Piletina uvijek prolazi, još kad je brzo gotova... A super ideja za brzi ručak je ova pržena piletina sa sezamom za koju donosimo provjereni recept
Volimo te brze i slasne recepte za koje nam treba samo pola sata. A u našoj bogatoj zbirci takvih, brzinskih recepata, odsad je i jedan novi - pržena piletina sa sezamom.
Hrskavi i sočni komadići prženih pilećih zabataka u slasnom i aromatičnom umaku, posuti sezamom i nasjeckanim mladim lukom poslužuje se uz najobičniju kuhanu rižu i baš takvo ovo je jelo pravo savršenstvo! Naravno, možeš umjesto mesa pilećih zabataka koristiti i druge dijelove piletine, jer piletina je fina i zdrava, ali znaš kako su zabatci sočni i slasni. Recept je u nastavku...
Pržena piletina sa sezamom
foto: Bites of Beri, Easy & Healthy Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pržena piletina sa sezamom
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
5
šalica
Oštro brašno
0,50
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
0,25
šalica
Bjelanjak
2
kom
Sezamovo ulje
3
žlica
Panko mrvice
1,50
šalica
Pileći zabatak - otkošteni
500
g
Češnjak u prahu
1
žličica
Sol
Pileći temeljac
0,50
šalica
Soja umak
0,50
šalica
Med
0,25
šalica
Kečap
0,25
šalica
Rižin ocat
1
žlica
Sriracha umak
2
žlica
Mladi luk
1
kom
Sjemenke sezama
2
žlica
Kuhana riža
Postupak
U srenjoj posudi od lijevanog željeza ili većoj, teškoj tavi ugrij ulje na srenjoj vatro, treba postići temperaturu od 175 stupnjeva.
U jednoj plitkoj zdjelici izmiješaj brašno i gustin, u drugoj istuci bjelanjke i 1 žlicu sezamova ulja, u treću posudu uspi panko mrvice.
PIletinu nareži na komadiće veličine zalogaja, začini češnjakom u prahu i 1 žličicom soli. Začinjene komade piletine prvo uvaljaj u mješavinu brašna i gustina, potom umoči u bjeanjke - pusti da se viša ocijedi, a na kraju u panko mrvice - lagano pritisni da se mrvice bolje prime za bjelanjke.
U serijama prži piletinu, s tim da komade mesa okreneš na pola vremena pečenje - 4-5 minuta po svakoj strani piletine.
Pržene komade piletine stavi na kuhinjske ubruse da upije višak masnoće, posoli.
U međuvremenu, u zdjelici pomiješaj pileći temeljac i preostale 2 žlice gustina, da se gustin potpuno rastopi. Zagrijavaj na srednjoj vatri zajedno sa soja umakom, medom, kečapom, rižinim octom, srirachom i preostale 2 žlice sezamova ulja.
Pusti da zakipi, i kuhaj dalje, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne - 4-5 minuta.
Komade pržene piletine dodaj u umak, i protresi posudu kako bi se pržena piletian obložila umakom.
Piletinu posluži posutu nasjeckanim mladim lukom i sjemenkama sezama. Posluži uz kuhanu rižu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
1157 kcal
57 %
MASTI
78,00 g
108 %
KOLESTEROL
0,50 g
0 %
UH
86,00 g
31 %
PROTEINI
28,00 g
56 %
Ostatke (ako ih slučajno bude, u što čisto sumnjamo!) možeš čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, do 4 dana.