Ponekad mislimo da nam je 31. siječnja jedan od najdražih dana u godini. Za početak, to je zadnji dan siječnja, svima nekako najdužeg mjeseca. No to nije jedini razlog. Naime, zadnjeg dana u siječnju obilježava se i Dan vruće čokolade, a znamo da je mnogima upravo vruća čokolada omiljeni topli zimski napitak.
Da budemo iskreni, popit ćemo šalicu vruće čokolade kad god je netko ponudi. A kad je pripremamo kod kuće, volimo se počastiti šalicom toplog napitka po ovom posebnom receptu.
Trebat će ti kvalitetna čokolada s postotkom kakaa višim od 50%, ali i kakao prah, zbog čega će biti gusta, sjajna i bogata okusom. Budući da je u pitanju poprilična količina čokolade, predlažemo da je serviraš u malim šalicama - sa žlicom tučenog vrhnja. U tom će slučaju ovaj recept biti dostatan za 6 porcija.
Vruća čokolada - najbolji recept
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 30 g šećera u prahu
- 20 g kakao praha
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 175 g tamne čokolade
Postupak:
- Zagrij mlijeko na laganoj vatri.
- Dok se mlijeko grije, prosij šećer u prahu i kakao pa im dodaj malo soli.
- Kad mlijeko zakuha, makni s vatre i uspi mješavinu šećera i kakaa, dodaj nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije.
- Miješaj dok se čokolada ne rastopi, prelij u male šalice i posluži odmah!
Vruća čokolada u nekoliko odličnih, neodoljivih verzija...