Glumica Sanja Vejnović u svojoj slatkoj kuharici "Slatki život" otkrila je svoj odličan recept za tortu od maka. Torta se brzo i jednostavno priprema, a tako je sočna i fina!
"Život je svakakav - ponekad je sladak, ali zna biti i gorak i grbav. I zato si ga možemo malo i zasladiti, posebno kad nam je gorak!", govori glumica Sanja Vejnović, čija nam je kuharica"Slatki život" stalno u rukama.
"Slatka kuharica" inače je već druga kuharica odlične glumice i kuharice Sanje Vejnović. Njezina prva kuharica "Iz moje kuhinje, s ljubavlju" doživjela je velik uspjeh te je rasprodana u kratkom roku, a sada isti uspjeh bilježi i njezin "Slatki život" koji je svjetlo dana ugledao u jesen prošle godine. Kuharica je to u kojoj Sanja donosi više od 110 recepata za tradicionalne i moderne slastice, ali i super savjete.
Među koricama "Slatke kuharice" pronašli smo i ovaj genijalan recept za sočan i jako, jako fin desert kao što je ova torta od maka. Priprema ove torte je jednostavna i brza, a okus je - fantastičan! Isprobaj je i ti!
Torta od maka - recept Sanje Vejnović
foto: Goran Mećava
Ne gasi ekran dok kuham
Torta od maka - recept Sanje Vejnović
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Jaje
7
kom
Šećer
150
g
Mak
250
g
Krušne mrvice
1
žlica
Rum
2
žlica
Maslac
150
g
Limunova korica
1
kom
Narančina korica
2
žlica
Sok od limuna
1
kom
Sok od naranče
1
kom
Postupak
Zagrijte pećnicu na 170 °C.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
Krušne mrvice namočite u rum.
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postupno dodajte omekšani maslac.
Dodajte naribane korice i sok od limuna i naranče. Dodajte mljeveni mak i namočene krušne mrvice.
Postupno dodajte snijeg, lagano špatulom miješajući smjesu.
U kalup za tortu izlijte smjesu. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta, ovisno o pećnici. Pred kraj pečenja provjerite je li tijesto pečeno tako da zabodete čačkalicu u sredinu tijesta. Kad je izvadite, čačkalica mora biti suha.
GANACHE
Sastojci
Tamna čokolada (55-60% kakaa)
150
g
Slatko vrhnje
100
ml
Maslac
30
g
Marmelada od marelice
Džem od malina
Postupak
Čokoladu usitnite na komadiće. Slatko vrhnje grijte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Prije nego što provre, maknite ga s vatre, prelijte preko čokolade i poklopite poklopcem.
Pustite smjesu da odstoji nekoliko minuta. Miješajući mikserom povežite čokoladu u glatku smjesu. Dodajte kockice maslaca i sve povežite u kremu.
Ohlađeni biskvit premažite slojem pekmeza preko kojega prelijte čokoladnu kremu.
Pustite tortu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda je stavite u hladnjak. Izvadite je iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.