gastro postao
Ukusne vegeterijanske sarmice sa svježim povrćem i rižom
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 593
Potrebno vam je
- 250 g list vinove loze
- 1 žlica limunov sok
- 375 ml voda
- 1 žlica menta
- 20 g kopar
- 6 kom mladi luk
- 165 g riža,arborio
- 2 kom luk ,crveni
- 185 ml ulje maslinovo
Priprema
- Isperite listove vinove loze u hladnoj vodi, namačite 1 sat u toploj vodi i potom ocijedite. Obložite dno velikog lonca s 5 ili 6 listova vinove loze.
- Zagrijte ½ šalice (125 ml) ulja u malom loncu debelog dna. Pristavite luk i pirjajte ga na laganoj vatri 5 minuta. Dodajte rižu kratkog zrna, nasjeckane stabljike mladog luka i trave, dobro promiješajte te posolite i popaprite po ukusu.
- Položite list vinove loze na pladanj ili tanjur tako da su žile okrenute prema gore. Stavite 3 žličice punjenja u središte lista. Preklopite rubove lista preko smjese i smotajte sarmu u smjeru vrha lista. Ponovite s ostatkom punjenja i ostalim listovima vinove loze.
- Složite sarmice vinove loze u obloženi lonac u dva sloja i poškropite ih ostatkom ulja. Stavite tanjur na sarme kako se ne bi pomicale i prelijte ih vodom.
- Stavite na vatru, pustite da voda zakipi, smanjite vatru i ostavite da krčka, nepokriveno, 45 minuta. Uklonite tanjur, izvadite sarmice žlicom za obiranje i poškropite ih limunovim sokom.
Ukusne vegeterijanske sarmice sa svježim povrćem i rižom