Recepti 13. listopada 2014.

Sarmice od vinove loze

gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusne vegeterijanske sarmice sa svježim povrćem i rižom

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 593

Potrebno vam je

  • 250 g list vinove loze
  • 1 žlica limunov sok
  • 375 ml voda
  • 1 žlica menta
  • 20 g kopar
  • 6 kom mladi luk
  • 165 g riža,arborio
  • 2 kom luk ,crveni
  • 185 ml ulje maslinovo

Priprema

  1. Isperite listove vinove loze u hladnoj vodi, namačite 1 sat u toploj vodi i potom ocijedite. Obložite dno velikog lonca s 5 ili 6 listova vinove loze.
  2. Zagrijte ½ šalice (125 ml) ulja u malom loncu debelog dna. Pristavite luk i pirjajte ga na laganoj vatri 5 minuta. Dodajte rižu kratkog zrna, nasjeckane stabljike mladog luka i trave, dobro promiješajte te posolite i popaprite po ukusu.
  3. Položite list vinove loze na pladanj ili tanjur tako da su žile okrenute prema gore. Stavite 3 žličice punjenja u središte lista. Preklopite rubove lista preko smjese i smotajte sarmu u smjeru vrha lista. Ponovite s ostatkom punjenja i ostalim listovima vinove loze.
  4. Složite sarmice vinove loze u obloženi lonac u dva sloja i poškropite ih ostatkom ulja. Stavite tanjur na sarme kako se ne bi pomicale i prelijte ih vodom.
  5. Stavite na vatru, pustite da voda zakipi, smanjite vatru i ostavite da krčka, nepokriveno, 45 minuta. Uklonite tanjur, izvadite sarmice žlicom za obiranje i poškropite ih limunovim sokom.

Ukusne vegeterijanske sarmice sa svježim povrćem i rižom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.