gastro postao
Lagani francuski specijalitet od povrća porijeklom je iz Provanse, a poslužuje se kao hladno ili toplo predjelo, prilog ili glavno jelo
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 311
Potrebno vam je
- 4 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 1 kom tikvice, zelene
- 1 kom patlidžan
- 1 kom crvena paprika
- 1.50 dl povrtni temeljac
- 400 g pelati
- 1 žlica origano
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Luk i češnjak oljuštimo i nasjeckamo. Tikvicu narežemo na kolute, a patlidžan na kockice od 2,5 cm. Paprici izvadimo sjemenke i narežemo na komade od 2,5 cm. Rajčice nasjeckamo.
- Na vatri srednje jačine u tavi zagrijemo ulje. Pirjamo luk 5 minuta pa umiješamo češnjak, tikvicu, patlidžan i crvenu papriku i miješajući pržimo 5 minuta.
- Dodamo temeljac, rajčice s njihovim sokom i origano pa pustimo da zavre. Smanjimo vatru i djelomično poklopimo.
- Kuhamo, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša. Posolimo i popaprimo. Prebacimo u zdjelu za posluživanje i odmah poslužimo, ukrasimo grančicama origana.