Recepti 02. travnja 2021.

Recepti za blagdanske kolače - na jednom mjestu

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo najbolje recepte za tradicionalne kolače koji su nezaobilazan dio uskrsnog slavlja diljem Hrvatske...

Zajedništvo i obiteljska okupljanja, mirisni uskrsni kolači i ručno izrađene pogače uvijek bude najljepše uspomene na Uskrsna slavlja. Uskrs je blagdan u znaku kruha, a motiv kruha očituje se i u tradicionalnim kolačima diljem zemlje. U Hrvatskoj se tradicionalno pripremaju različite vrste slatkog kruha i kolača od dizanog tijesta, a kako bi im podarili svečanije ruho, dizano tijesto oblikuje se u pletenice i vijence te se premazuju za dodatan sjaj.

U nastavku ti donosimo popis recepata koji će ti sigurno dobro doći tijekom posljednjih priprema za blagdane. Sretan Uskrs!

 

  • Pinca - uskrsni klasik

 

Recept za tradicionalnu sirnicu, bakinu slatku pogaču s mirisom ružine vodice, pripremila je Nasja Duplančić, autorica bloga Mama ja sam gladan. Ako, vjeruješ da mirisi i okusi bude uspomene, uvaljaj ruke u brašno i duboko udahni mirise omiljenog uskrsnog kolača.

 

Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

  • Prhka orahnjača

Orahnjača je mnogima omiljena blagdanska slastica. Recept za sočnu i prhku orahnjaču, u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta pripremila je Matea, a njezine delicije možeš pronaći na Instagram profilu  Sweet 'n' Salty by Matea. Bakine orahnjače bude najljepše uspomene, a njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom. Ipak, sigurni smo da će te i ovaj recept oduševiti i probuditi u tebi najljepša sjećanja! 

 

Možda vas zanima... Savršeno prhka orahnjača - za svaku priliku Kolumne

 

  • Makovnjača - slatki uskršnji klasik

Andrea Cukrov s bloga Cukar pripremila je recept za omiljeni kolač s makom - makovnjaču! S ovim klasikom nema puno eksperimentiranja, moraš poštovati pravila, dobro ih umijesiti te im dati vremena (i ljubavi) da se dignu. Pravi je to labour of love, koji vas na kraju dana nagradi dobrim rezultatom!  

 

Možda vas zanima... Makovnjača - slatki klasik na blagdanskom stolu Kolumne

 

  • Kuglof

Kuglof je jedan od onih brzinski kolača s kojim ne možeš pogriješiti. Lagan je i sočan, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine. Sve što ti treba jest malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat neće izostati, garantiramo. Pripremili smo recepte za šest kuglofa koji će zasladiti i uljepšati tvoj blagdanski stol.

 

Možda vas zanima... Donosimo ti recepte za šest sočnih kuglofa Recepti

 

  • Dubrovačka rožata

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding, koji se u Dubrovniku i okolici jede za Uskrs. Zovu je i rozata, tamo je obogaćena likerom od ruže - rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana. Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime. Recept ti donosi Nina, a njene slatke i slane specijalitete pronađi na blogu Bake Me

 

Možda vas zanima... Rožata - tradicija koju vrijedi sačuvati Kolumne

 

  • Boem kocke - blagdanski klasik

Boem kocke omiljeni su klasik za blagdane. Ako si u potrazi za najboljim receptom za ovu deliciju, na pravom si mjestu! Ove boem kocke tope se u ustima i oduševit će te na prvi zalogaj. Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možeš pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Boem kocke - najslađi slojevi djetinjstva Kolumne

 

  • Mađarica -  kolač za sve prigode

Kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode. Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding, a recept za pravu i najfiniju mađaricu pripremila je Nevena Josipović s bloga mama-drama

 

Možda vas zanima... Mađarica - kraljica kolača i bezvremenski klasik Kolumne
 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.