žličica
  • Muškatni oraščić 0,25 žličica
  • Orasi 1 šalica
Postupak
  1. U multipraktiku usitni smokve, datulje, med, brandy, koricu i sok od naranče, cimet, sol, klinčiće i muškatni oraščić dok ne dobiješ gustu pastu. Dodaj tostirane orahe i pulsiraj da se većinom povežu, ali da ostane malo komadića.


  2. Prebaci smjesu u zdjelu i ohladi barem 45 minuta.


  3. Nadjev možeš napraviti i do 3 dana unaprijed i čuvati ga u zatvorenoj posudi u hladnjaku.


Slaganje
Sastojci
  • Brašno
  • Šećer u prahu 1 šalica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Šarene mrvice 0,25 šalica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 175 °C i obloži dva lima papirom za pečenje. Tijesto podijeli na pola, jednu polovicu vrati u hladnjak.


  2. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto u pravokutnik 25×20 cm. Prepolovi po dužini da dobiješ dvije trake (25×10 cm). Ako je tijesto ljepljivo, razvaljaj ga između papira za pečenje.


  3. Na sredinu svake trake rasporedi po ½ šalice nadjeva, do samih rubova. Preklopi jednu stranu preko nadjeva pa zarolaj u duguljasti valjak. Ponavljaj s drugom trakom. Svaki valjak nareži na 8 komada i složi na pripremljeni lim.


  4. Peci 13–17 minuta, dok rubovi ne dobiju lagano zlatnu boju, a vrhovi ostanu suhi. Pusti da se ohlade na rešetki.


  5. U maloj zdjelici pomiješaj šećer u prahu i sok od limuna do glatke glazure (prema potrebi, dodaj još malo soka).


  6. Prelij ohlađene keksiće glazurom i pospi šarenim mrvicama.


Ako ih želiš čuvati dulje, nepečene kekse možeš zamrznuti i peći tek kad se zaželiš slatkih okusa Italije.

Ispeci dok kažeš "keks"!

keksi s komadićima bijele čokolade Možda vas zanima... Keksi s komadićima bijele čokolade i tajnim sastojkom Recepti Možda vas zanima... Neodoljivo fini keksi od samo 2 sastojka Recepti keksi Možda vas zanima... Brzi keksi s bananama Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.