gastro postao
Pravo je vrijeme da uživamo u mirisnim ljetnim paprikama, a posebno su nam drage kad su punjene. Kuhane ili pečene - nije nam važno...
Punjene paprike jelo su u kojem smo uživali još u djetinjstvu, a ujedno su i simbol ljeta. Sada kada su domaće paprike pristupačnije cijenom, vrijeme je da ih iskoristimo za pripremu najdražih jela
Punjene paprike obično se kuhaju na štednjaku, no ovaj recept je idealan i za najtoplije dane jer se paprike peku u pećnici. Također su i lagan obrok jer ne sadrže meso, a i dalje su sočne i odlično se slažu s pire krumpirom.
Punjene paprike iz pećnice
Sastojci:
- 10 većih paprika
- 3 žlice ulja
- 1 glavica luka
- 1 velika rajčica
- 1,5 kg krumpira
- 1 šalica riže
- 2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 600 ml pasirane rajčice
- 2 šalice vode
Postupak:
- Paprike najprije operi, odreži im peteljku te ih očisti od sjemenki.
- Za punjenje na ulju peci sitno nasjeckan luk, dodaj naribane krumpire te ih zapeci nekoliko minuta. Na krumpire dodaj rižu, nasjeckanu rajčicu, sol i papar te sve zajedno kuhaj nekoliko minuta. Kada je punjenje gotovo, ostavi da se malo ohladi.
- Posudu za pečenje premaži s malo ulja. Paprike puni nadjevom i složi u nauljenu posudu te prelij mješavinom pasirane rajčice i vode. Posudu za pečenje prekrij aluminijskom folijom.
- Punjene paprike peci oko sat i pol vremena na 200 stupnjeva Celzijevih. Posluži ih uz pire krumpir ili prilog po želji.
Iskoristi ljetne paprike i u ovim receptima: