Puding iz vrećice može jako dobro poslužiti kada te uhvati iznenadna želja za slatkim. Međutim, ako imaš vremena i planiraš iznenaditi ukućane nečim posebnim, pripremi domaći puding s pomno odabranim sastojcima.
Glavna zvijezda je tamna čokolada, zbog čega na toj namirnici u ovom receptu ne bi trebalo štedjeti. Odaberi omiljenu tablu s postotkom kakaa višim od 60 % kako bi u prvom planu bila moćna čokolada.
Puding možeš preliti u jednu veću staklenu posudu ili u više manjih keramičkih ili staklenih posudica. Sastojci u nastavku bit će dovoljni za čak 8 porcija pa ih prilagodi svojim potrebama i apetitu svih gostiju. Posluži s tučenim vrhnjem, nasjeckanom čokoladom i ne zaboravi posuti s malo soli!
Puding od tamne čokolade
Sastojci:
- 1 jaje + 2 žumanjka
- 175 g tamne čokolade
- 30 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 600 ml mlijeka
- 120 ml slatkog vrhnja
- 70 g smeđeg šećera
- 15 g kakaa
- 20 g gustina
- 1/4 žličice soli
Postupak:
- U jednoj posudi pomiješaj mlijeko, vrhnje, smeđi šećer, kakao, gustin i sol. Stavi na vatru, pričekaj da zakuha pa miješaj još minutu do dvije. Kad primijetiš da se smjesa malo zgusnula, odmah makni s vatre.
- U drugoj posudi umuti jaje i žumanjke pa ulij malo pripremljene vruće. Dobro promiješaj, a ta jaja ulij u veliku posudu s preostalim sastojcima.
- U blender nasjeckanu tamnu čokoladu, kocke maslaca i ekstrakt vanilije. Ulij ostale sastojke dok su još uvijek vrući pa izblendaj sve u kremasti puding.
- Prelij u posudice i posluži isti čas ili pokrij folijom i stavi u hladnjak na barem 4 sata. U slast!