Zajedništvo i obiteljska okupljanja, mirisni uskrsni kolači i ručno izrađene pogače uvijek bude najljepše uspomene na Uskrsna slavlja. Uskrs je blagdan u znaku kruha, a motiv kruha očituje se i u tradicionalnim kolačima diljem zemlje. U Hrvatskoj se tradicionalno pripremaju različite vrste slatkog kruha i kolača od dizanog tijesta, a kako bi im podarili svečanije ruho, dizano tijesto oblikuje se u pletenice i vijence te se premazuju za dodatan sjaj.
U nastavku ti donosimo popis recepata koji će ti sigurno dobro doći tijekom posljednjih priprema za blagdane.
Pinca - uskrsni klasik
Recept za tradicionalnu sirnicu, bakinu slatku pogaču s mirisom ružine vodice, pripremila je Nasja Duplančić, autorica bloga Mama ja sam gladan. Ako, vjeruješ da mirisi i okusi bude uspomene, uvaljaj ruke u brašno i duboko udahni mirise omiljenog uskrsnog kolača.
Prhka orahnjača
Orahnjača je mnogima omiljena blagdanska slastica. Recept za sočnu i prhku orahnjaču, u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta pripremila je Matea, a njezine delicije možeš pronaći na Instagram profilu Sweet 'n' Salty by Matea. Bakine orahnjače bude najljepše uspomene, a njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom. Ipak, sigurni smo da će te i ovaj recept oduševiti i probuditi u tebi najljepša sjećanja!
Makovnjača - slatki uskrsni klasik
Andrea Cukrov s bloga Cukar pripremila je recept za omiljeni kolač s makom - makovnjaču! S ovim klasikom nema puno eksperimentiranja, moraš poštovati pravila, dobro ih umijesiti te im dati vremena (i ljubavi) da se dignu. Pravi je to labour of love, koji vas na kraju dana nagradi dobrim rezultatom!
Kuglof
Kuglof je jedan od onih brzinski kolača s kojim ne možeš pogriješiti. Lagan je i sočan, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine.
Sve što ti treba jest malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat neće izostati, garantiramo. Pripremili smo recepte za šest kuglofa koji će zasladiti i uljepšati tvoj blagdanski stol.
Dubrovačka rožata
Rožata je tradicionalni dalmatinski puding, koji se u Dubrovniku i okolici jede za Uskrs. Zovu je i rozata, tamo je obogaćena likerom od ruže - rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana.
Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime. Recept ti donosi Nina, a njene slatke i slane specijalitete pronađi na blogu Bake Me.
Boem kocke - blagdanski klasik
Boem kocke omiljeni su klasik za blagdane. Ako si u potrazi za najboljim receptom za ovu deliciju, na pravom si mjestu! Ove boem kocke tope se u ustima i oduševit će te na prvi zalogaj. Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možeš pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu.
Mađarica - kolač za sve prigode
Kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode. Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding, a recept za pravu i najfiniju mađaricu pripremila je Nevena Josipović s bloga mama-drama.