gastro postao
Prije kraj pripreme jela, u rižoto umiješajte maslac kako bi dobili finu, kremastu strukturu
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 281
Potrebno vam je
- 280 g riža,arborio
- 600 g bundeva
- 12 g kuhani puževi
- 2 kom luk ,crveni
- crno vino
- porto
- sol
- svježe mljeveni papar
- med, vrcani
- ulje maslinovo
- šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- pileći temeljac
- maslac, slani
- demi glace umak
Priprema
- Bundevu očistite, ogulite te narežite na srednje velike kocke. Posolite je krupnom morskom soli i smeđim šećerom. Pokapajte medom pa stavite u pećnicu na 160 stupnjeva da se peče dok ne omekša. Kada je bundeva pečena, premjestite je u blender te usitnite u finu kremu.
- Vinogradarske puževe kratko pirjajte na maslinovu ulju i usitnjenom luku kozjaku. Povremeno podlijevajte crnim portom i s malo demi glace umaka.
- Luk izrežite na lađice. Šećer zapržite na tavi do karamela te na njemu provaljajte luk. Podlijte crnim vinom teran, natrgajte listiće timijana i kuhajte dok ne omekša.
- Rižu kratko pržite na maslinovu ulju. Podlijte pilećim temeljcem i povremeno miješajte.
- Prije kraja umiješajte kremu od bundeve. Dobro promiješajte. Dodajte kockicu maslaca za kremasti dojam. Poklopite 2 minute. Protresite.
Prije kraj pripreme jela, u rižoto umiješajte maslac kako bi dobili finu, kremastu strukturu
Izvor Tomislav Gretić