Recepti 23. ožujka 2023.

Svi recepti za blagdanske kolače - na jednom mjestu

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo najbolje recepte za tradicionalne kolače koji su nezaobilazan dio uskrsnog slavlja diljem Hrvatske...

Zajedništvo i obiteljska okupljanja, mirisni uskrsni kolači i ručno izrađene pogače uvijek bude najljepše uspomene na Uskrsna slavlja. Uskrs je blagdan u znaku kruha, a motiv kruha očituje se i u tradicionalnim kolačima diljem zemlje. U Hrvatskoj se tradicionalno pripremaju različite vrste slatkog kruha i kolača od dizanog tijesta, a kako bi im podarili svečanije ruho, dizano tijesto oblikuje se u pletenice i vijence te se premazuju za dodatan sjaj.

U nastavku ti donosimo popis recepata koji će ti sigurno dobro doći tijekom posljednjih priprema za blagdane. 

 | Author: Shutterstock Pinca foto: Shutterstock

Pinca - uskrsni klasik

Recept za tradicionalnu sirnicu, bakinu slatku pogaču s mirisom ružine vodice, pripremila je Nasja Duplančić, autorica bloga Mama ja sam gladan. Ako, vjeruješ da mirisi i okusi bude uspomene, uvaljaj ruke u brašno i duboko udahni mirise omiljenog uskrsnog kolača.

 

Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

orahnjača | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Prhka orahnjača foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Prhka orahnjača

Orahnjača je mnogima omiljena blagdanska slastica. Recept za sočnu i prhku orahnjaču, u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta pripremila je Matea, a njezine delicije možeš pronaći na Instagram profilu  Sweet 'n' Salty by Matea. Bakine orahnjače bude najljepše uspomene, a njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom. Ipak, sigurni smo da će te i ovaj recept oduševiti i probuditi u tebi najljepša sjećanja! 

 

orahnjača Možda vas zanima... Savršeno prhka orahnjača zvijezda je blagdanskog stola Recepti

 

Makovnjača - slatki uskrsni klasik

Andrea Cukrov s bloga Cukar pripremila je recept za omiljeni kolač s makom - makovnjaču! S ovim klasikom nema puno eksperimentiranja, moraš poštovati pravila, dobro ih umijesiti te im dati vremena (i ljubavi) da se dignu. Pravi je to labour of love, koji vas na kraju dana nagradi dobrim rezultatom!  

 

Možda vas zanima... Makovnjača - slatki klasik na blagdanskom stolu Kolumne

 

Kuglof

Kuglof je jedan od onih brzinski kolača s kojim ne možeš pogriješiti. Lagan je i sočan, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine.

Sve što ti treba jest malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat neće izostati, garantiramo. Pripremili smo recepte za šest kuglofa koji će zasladiti i uljepšati tvoj blagdanski stol.

 

kuglof Možda vas zanima... Mramorni kuglof - slatki klasik koji svi obožavaju! Recepti

 

 | Author: Nina Mrvica Rožata foto: Nina Mrvica

Dubrovačka rožata

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding, koji se u Dubrovniku i okolici jede za Uskrs. Zovu je i rozata, tamo je obogaćena likerom od ruže - rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana.

Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime. Recept ti donosi Nina, a njene slatke i slane specijalitete pronađi na blogu Bake Me

 

Možda vas zanima... Rožata - tradicija koju vrijedi sačuvati Kolumne

 

Boem kocke - blagdanski klasik

Boem kocke omiljeni su klasik za blagdane. Ako si u potrazi za najboljim receptom za ovu deliciju, na pravom si mjestu! Ove boem kocke tope se u ustima i oduševit će te na prvi zalogaj. Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možeš pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu.

 

Boem kocke Možda vas zanima... Boem kocke - najslađi slojevi djetinjstva Kolumne

 

mađarica | Author: Nevena Josipović Mađarica foto: Nevena Josipović

Mađarica -  kolač za sve prigode

Kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode. Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding, a recept za pravu i najfiniju mađaricu pripremila je Nevena Josipović s bloga mama-drama

 

mađarica Možda vas zanima... Mađarica - omiljeni blagdanski klasik Kolumne
 

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:52 27. Ožujak 2023.

    za uskrs top 3 kuglof mramorni sirnice.